Gjenero: Ruski pogon i Milanovićevo crtanje granica Herceg-Bosne

4
Radiosarajevo.ba
Gjenero: Ruski pogon i Milanovićevo crtanje granica Herceg-Bosne
Foto: Boris Scitar / PIXSELL / Davor Gjenero

Praksa, koju je kao premijer u Hrvatskoj inaugurirao Zoran Milanović, da hrvatski funkcionari odlaze u susjednu državu, a da pritom ne odlaze na razgovore s predstavnicima državne vlasti, sama je po sebi provokacija!

Piše: Davor Gjenero, za Radiosarajevo.ba

Kad se tome doda činjenica da je Milanović javno izjavio da je to učinio namjerno, i da tako misli raditi tako dugo dok Predsjedništvo BiH ne bude sastavljeno po njegovu ukusu, radi se o povodu za ozbiljan demarš bosansko-hercegovačke diplomacije i upozorenje da predsjednik susjedne države ne priznaje ustavni poredak i zakonito izabranu vlast Bosne i Hercegovine.

Crtanje nekih novih granica

Itinerer Milanovićeva puta planiran je tako da se lako očitava namjera crtanja nekih novih granica onoga što se u pristojnom društvo ne spominje, a što se vulgarnim jezikom naziva ili „treći entitet” ili prostije i preciznije „Herceg Bosna”; obilazio je mjesta gdje Hrvati u BiH čine većinu stanovništva - Vitez, Mostar, Ljubuški, Livno i Tomislavgad, dakle, četiri kantona Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački i Kanton 10, odnosno Herceg-bosansku županiju.

Na put je krenuo uz bombastičnu izjavu o tome da dok je on Predsjednik više neće biti popuštanja (misli se, od strane vlade Andreja Plenkovića, koju bi Milanović na svaki način htio srušiti) u pitanju zaštite prava Hrvata u BiH!

Plenkovićeva vlada vodila je diplomatsku kampanju, koja je rezultirala i non-paperom o izbornom zakonodavstvu u BiH, kojim se nastojalo promovirati interese HDZ BiH, ali ta diplomatska akcija nije rezultirala očekivanim rezultatom.

Prije svega Njemačka, otvoreno, ali i SAD, manje oštro, dali su do znanja da koncept „legitimnog predstavljanja”, što ga zastupa Hrvatska, neće dobiti međunarodnu potporu, a jasno je rečeno i to da SAD i EU u BiH insistiraju prije svega na provođenju presuda Europskog suda za ljudska prava, vezanih uz izborni sustav, a pravorijek tog suda u suprotnosti je i i nepomirljiv s konceptom „legitimnog predstavništva”.

Plenkoviću i Vladi to je jasno, i oni traže način kako da kompromis koji valja postići bude što povoljniji za Hrvate u BiH, a Milanović jasno deklarira stav kako ne želi pristajati na „trule kompromise” i kako je spreman žrtvovati hrvatske euro-atlantske i europske interese, za dobit Dragana Čovića i njegove svite.

Time podilazi nacionalističkim radikalima u Hrvatskoj, dovodi u tešku poziciju vladu u Zagrebu, a unosi dodatne napetosti u BiH, i to nakon posjeta Sarajevu posebnog izaslanika State Departmenta za zapadni Balkan Matthewa Palmera i direktorice u službi za vanjske poslove Europske unije Angeline Eichhorst i jasnog definiranja da je i europski i američki prioritet da se u godini u kojoj nema izbora provede takva izborna reforma koja će, prije svega, implementirati presude Europskog suda, kad se činilo da su i Dragan Čović i Bakir Izetbegović shvatili da se moraju usuglasiti, a rečeno im je i koji je okvir tog usaglašavanja.

Dugovi prema ruskoj politici

Nažalost, zbog ovakvog Zemanovskog ponašanja, koje je djelomice motivirano i time što predsjednik Milanović ima dugove prema ruskoj politici, koja je posredno sudjelovala u financiranju njegove kampanje, hrvatski predsjednik postaje, uz Dodika, Čovića i Vučića ključni ruski agent koji destabilizira Bosnu i Hercegovinu, kako bi spriječio stabilizaciju europske i euroatlantske perspektive BiH.

Koliko god bilo strašno to što čini, i iako se ne radi o prvom njegovom ugrožavanju javnih politika RH, ne treba očekivati da će u narednom razdoblju biti moguće pokrenuti njegov opoziv, jer on ovakav uživa, s jedne strane, potporu svoje bivše stranke, koju je posve uništio, dakle, SDP-a, a s druge klerikalnih i desno-radikalnih organizacija, za koje je novi zagrebački gradonačelnik precizno rekao da su „pogonjene na ruski plin”, aludirajući na rusko financiranje tih opcija posredstvom državne kompanije Gazprom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije