Hajrudin Somun: Šta je poručio Putin s moskovske parade?

1
Radiosarajevo.ba
Hajrudin Somun: Šta je poručio Putin s moskovske parade?
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Ništa naročito, kažu oni koji su očekivali bombastični govor ruskog predsjendnika Putina na paradi povodom 9.maja.

U najmanju ruku objavu totalnog rata protiv Ukrajine, a u najvišu još jednu prijetnju Zapadu nuklearnim naoružanjem ako se NATO previše približi Rusiji ili pokuša Krim vratiti Ukrajini.

Piše: Hajrudin Somun, za Radiosarajevo.ba

Mostarka donijela svjetsku ideju na Balkan

Mostarka donijela svjetsku ideju na Balkan

Ipak se i u jedanaest minuta njegovog izlaganja, čak po umjerenom tonu i odsustvu oštrih gesti rukama kakve čine ratni pobjednici, moglo nazrijeti da predsjednik Rusije nije zadovoljan učinkom 75 dana rata protiv Ukrajine. I milioni Rusa kojima se obraćao mogli su osjetiti razliku između vojne moći koja je marširala ispred njega i Putinovih obećanja da će se država posebno brinuti za djecu vojnika koji su pali i istovremeno još ginu po ukrajinskim frontovima.

Koji bi to pobjednik dok tolika sila stupa i otpozdravlja mu izrekao takvu nježnost kao što je rekao Putin: „Mi ćemo pružiti osobitu podršku djeci poginulih i ranjenih suboraca“. Još je dodao da je o tome „danas“, što znači prije parade, potpisao predsjednički ukaz.

Nikad se od pada komunizma na sovjetskom istoku Evrope, koliko pamtim, a pamtim mnogo još iz onog vremena, Dan pobjede nad fašizom 1945. nije slavio s toliko pompe i demontracije sile kao danas u Moksvi. Još malo pa kao što se to čini u Pjongjangu od vremena Kim Il Sunga do njegovog unuka. Samo su falile akrobacije pilota migovima i suhojima. Nisu im dali oblaci, kao da je i nebo, uprkos podršci pravoslavnog patrijarha Kirila, slalo simboličnu poruku o grijehu koji čine bombardujući ukajinske gradove.

Putin je vjerovatno, po slijedu svoje teoretske obrade moći „ruskog svijeta“ od prošlog ljeta, dao zadatak armiji da priredi ovakvu paradu kao praktičnu, realanu prijetnju Zapadu šta će uraditi ako mu oduzme otuđeno čedo tog svijeta kakvim je smatrao Ukrajinu. (Ako se uzme u obzir trenutno stanje rata u Ukrajini, svaka sličnost sa Srbijom i Kosovom ne ispadne baš slučajna.)

Nije se čuditi Putinu, ali ni na Zapadu se, čini mi se decenijama nije toliko masovno obilježio Dan pobjede protiv fašizma. U stvari, i za to je zaslužan Putin svojom invazijom Ukrajine i prijetnjama da će narediti upotrebu čak i taktičkog nukleranog naoružanja, ako NATO pređe međe sigurnosnog pojasa „ruskog svijeta“, kao savremene inačice „sanitarnog kordona“ kojim se štitila sovjetska Rusija. Ali koji je dobro narušen i sužen poslije Hladnog rata.

Ono što je najvažnije što pokušavam izvući iz njegovog govora je limitiranje rata u Ukrajini u odnosu na namjeru koju je Putin imao kad ga je pokrenuo. Ne samo politički naum, jer eto nije uspio da obori ukrajinasku vladu i zamijeni je svojom garniturom, a krajinskom predsjedniku Zelenskom u Kijev stižu generalni sekretar UN i mnogi šefovi država. Za razliku od opsjednutog Sarajeva, u KIjev stižu mnogo lakše, luksuznije nego u transporterima UNPROFORA. Evo počeli su i balkanski lideri, za premijera Plenkovića se znalo gdje će, ali neki drugi se kolebaju, jer bi radije da su mogli na paradu u Moksvi.

Još važnije od političkig popuštanja je ograničavanje teritorijalnih ciljeva rata koje se možće iščitati iz Putinovog istupanja. Ukrajinu gotovo da nije ni uzimao u usta, a koliko je puta spomenuo Donbas, njenu istočnu pokrajinu? Čini mi se četiri ili pet puta. Rekao je da se ruski vojnici zajedno s milicijom Donbasa bore "na svojoj zemlji" i za budućnost svoje zemlje. Misli se Rusije, naravno. Da se stanovništvo u Donbasu koje podržava Rusija bori za svoje porodice. „Danas se borite za naš narod u Donbasu, za sigurnost Rusije, za našu domovinu", kaže.

Već poslije mjesec dana rata ministar odbrane je najavio veliku, „glavnu ofanzivu armije u Donbasu“. A poslije dva i po njegov šef kaže da ga čuje cijela Rusija, ali i svijet, kako je krajem prošle godine Zapad otvoreno pripremao napad na Donbas i Krim.

Znači li to da se rat nastavlja, ali da mu se ciljevi ograničavaju na okupaciju cijele istočne oblasti Donbas, kojoj pripadaju dvije samoproglašene i od Moskve priznate provincije Lugansk i Donjeck? Uključujući i pojas oko Mariupolja koji su držali Ukrajinci, da bi se sve to povezalo s već anketiranim Krimom i zatim pripojilo „majčici“ Rusiji. A da trbuh Ukrajine ostavi Ukrajincima, s tim da izbace iz glave i pomisao o NATO paktu.

Ili Putin ovim govorom zavarava i Ukrajince i cijeli svijet, kao što je samo nekoliko dana prije njenog početka govorio da neće biti invazije, pa se sprema da pošalje na front sve one momke koji su se na paradi ozarenih očiju okretali prema vođi „ruskig svijeta“. I da mobiloše hiljade drugih čije će ih majke oplakivati, a djecu školovati nihov vrhovni komandant? I da se ponovo bace na Kijev? Za ono što je do sada postigao poručuje: "Svi planovi se ispunjavaju. Rezultat će biti postignut - u tom smislu nema sumnje".

Kako je proteklo 75 dana rata, prije će biti ona prva pretpostavka, ali Putinove namjere ne mogu da proniknu ni njegovi najbliži saradnici. Kažu da je prvi od njih, ministar Lavrov čuo s radija Putinovu objavu invazije Ukrajine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije