Faruk Šehić: Autostrada pakla i evropski put

Radiosarajevo.ba
Faruk Šehić: Autostrada pakla i evropski put
Foto: AA / Zastave Europske unije i Bosne i Hercegovine

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Pišem ovaj tekst u danu kada ćemo dobiti status zemlje kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji.

Po svemu ovo bi trebao biti nekakav istorijski datum, a čim se nešto ovdje imenuje istorijskim, to nikada nema sretan kraj. Odgledali smo toliko istorijskih utakmica koje su stalno završavale porazom ili žalom za nekim nebeskim ofsajdom. Tako to ide sa porazima. Kao što znamo (osjetili smo to na svojim kostima i još osjećamo) neki narodi od toga naprave nacionalni program.

Piše: Faruk Šehić, za portal Radiosarajevo.ba

Grade identitet na osnovu poraza i onda kada to sprovedu u djelo obično nastane genocid. Ne nad njihovim narodom, nego na onim narodom koji im je geografski najbliži i koji nije imao oružja da se sam odbrani.

Faruk Šehić: Zemlja sretnika i lotto političara

Faruk Šehić: Zemlja sretnika i lotto političara

Kao zakleti eurooptimista, ipak, itekako sam skeptičan povodom ovog našeg istorijskog datuma, naravno, pod uslovom da nam konačno daju taj status zemlje kandidatkinje.

Razloga za oprez i skepsu je napretek. Počev od Schmidtovih neustavnih izbornih promjena u danu kada su se završili opšti izbori u Bosni i Hercegovini, a koje su dale neograničenu moć najvećim kočničarima evropskog napretka i puta stranci HDZ BiH. Cementirajući njihovu moć u famoznom Domu/domovima naroda ova država je osuđena na gubitak svih atributa koje svaka normalna država ima. Davajući secesionistima i ultra-nacionalistima ovakvu moć u ruke samo je signal za postepeno odumiranje ove države i njen put u lagani nestanak.

Najveći zagovarač konstitutivnosti (čitaj: jedan HDZ BIH glas vrijedi kao desetinu glasova ljudi kojima nacionalnost nije u prvom planu i nije kosmički smisao svega i svačega) je Milorad Dodik, Putinov čovjek, rusofil i islamofob; također zagovarač Otvorenog Balkana što je eufemizam za Srpski svet, a znamo da je to srpska inačica Ruskog mira.

Faruk Šehić: Ulica grada Varšave

Faruk Šehić: Ulica grada Varšave

Trenutno ideja Ruskog mira (svijeta) ravna Ukrajinu sa zemljom. Nemoćni da ostvare pobjede na bojnom polju ruska vojska se sveti tako što uništava energetsku infrastrukturu Ukrajine kako bi hladnoćom i neljudskim uslovima života natjerali Ukrajince na predaju i pokornost. Taj film Rusi neće vidjeti nikada. Rat protiv Ukrajine je rat protiv ljudske civilizacije kojoj svi pripadamo.

Milorad Dodik kao takav je poželjan partner EU-a i SAD-a u Bosni i Hercegovini, kao što je to i HDZ BiH – nekad slavljeni kao pioniri evropskog puta BiH (jer stranci ne znaju da je laž i prijetvornost u srži krajnje desnih politika), dok su, eto, biva, izgurali SDA iz vlasti. SDA je stranka koje zaslužuje da bude izbačena iz vlasti for ever and ever, ali ne i da njeni partneri ostanu u toj istoj vlasti.

Secesionisti, proruski političari, koji zagovaraju mržnju spram muslimana i Bošnjaka, spram svega što je bosansko i hercegovačko, negatori genocida u Srebrenici, opsade Sarajeva, prijedorskih i hercegovačkih konclogora, su nagrađeni time što međunarodna zajednica s njima pregovara i želi graditi nekakvu svijetlu budućnost ove zemlje.

Pri tome imaju sekundante u konglomeratu stranaka takozvane Osmorke, koja se, kako stvari stoje, neće libiti da Draganu Čoviću HDZ BiH-u, Andreju Plenkoviću i raštimanom Zoranu Milanoviću isporuči sve njihove političke želje. Isto vrijedi i za mokre snove Milorada Dodika i Aleksandra Vučića. Put u palestinizaciju Bosne i Hercegovine je širom otvoren pod agendom naše kandidature za članstvo u Evropskoj uniji. Mislim da ćemo mi ući u EU nikada, a vjerovatno ni tada.

Faruk Šehić: Staljinizam još nije umro, a ka' će ne znamo

Faruk Šehić: Staljinizam još nije umro, a ka' će ne znamo

Plus će Čović, možda i Dodik, pripisivati sebi značaj ovog istorijskog datuma kada svečano dajemo rasističke i fašističke riječi da je 2 miliona „muslimana“ glavni problem u Evropi danas; da hodža arlauče s minareta pa je cijena nekretnina u krugu koji pokriva imamov glas drastično pala, da su Bošnjaci lažna nacija – servilni i prevrtljivi etc.

Zaista mi je odvratno nabrajati sve uvrede i silnu količinu mržnje koju prema ovoj zemlji i državi ispoljava ovaj proruski dvojac ali to očigledno neće omesti Osmorku da krene u proces dritanizacije BiH.

Od partije SDA su jedino gori HDZ BiH i SNSD, to je nepobitna činjenica, jer ove potonje koliko sutra će raditi o mojoj glavi, kao što su radile od 1992. – 1995., samo je tada SDS bio aktuelan umjesto „reformista“ iz SNSD-a, koji nastavljaju politiku Radovana Karadžića mirnim putem.

Nadam se da će ta vlast napravljena od Osmorke i mrzitelja svega što predstavlja ovu zemlju i državu brzo propasti. Jer dogovor im je da ne otvaraju teme o kojima se duboko ne slažu. Čim se te teme otvore koalicija će morati propasti ako postoji imalo morala i skrupula unutar konglomerata raznorodnih političkih partija takozvane Osmorke, za koju su mnogi od nas dali svoje glasove na brojnim izborima.

Faruk Šehić: Život kao dugo postizborno otriježnjenje

Faruk Šehić: Život kao dugo postizborno otriježnjenje

Vaše je, je li, „legitimno“ pravo da ovu zemlju odvučete u propast, kao što je i moje lično pravo da vam to kažem. Ko s đavolom tikve sadi taj žanje masovne grobnice, da malo preformulišem narodnu umotvorinu. Sretan nam „put nositelja evropskih vrijednosti“ koji je najbolje predstavljen kroz Heliodrom, Dretelj, Gabelu ili Koštanu bolnicu.

Iskreno se nadam da će budući politički događaji do koske obesmisliti ovaj tekst i da će on loše ostariti, te da će nam se zaista otvoriti presvijetla budućnost u koju će nas voditi negatori genocida i „nositelji europskih vrijednosti“.

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije