! / Počeo je sastanak u Sarajevu: Ove stranke planiraju formirati treći blok u RS

18. 05. 2021. u 12:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 110

U Centrali SDP-a BiH u Sarajevu danas se održava prvi sastanak parlamentarnih stranaka, ali i drugih političkih subjekata koji će pokušati formirati zajednički blok stranaka kako bi na Općim izborima 2022. godine zajednički nastupili u RS.

Sastanak je počeo u 12 sati, a, kako doznajemo, sve stranke su prihvatile poziv.

Delegacije svojih stranaka predvode Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (Narod i pravda), Predrag Kojović (Naša stranka), Senad Šepić (Nezavisni blok) i Mirsad Kukić (PDA). Ostale stranke poslale su delegacije bez predsjednika.

Cilj je, kako su ranije istakli, da se spriječi blokada BiH i omogući njen napredak.

"Nužno je da vidimo možemo li zajednički nastupiti u nečemu što se zove građanski blok i okupiti političke subjekte kojima je država BiH neupitna", rekao je ranije Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a.

Sastanku danas prisustvovuju predsjednici ili predstavnici SDA, Naroda i pravde, Naše stranke, Narodnog evropskog saveza, Nezavisnog bloka, Demokratske fronte, Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine, Platforme za progres, Pokreta demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost, Stranke za BiH i dr.

Stranke bi na izborima nastupile pod zajedničkim nazivom Pokret, bez isticanja stranačkih oblilježja.

Cilj je skupiti 70.000+ glasova kako bi dobili 8-10 poslanika u NSRS, dva zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH te potpredsjednike iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)