Dragan Bursać: Zašto je Treći blok Dodikov Trojanski konj?

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Zašto je Treći blok Dodikov Trojanski konj?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Počeo sastanak u Sarajevu

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Dakle, Treći blok u RS-u je bungur SDP, SDA, DF, NS, HS i satelita, a cilj im je kako sami kažu dobiti bošnjačke i hrvatske glasove i to je to. Nas koji živimo u Banjaluci, a htjeli bi jedinstvenu, građansku BiH bolje da nema, jer nas i Treći blok ne vidi u takvoj BiH. Divota!

Danas sam u nevjerici pročitao vijest u kojoj stoji da će u doglednoj budućnosti Stranka demokratske akcije (SDA), Narod i pravda (NiP), Savez za bolju budućnost (SBB), Naša stranka (NS), Demokratska fronta (DF), Stranka za BiH (SBiH), Narodni evropski savez (NES), Platforma za progres (PZP), Hrvatska stranka (HS), Pokret demokratske akcije (PDA) i Nezavisni blok (NB), Socijaldemokratska partija (SDP) formirati jedan zajednički blok koji će nastupiti na izborima u RS-u.

Sav moj grijeh

Zašto sam bio u nevjerici?

Zato što sam, naivan, po ko zna koji put sam sebe ubijedio da su makar lijeve ili liberalno lijeve partije u Bosni i Hercegovini iznad etnija, entiteta i još više iznad naciona. Kakav danak (pre)iskustvu! Zato što sam smatrao da postoje makar dvije partije u ovoj zemlji koje se eksplicitno i iskreno zalažu za pravo Građanina-Pojedinca-Bosanca i Hercegovca, na svakom pedlju ove zemlje, a nisu u bjesomučnom lovu na podobne Srbe, Hrvate i Bošnjake, koji će im u konačnici obezbijediti uhljeb radno mjesto u Parlamentu. Zato što sam mislio da će pojedinci koji su na čelu nominalno lijevih partija uspjeti konačno da imaniraju svoje uske malograđanske poglede i krenu u lov na vlast u cijelj zemlji bez submisivnog lizanja politčkih tabana hipernacionalistima, zarad ono nešto malo mrvica sa stola. Zato što sam vjerovao da će licemjerstvo po sisetmu -držimo se bosanstva u RS-u, a na državnom nivou koalirajmo sa Srbima, konačno nestati zarad upravo jednog ljudskog, a demokratskog principa jednog čovjeka- jednog glasa.

Cilj nije smjena Dodika, nego povećenje broja uhljeba

Da su iluzije u potpunosti rabijene, svjedoči i okvirni sukus političke agende ”Trećeg bloka“ i njegove platofrme, koji doslovno glasi:

“Ciljevi su: 70.000+ glasova, 8-10 poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, dva zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH te potpredsjednici iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.“

Nema sumnje da će broj Bošnjaka i Hrvata koji glasaju u RS-u biti odličan, ali ne za Bošnjake i Hrvate, na žalost, nego za politčke igrače koji će dobiti koje mjesto više u entitetskom parlamentu-čitaj kojeg uhljeba više.

Otvoreno prvenstvo u licemjerstvu

I da se razumijemo, ovo nije nikakva kritika SDA-DF tandema, pošto oni i jesu nacionalno baždareni, bore sa za nacionalnu državu i imaju talove sa Dodikovim SNSD-om, od prijedorske ljubavi Komšićevih pulena sa Dodikovcima, do SDA kopuliranja sa SNSD-om na svim nivoima vlasti-doslovno. Ovaj tekst nije upućen njima, oni su, paradoksalno, u ovoj situaciji principijelni.

Nego šta je sa vajnom Našom strankom i SDP-om, koji je i kreator ovog Dodikovog trojanskog konja?

Šta je sa ”građanima“ šta je sa , “lijevim i centralno lijevim liberalama“, koji se kunu u principe građanske zemlje i Sejdić-Finci, ako ćemo pravo, jedine istinske paltforme? Idu li u koalciju sa osvjedočenim nacionalistima kako bi pobijedili Dodikovo zlo u RS-u? Ne, naravno, oni čak ni ne očekuju pobjedu, jer da očekuju, ne bi se zadovoljili sa 70.000 glasova većinom povratničkih i dijasporskih glasova i ne bi još više, iskali samo etničko i ustavom zagarantovano mjesto bošnjačkog i hrvatskog potpredsjednika skupštine.

Šta je sa ostalim funkcijama???

Stvar je jasna, SDP i Naša Stranka su pustili niz vodu, onu malu “statističku grešku“, onaj nukleus istinske lijeve misli u Banjaluci, Prijedoru, Trebinju, koji i entitet i svoju zemlju doživljava onako kako srce, pamet, duša, pasoš i Ustav nalažu, kao jedinstvenu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu... Igrajući u nacionalističkom kolu, ove partije su oduzele pravo najboljim od nas u manjem BiH entitetu, da glasaju jednako, preciznije da ima jednak izbor kao građani u Zenici, Tuzli, Sarajevu...

Malo li je???

A uopšteno obligatorno načelo je krajnje licemjerno: ja kao pojedinac u narečenoj Banjaluci, moram da glasam za “manje zlo koje uključuje SDA“ i da progutam ko zna koliko “žaba“, e da bi se mrski Dodik, ne pobijedio, nego da bi se koji novi čovjek više, po tom načelu uhljebio u entitetskoj Skupštini. Jer, zaista, ništa više od toga ovaj blok ne nudi, osim trivijalnih obećanja da se centrale neće petljati u partijski rad na terenu, što meni kao pojedincu ne znači ama baš ništa.

Naravski, realtiviziraće se to sve u partijskim centralama, političkim geslom da pojedinac i nije tako važan i da se treba prikloniti manjem zlu, makar se ono zvalo i SDA, ali stvar je i u sljedećem:

Nikšić i Kojović, (ne)svjesni Dodikovi igrači?

Riječ je o gnusnoj prevari u kojoj su svi, ama baš svi navedni akteri, od Nikšića do Kojovića odigrali Dodikov naručeni potez i nastupili čisto i punokrvno etnički, a ne nikako građanski.

Pa su pravi Trojanci baš SDP i NS, stranke koje su potpuno, ne znam da li naivno ili sa zlim i malicioznim razlozima ušle u ovu nakardnu entitetsku naci- utrku sa Dodikom. I izgubiće, ali ne od Dodika, o tempora o mores!

I odmah sad da vam kažem rezultate, evo bezmalo godinu i po prije izbora u RS-u: Dodik će izgubiti, ali ne od fantomskog “Trećeg bloka“, izgubiće od SDS-PDP osovine, starih nacionalista i separatista srpske provinijencije, koji će smijeniti Dodikve tajkune, a koji su se do neba nakrali i bili u pljački neumjereni. Samo zato!

Suštinski, igrajući na etničku kartu ”Treći blok“ će izgubiti od etničke koalicije, ali ne Dodikove, ali će sebe obezbijedtit uhljeb za poneko novo lice. Ništa više i ništa manje od toga!

A narod?

Ima ona ratnog zločinca Radovana Karadžića: Narod? Ko jebe narod! I univerzalno je primjenjiva. A ima i ona napomena, onaj opominjući apendiks o silnim “blokovima“ i “patriotskim koalicijama“ npr. u Srebernici, pa se na koncu sve završilo koaliranjem sa negatorima genocida i poluljudima koji veličaju ratne zločince.

Poenta priče je - ne možete praviti pitu od govana, niti možete očekivati nove politke i ideološke zaokrete od starih politčkih opcija i ideologija.

Na zdravlje vam blok bio, ali čisto sumnjam da hoće!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.
Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije