Emina Hodžić Adilović: Sve o riječi "ofirno"

Radiosarajevo.ba
Emina Hodžić Adilović: Sve o riječi "ofirno"
oficijelna fotografija / Emina Hodžić Adilović

Nakon što sam završila online sastanak na kojem mi je draga osoba izložila super ideju, kraj konverzacije je završio sa pitanjem "Da li je tebi to ofirno?" Isprovocirana pitanjem, jednostavno nisam mogla da se suzdržim a da ne izofiram ofirno.

Piše: Emina Hodžić Adilović na svom Facebook profilu (tekst objavljen uz dozvolu autorice) 

Riječ "ofirno" rasprostranjena je u Bosni i Hercegovini. Negdje sam pročitala da znači "providno". Tako da je u našem mentalitetu mnogo šta "ofirno" što ne bi trebalo biti. Zbog "ofirnog mentaliteta" skloni smo igranju raznih igara. Mnoge te igre su ofirnije od svake "ofiraže". Tako da u društvu "nije ofirno" slagati, omalovažavati, vrijeđati, glumiti drugarsvo a onda prvom prilikom zabiti nož u leđa, koristiti ljude bez imalo savjesti, podržati lažova zbog interesa.

Nije "ofirno" varati, obmanjivati, još je manje ofirno naći opravdanje za sve navedeno. Nije ofirno kada umjesto zraka udišeš miris stražnjeg "mraka".... Još manje biva ofirno praviti se lud. "Ofirno" je ubilo mnogo snova, šansi, ljubavi, simpatija, istina, iskrenih odnosa od svih ratova i pandemija.. a i za to smo našli opravdanje u samosazaljevanju "ne bi sudbine". Pa moglo je biti i sudbine, ali ne bi, jer je bilo ofirno.

"Ofirno" nam je da se mjenjamo na bolje jer nam je "ofirno" da uradimo nešto što je dobro za nas jer ćemo se "izofirat". Ko' veli, šta ćeš, sad kad nisi do sad?! Ofirno blokira. Ofirno je postalo dio našeg mentaliteta, njeguje se kao nacionalno blago za koje je pitanje vremena kada će pod zaštitu institucije UNESCO. Ofirno je dio nacionalnog melosa, etnosa a i erosa (ne mislim na Ramzzotti Erosa).

Digli smo spomenik Bruce Lee-u svaka mu čast volim ga, Ikaru, kačimo i katance po mostovima a zamislite da imamo spomenik propuštenih života iz straha od ofirnog, kako bi izgledao? Meni je fakat ofirno što nam je ofirino ono što ne bi trebalo biti ofirno. Ofirno sam toliko puta napisala sada, da mi je ofirno što mi to nije ofirno. Draga osobo, nadam se da ti je sada preofirno kada čitaš ovo i da ćeš nastaviti sa ofiražom koja je divna i oslobađajuća. Nikad ništa brže i ofirnije ne napisah na Facebooku. Ne pamtim. #ofirnodoapsurda

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije