Folkestad: Partnerstvo BiH sa NATO-om donijet će dobro svim građanima BiH

Radiosarajevo.ba
Folkestad: Partnerstvo BiH sa NATO-om donijet će dobro svim građanima BiH
Foto: AA / Sastanak u Briselu

"Tokom posljednjih 12 mjeseci imao sam privilegiju zapovijedati NATO štabom u Sarajevu. Bila je to nevjerovatna godina u kojoj sam zaista zavolio u Bosnu i Hercegovinu – njene zadivljujuće prirodne ljepote, beskrajno i iskreno gostoljubive ljude koje sam sretao širom zemlje, od najvećih gradova do najmanjih mjesta.

Piše za Buku: Eric Folkestad, brigadni general vojske SAD-a

U ovom periodu lično sam se uvjerio kako partnerstvo BiH s NATO-om može donijeti pozitivan učinak svakom građaninu i građanki BiH i, kao rezultat toga, moja strast prema misiji NATO-a ovdje i istinska želja da pronađem nove načine dapodržimo sve one koji neumorno rade zajedno, bez obzira na etničku pripadnost, kako bi osigurali uspješnu, sigurnu i pozitivnu budućnost BiH, eksponencijalno su se povećavali.

Kako je Amerika sačuvala sjećanje na genocid u Srebrenici

Kako je Amerika sačuvala sjećanje na genocid u Srebrenici

NATO i borba protiv koruocije

Dok sam putovao uzduž i poprijeko ovom prelijepom zemljom, na svakom mjestu ljudi su vapili za napretkom i reformama koje će privući investicije, stvoriti radna mjesta, poboljšati usluge, a što će potaknuti mlade da ostaju u BiH i pomoći u izgradnji svjetlije budućnosti koja je ono što svi žele.

To je ono za što se zalaže i NATO. I ne govorim samo o onim zemljama koje su postale članice Alijanse – premda je potrebno samo pogledati regiju i vidjeti ogromne prednosti koje su građani i građanke zemalja širom regije dobili kao rezultat ulaska u NATO.

Također, govorim o postepenim i često tehničkim reformama u oblastima u kojim NATO i njegovi saveznici svakodnevno pomažu u BiH. Reformama koje postavljaju temelje za trajnu sigurnost i bolji prosperitet za sve.

Pored zapošljavanja i gospodarstva, građani širom BiH stalno navode korupciju kao jednu od svojih ključnih zabrinutosti. Zahvaljujući uključenosti BiH u NATO-ov Program izgradnje integriteta, Ministarstvo odbrane izradilo je Plan integriteta i borbe protiv korupcije za period 2020–2024.

Propisi – uključujući Etički kodeks – za vojno osoblje također su ažurirani i osnaženi. Svjedoci smo i vrlo učinkovitog programa Generalnog inspektorata u Oružanim snagama koji pripadnicima pruža mogućnost da izraze zabrinutost i zatraže pravni lijek. A znamo da kada jednom započnete proces reformi to je poput grudve snijega – jer ništa ne uspijeva tako dobro kao sam uspjeh. Tako reforme u odbrambenom i sigurnosnom sektoru postaju model za ostala područja javne uprave.

Pomoć u slučaju prirodnih katastrofa

Građani su zabrinuti za utjecaj prirodnih katastrofa na sigurnost i na ljudske živote, te NATO i njegovi saveznici rade na povećanju sposobnosti OSBiH za podršku civilnom stanovništvu i vlastima. U ovoj oblasti postoje ogromni kapaciteti s vojnim helikopterima sposobnim za evakuaciju unesrećenih, traganje i spašavanje te suzbijanje šumskih požara i specijalne jedinice OSBiH osposobljene za spašavanja iz vode koje mogu dovesti ljude na sigurno tokom poplava; a prije svega Oružane snage posvećene tome da seoska područja učine sigurnim za sve – i potaknu turizam i ekonomski rast – oslobađajući BiH od nagaznih mina svojim stručnim sposobnostima u uklanjanju mina i reagiranju na incidente.

Također podržavamo Ministarstvo sigurnosti – i timove za hitne intervencije na svim nivoima vlasti – kako bismo osigurali da oni mogu komunicirati i tako uštedjeti značajne sekunde tokom kriza. NATO je uložio više od sedam miliona eura u sistem koji je razvio MIT, sistem nove generacije zapovijedanja za incidentne situacije koji omogućava različitim agencijama da vide iste informacije u stvarnom vremenu i međusobno razgovaraju.

Ovaj sistem pokazao se veoma učinkovitim tokom vježbe kojoj je BiH bila domaćin 2017, kao i jedne druge slične vježbe velikih razmjera koja je u ovoj godini održana u Sjevernoj Makedoniji, a koja je koristila ovaj sistem i koja je uključivala odgovore iz cijele regije, uključujući BiH.

general Eric Folkestad - undefined

FOTO: Fena: General Eric Folkestad

Korišten je također tokom vježbe u kojoj su učestvovali spasilački timovi iz cijele BiH tokom lokalne vježbe koja je održana ovog ljeta. Ovaj sistem (NICS) nije konfiguriran samo za upravljanje incidentnim situacijama na širem području korištenjem GIS baza podataka, on također može koristiti pametne telefone koji pripadaju osoblju prve pomoći kako bi trenutačno proširio informacije o situaciji i povezao sve uključene. Bio sam jako impresioniran ovim sistemom tokom sezone požara u BiH.

A tokom pandemije COVID-a NATO saveznici ne samo da su donirali milione eura vrijednu medicinsku opremu i vakcine za spašavanje života već su i podržali timove OSBiH koji su bili raspoređeni u zajednicama za dezinfekciju škola i bolnica.

Povratak u zemlju mira i stabilnosti

U međuvremenu, unatoč izazovima s kojima se susreću, Oružane snage su dokazale da su vjerodostojna i sposobna vojna sila: uspješno su prešle tri od četiri prekretnice koje će rezultirati njihovim akreditiranjem prema međunarodnim standardima interoperabilnosti. To je nevjerovatan uspjeh – i dokaz predanosti, profesionalizma i predanosti muškaraca i žena u Oružanim snagama i njihovih vojnih i političkih lidera.

Oružane snage BiH su jedna od najuspješnijih multietničkih institucija u BiH. I to bez sumnje, to je moje iskustvostečeno tokom ovog perioda od godinu dana. Od najnovijeg novaka do vodstva i pri Ministarstvu odbrane i Zajedničkomštabu vidio sam etničku pripadnost stavljenu nastranu u korist zajedničkih napora i zajedničkog cilja, kao i lidere koji su dali primjer drugim institucijama – raditi zajedno na provedbi neophodnih reformi koje će učiniti život boljim i stvoriti kapacitete da svi u BiH budu sigurniji.

Godine 2021. OSBiH su se uključile u svoju najveću bilateralnu vježbu ikada – i uspješno dokazale da mogu djelovati rame uz rame s američkim snagama, kao i raditi zajedno s kolegama iz cijelog svijeta u mirovnim operacijama UN-a. Svi u BiH trebali bi biti ponosni na nevjerovatan posao koji obavljaju Oružane snage te na način na koji u svim njihovim interakcijama – od diplomiranja vrhunskih polaznika na međunarodnim vojnim akademijama do učestvovanja u vježbama te pružanju podrške međunarodnim misijama – oni djeluju kao pravi ambasadori BiH širom svijeta.

Uživao sam u svakom trenutku koji sam proveo s njima, i u vremenu koje sam proveo u BiH. To mi je zaista osvojilo srce – i iskreno bih volio da mogu ostati duže. I zbog toga, mogu sapsolutnim uvjerenjem reći da ću se vratiti. A moja najveća nada je da ću se vratiti u zemlju koja uživa u svijetloj budućnosti mira, stabilnosti i prosperiteta koja odgovara svim divnim ljudima koje sam upoznao u toku ovih godinu dana."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije