Edin Subašić: Reafirmacija građanskog koncepta i demontaža politike podjele Bosne

Radiosarajevo.ba
Edin Subašić: Reafirmacija građanskog koncepta i demontaža politike podjele Bosne
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sa predstavljanja kandidata Trojke za Predsjedništvo BiH

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Glasno objavljujem da prihvatam da budem zajednički kandidat opozicije za Predsjedništvo BiH. Ali, mi ne smijemo biti samo zamjena za ovu vlast, mi moramo biti i promjena. Ovo je dokaz da imamo snage da se ujedinimo, da bismo u drugom koraku došli do ujedinjenja države!

Ovo je u subotu rekao prof. dr. Denis Bećirović (SDP) na press konferenciji „Trojke“ i drugih opozicionih stranaka najavljujući težak procesa restauracije države Bosne i Hercegovine „u najtežoj situaciji u postdejtonskoj historiji“. Ali, ne radi se tu samo o očekivanjima od ulaska istaknutog ljevičara iz SDP-a u Predsjedništvo BiH.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Piše: Edin Subašić za portal Radiosarajevo.ba

Mnogo je razloga zašto bi ovaj, naizgled nebitan, politički događaj mogao biti presudan za budućnost zemlje. Ovo nije samo okupljanje opozicije oko jednog kandidata za funkciju u Predsjedništvu BiH, ovo je prvi korak u promjeni koncepta države – od nacionalno podijeljene ka građanski ujedinjenoj zemlji. Još važnije je to što bi osvajanje većine i u parlamentima omogućilo novoj vlasti reforme u donošenju antikoruptivnih mjera i zakona, olakšica privredi, veću socijalnu osjetljivost prema građanima, vladavinu zakona u svim sferama...

Početak građanskog društva?

Nakon dugih dogovora proteklog vikenda konačno se prezentirao prošireni ujedinjeni blok opozicije koji čine: Socijaldemokratska partija BiH, Naša stranka, Narod i Pravda, Savez za bolju budućnost BiH, Narodni evropski savez, stranka Za nove generacije i Bosanskohercegovačka inicijativa. Ubrzo su im podršku dali i Stranka penzionera i Prva mostarska stranka.

Čini se da ovaj niz nije konačan. Čeka se stav Stranke za BiH i Demokratske fronte, koji se još nisu oglasili o strategiji, kao ni usamljeni Pokret za progres i druge manje partije koje su odlučile na izbore izaći same.

Ali i već postojeći blok probosanskih partija okupljenih oko Trojke shvaćen je vrlo ozbiljno, posebno u taboru SDA, i to iz najmanje tri razloga:

Prvi je taj što je okupljanje stranaka, da bi se svrgnula vlast SDA i uspostavio za građane pravedniji politički koncept, već oprobani metod na lokalnim izborima, kada je SDA izgubila vlast u Sarajevu i nizu gradova i općina.

Drugi je najava okupljene opozicije da će se suprotstaviti dosadašnjem metodu vladanja nacionalnih stranaka i isključivom zastupanju nacionalnih interesa Bošnjaka, Hrvata i Srba. Najavljuje se preferiranje interesa svih građana. Zbog ovoga tek treba očekivati oštre otpore, jer bi ova promjena poremetila projekat i proces podjele države koji provode upravo nacionalisti uz diktat izvana.

I treći razlog, personalno najbolniji za mnoge članove "halke" u vlasti, jeste najava istraživanja i procesuiranja teške korupcije, organiziranog kriminala, političkih ubistava i zataškavanja, afera oko falsificiranih diploma, namjerno sabotirane revizije presude, nestalih milijardi dolara donacija za obnovu Bosne...

Demontiranje režima

Sva tri pravca djelovanja, a ima ih još, sadrže akcije koje temeljito demontiraju aktuelni režim ogrezao u pobrojane negativnosti. Interes građana da na izborima podrže takve promjene više je nego očigledan. Sada je već sazrelo shvatanje javnosti da od aktuelnog režima ne može očekivati nikakav boljitak pa nema više razloga da im se daje još jedna šansa, a koja bi mogla biti zadnja za državu i egzistenciju ljudi u njoj.

Dakle, suštinska promjena koja bi nastupila izbornom pobjedom bloka partija različitih ideologija, ali jedinstvenog probosanskog cilja, bio bi zaokret od nacionalno, religijski, kulturno, administrativno podijeljenog društva ka konceptu građanskog, sekularnog i istinski demokratskog koji otvara kapije torova. Otvorila bi se mogućnost promjene sistema vrijednosti tako da vladaju sposobni, a ne podobni, da se identitet može izraziti individualnim vrijednostima, a ne samo pripadnošću „krdu“ itd.

Iz perspektive destruiranog bh. društva ovo zvuči čak utopijski, ali historijsko iskustvo mnogo kvalitetnijeg života Bosne, na primjer u „mračnom socijalizmu“ ili u bliskim uređenim evropskim državama ukazuje nam da je to ovdje moguće (ponovo) postići. Proces, naravno, neće biti ni malo lak ni bezbolan.

Treba očekivati vrlo ozbiljne opstrukcije očekivane izborne pobjede opozicije kao i pomenutih postpobjedničkih procesa, i to sa vrlo ozbiljnih instanci, obzirom da bi se takvim ishodom izbora poremetili mnogi regionalni geopolitički planovi.

Separatisti bez partnera

Teško je očekivati da će opozicija u hrvatskom i srpskom korpusu uspjeti eliminirati Dodika i Čovića. Opozicija u entitetu RS bi možda i mogla po "sarajevskom modelu" izbaciti SNSD iz vlasti. Dodik još nema konkretnog protivnika, ali je vrlo oslabljen, kompromitiran, sankcijama mu je sužen manevarski prostor i on igra staru igru – kad je pribijen uza zid - postaje "kooperativan". On, zapravo, samo želi preživjeti, dok pritisak ne popusti što je stara taktika operativaca velikosrpskog projekta.

Tako sada odobrava i EUFOR, i Altheu.

Ali u tzv. hrvatskom bloku toliko dominira HDZ BiH sa pratećim partnerima da im manje oponentske stranke poput Hrvatske stranke BiH i sl. neće moći ozbiljno parirati.

Međutim, izbornim porazom SDA i Izetbegovića srpski i hrvatski nacionalisti i separatisti gube partnera na entitetskom (Parlament i Vlada FBiH) i državnom (Parlament i Vijeće ministara BiH) nivou za sve važne odluke koje danas opstruiraju zahvaljujući saradnji SDA / Izetbegovića.

Nadalje, iako će SDA svakako zadržati dobar dio svog biračkog tijela, stranka i Bakir Izetbegović izgubiće kredibilitet da govore i odlučuju u ime najbrojnijeg naroda u Bosni. To je posebno bitno kada dođe vrijeme za strateška i referendumska odlučivanja npr. o NATO-u, ustavnim promjenama i sl.

Stoga će u pomoć Izetbegoviću ponovo stići upravo pomenuti partneri. U ponedjeljak je akcijom osovine SNSD – HDZ osujećen novi pokušaj da se riješi pitanje finansiranja izbora. Kako ove partije očekuju izbornu pobjedu u svojim korpusima, jasno je da opstrukcijom i zahtjevom za odgađanje izbora spašavaju jedino Izetbegovića!

Evropski zaokret

Bitno će biti i ponašanje stranog faktora. Bez obzira na određeni zaokret u politici EU tj. pojedinih evropskih vlada prema Bosni, izazvano ukrajinskom krizom, ruskom prijetnjom, a time i poremećajem interesa prema Balkanu, ne smije se zaboraviti da je projekat podjele i nestanka Bosne kao države (sa muslimanskom većinom) izvorno evropski plan, a da su velikodržavni projekti Beograda i Zagreba samo niži operativni planovi „križarske“ egzekucije Bosne, kao „posljednjeg ostatka Otomanske imperije“.
Aktuelni, nešto promijenjeni narativ Njemačke i Velike Britanije je pozitivna promjena, ali zasad bez konkretnih dokaza da se i suština odnosa promijenila.
Zbog toga se domaći akteri borbe za državu trebaju držati probosanske struje u Administraciji SAD i prepoznati stvarne saveznike u tijelima EU, te u Berlinu i Londonu.

Naravno, konkretna opasnost na terenu i dalje će prijetiti iz susjedstva, mogu se očekivati žestoke reakcije Zagreba i Beograda i njihova grčevita borba za "izvorni Dayton" i "shemu 3-2-1". Specifična opasnost postoji i zbog veza njihovih pijuna Milorada Dodika i Dragana Čovića sa Moskvom. No, taj uticaj mora biti prvenstveno briga EU, SAD i NATO-a.

Zasad je enigma kako će reagirati zapadni protivnici postojanja Bosne na najavu vjerovatne eliminacije, prema uvidima ovog autora, bitnog igrača u igri trodijelne podjele Bosne.

Dvije su opcije: (1) pokušaće osujetiti tu promjenu ili naći novog igrača za isti cilj među novim liderima ili (2) podržati promjene, a zatim naći novi modus uticaja u novim političkim okolnostima, jer Bosna svakako nema alternativu euro-atlantskoj orijentaciji.

Ako je na Zapadu pravilno shvaćen proces koji je započet u FBiH, a tek proklijao u RS, onda će EU moći pokazati dobre namjere npr. prilagođavajući uvjete za kandidatski status realnim mogućnostima ove države. Osim toga, EU sada jasno vidi ko neće da usvoji zakone koji objektiviziraju evropske vrijednosti, ko opstruira izbore, ko lobira u EU i NATO-u da se silom provedu promjene Izbornog zakona u BiH itd. To su HDZ BiH i Hrvatska.

Indikator zaokreta ka jednoj od opcija mogao bi se ukazati već prilikom skorog susreta bosanskih lidera i zvaničnika EU u Briselu koji je najavio Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća.

Znakovite poruke

Udruživanje opozicije oko zajedničkog kandidata Denisa Bećirovića izazvalo je nekoliko interesantnih reakcija koje ukazuju na nade, strahove i opredjeljivanje nekih autoriteta.

Bakir Izetbegović (SDA) je ogorčeno upitao: "Zašto se baš svi moraju ujediniti protiv jednog kandidata i jedne stranke? To je dokaz naše snage."

Nermin Nikšić (SDP) odgovorio je da "...ovo nije suprotstavljanje SDA, nego pokušaj mijenjanja sistema".

Elmedin Konaković (NiP) još konkretnije objašnjava da iz SDA "...uplašeni zbog ovih procesa viču kako su svi protiv njih, a istina je da niko neće sa njima. Zvali su, nudili, prijetili, obećavali. Na svakom koraku mrkve i štapovi, džaba... neće niko."

Denis Bećirović je poručio da će "...raditi u interesu svakog građanina, naroda i pojedinca, kao i da će djelovanje imati nadstranački karakter, jer Bosni i Hercegovini napokon trebaju reformatori, a ne politikanti".

I na koncu, vrlo bitan faktor svakih izbora u BiH, reisul-uleme IZ BiH Husein ef. Kavazovića uputio je znakovitu poruku džematlijama koja proizvodi više pitanja, nego što daje putokaza.

"Politička arhitektura Evrope se mijenja, a s njom će rasti i zahtjevi da se mijenja i politička arhitektura u Bosni i Hercegovini, u to nema nikakve sumnje. I kao narod, i kao zajednica muslimana, moramo biti svjesni ovih promjena", nagovijestio je reis ef. Kavazović.

"Na izborima za državna tijela moramo dati naše povjerenje onim ljudima i snagama koje će biti u stanju izdržati politički pritisak koji je sve jasnije izražen. Moramo osujetiti populističke tendencije u našem narodu i svesti ih na podnošljivu mjeru. Na važna mjesta u državi treba da biramo kredibilne ljude s karakterom i potrebnim znanjem za javni posao. Nemojmo dozvoliti da nam buka, koju će proizvoditi politički subjekti u narednom periodu, pomuti osjećaj da biramo one opcije koje su najrealnije i najoptimalnije za naš narod s najviše snage da se izbore za prava građana ove zemlje i da se suprotstave nasrtajima na nju."

Kakvu novu političku arhitekturu očekuje Reis? Na čije sadašnje (ne)karaktere, (ne)znanje i kredibilnost aludira? Koje su za njega najrealnije i najoptimalnije opcije...? Zasad nije sasvim jasno, ali bit će uskoro kad počne očekivano najprljavija kampanja u historiji moderne Bosne.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije