Dragan Markovina: ‘Sve što se dešava oko Veleža u zadnje vrijeme je tužno’

1
Radiosarajevo.ba
Dragan Markovina: ‘Sve što se dešava oko Veleža u zadnje vrijeme je tužno’
FOTO: Facebook / FK Velež

Historičar, kolumnista i voditelj Dragan Markovina komentirao je situaciju u Veležu.

"Sve ovo što se događa oko Veleža u zadnje je vrijeme je tužno nadrealno i može se svesti pod zajednički nazivnik ‘opetovano pucanje samom sebi u nogu’. Ali ok, stvari su tek na početku i još ništa nije izgubljeno. I baš zato ću, iako ne volim rasprave na Facebooku, napisati sljedeće.

U Mostaru živi i bez trenerskog posla je već jako dugo, Blaž Baka Slišković. Taj čovjek je izmislio nogomet za sva imena koja su procirkulirala klupom Veleža u zadnje vrijeme. Taj čovjek svaki dan pije kafu na Rondou i sve bi dao da konačno dobije novu priliku na nečijoj klupi, a posebno Veležovoj. I to jeste istina.

Nesreća u Austriji: Povrijeđena državljanka BiH u sudaru sa vozom

Nesreća u Austriji: Povrijeđena državljanka BiH u sudaru sa vozom

E sad, znam da postoje mnogi koji Baku ne žele jer su sami nacionalisti. Isto tako znam da postoje mnogi koji nisu nacionalisti, ali ih je povrijedilo njegovih par rečenica o Starom mostu u intervjuu Nedeljniku. Postoje jasno i oni koji ga žele, pa se njima i ne treba obraćati.

Međutim, radi se o tome da je Mostar kompleksan i užasno traumatiziran grad, u kojem nije jednostavno normalno živjeti i ostati čovjek. Lako je meni koji i tako, sve do prije par godina nisam bio tu i koji nisam organski dio nijedne strane ili nacionalne zajednice.

Ljudi me kao takvog i gledaju i ja se tako i ponašam. Kao da je Mostar jedan grad i kao da se ništa od ovoga nije desilo. Ali nije ista pozicija mene i Bake Sliškovića, koji jeste organski dio jedne zajednice i jedne strane. A baš taj i takav Baka je među prvima prešao na drugu stranu, sve ove godine dolazi na sve manifestacije i proslave Veleža, odlučio je igrati za Bosnu i Hercegovinu i bio joj je selektor. I njemu se može zamjeriti sve, osim da je nacionalist.

I nije samo tužno, nego je i abnormalno glupo zbog ljutnje ili traume ne zvati Baku za trenera Veleža.

Ako iko, on koji je ogroman simbol grada, se trudi popraviti odnose među ljudima i izgraditi neke nove mostove svo ovo vrijeme.

Bio sam isto tako i bijesan, pa i nažalost pun mržnje prema tzv. mojoj strani i mojima, zbog svega što su u ratu napravili i zbog svega kako su se nastavili ponašati. A onda sam shvatio da to ne vodi nigdje i da život jednostavno ide dalje. I da u tome dalje treba ostati normalan prema svima i prema čitavom gradu i prestati pričati priču o tome da je Mostar jedinstven grad, a intimno smatrati da je jedan dio grada okupiran. Jer to jednostavno nije tako.

Ne volim ništa od onog što je došlo, potpuno sam indiferentan prema Zrinjskom, ali eto uspio postići da prihvaćam da je tu i da je mnogim ljudima u Mostaru drago što je tu. I tako je, kako je. Drukčije očito nije ni moglo biti.

Damir Čanadi na izlaznim vratima FK Velež

Damir Čanadi na izlaznim vratima FK Velež

Želim na kraju reći da neće Velež propasti, šta god da se desi, kad ga nisu uspjeli ugasiti onakvim nasiljem.

Ali će biti puno veći od današnjeg Mostara i s rezultatski spašenom sezonom, ako angažira Baku kao trenera. Vjerovatno pišem ovo uzalud, ali neka ostane ovdje", napisao je Dragan Markovina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije