Dragan Bursać: U Banjaluci su u toku pripreme za balvan-revoluciju!

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: U Banjaluci su u toku pripreme za balvan-revoluciju!
Foto: Radiosarajevo.ba / Nova kolumna Dragana Bursaća

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

“Tako je Mile Martić sa svojim pobunjenim četnicima dizao balvan-revoluciju na samom početku devedesetih. Pa vi najtačnije ne znate kad je osoba drvosječa, a kad prerasta u četnikolikog Knindžu, zločinca Dragana Vasiljkovića i njegove krvave horde. Da, Banjaluka i otvoreno sprema balvan-revoluciju 2.0.“

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ugledao sam bilborde u Bosanskoj Gradišci! Na državnoj granici Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. U okviru nelegalne i nelegitimne, a ponajprije antiustavne kampanje “Granica postoji“, entitet Republika Srpska je pokrenuo bilbord-kampanju u kojoj su prikazani raznorazni “ljudi u situacijama“, kako potvrđuju da je RS više-manje samostalna. Ima tu poljoprivrednika, ima svakojakih profila, na koncu ima neodređeno poluuniformisano biće, za koje kruže razne tvrdnje.

Specijalac u drvosječinoj koži

Jelena Trivić, opozicionarka, tako tvrdi da vidi vojnika, koji bi da diže nekakav ustanak i kaže da joj nije prijatno. Sa druge strane, Dodikovi pijuni, Nenad Nešić prvi čovjek državne bezbijednosti i Nenad Stevandić, prvi čovjek entitetske skupštine tvrde kako nema govora da se radi o vojniku ili specijalcu, nego je riječ o šumaru. Drvosječi.

Kako god, taj šumar/lugar/drvosječa me je gledao sa državne bosanskohercegovačke granice, poručujući da međuentitetska granica itekako postoji i da je RS na korak, na pola koraka od toga da postane neka samostalna teritorija, a moguće i državica. Dodik to i ne krije, usprkos svim racionalnim pokazateljima koji kazuju da je takva naseobina neostvariva i još više nesprovediva u realnosti. Ali, briga Dodika za realnost, pa čak sugeriše pojedinim EU diplomatama da će tvorevina imati rublju kao svoju valutu (sic!).

Dragan Bursać objavio da su se sramotni bilbordi pojavili na još jednoj lokaciji u BiH

Dragan Bursać objavio da su se sramotni bilbordi pojavili na još jednoj lokaciji u BiH

Balvan revolucija 2.0.

Elem, sjedim tako u automobilu gledam srpskog pozer- manekena na bilbordu, koji kaže da granica postoji i porukom dodaje “Zato što ne damo našu zemlju“. Pa mi sinu!

 U pravu je i Nešić koji kaže da je drvosječa na bilbordu, a u pravu je i Trivićeva koja vidi naoružano lice. Može to biti jedan te isti čovjek. Tako je Mile Martić sa svojim pobunjenim četnicima u Kninu, Dalmatinskoj zagori i po Lici dizao balvan-revoluciju na samom početku devedesetih. Pa vi najtačnije ne znate kad je osoba drvosječa, a kad prerasta u četnikolikog Knindžu zločinca Dragana Vasiljkovića i njegove krvave horde. Da, Banjaluka i otvoreno sprema balvan-revoluciju 2.0.

OHR zabrinut i zbunjen

I zaista situacija je, na žalost, gotovo preslikana. Država Bosna i Hercegovina, u teoriji i na papiru postoji, ali srpski nacionalisti, uključujući i one koji rade na najvišim pozicijama u državi poput ministra bezbijednosti Nešića rade svim silama da unište tu državu Bosnu i Hercegovinu. I što je najstrašnije nemaju nikakvih sankcija. Jedini, bukvalno jedini koji je sankcionisan u čitavom ovom periodu je neki povratnik-Bošnjak, koji je Dodika nazvao “debelim krmetom“. Za to vrijeme Milorad Dodik uspješno razara zemlju, negira genocid, sprda se sa ubijenim, zaziva nove balvan-revolucije i logistički ih proizvodi organizujući saobraćajne kolapse na međuentitetskoj liniji auto-litijama, prijeti da će uhapsiti visokog predstavnika, prijeti otvorenom secesijom i dešava se jedno veliko NIŠTA.

A kad smo kod OHR, on je između ničega i nečega. Sa jedne strane kancelarija visokog predstavnika izdaje saopštenje u kome kaže da ne postoje bilo kakve granice unutar države Bosne i Hercegovine, što je logično, a onda u jednom drugom saopštenju kaže da “podjednako rade za sve građane RS-a i BiH“, kao da RS nije u Bosni i Hercegovini i kao da je posebna država ili državna zajednica. Prijatelji mi kažu, kako im se uvijek desi greška u prevodu baš na ovakvim mjestima, a ja ne znam šta da mislim.

Osim pukog fakta da je OHR zajedno sa visokim predstavnikom trenutno najbesposlenija oragnizacija u državi, koja nema pojma šta bi sama sa sobom, a kamo li sa trenutnom situacijom, koja je blago rečeno eksplozivna. Toliko eksplozivna da i veliki BBC pravi reportaže o nama u predratnom ozračju, gluho bilo.

A šta ako granica postoji?

A ja opet sjedim u autu na državnoj BiH granici, pa se pitam, postoji li unutardržavna granica, kao što mi sugerišu likovi sa bilborda.

Onda pročitam odličan FB status novinara i aktiviste Almira Panjete, koji kaže:

U RS osvanuli plakati "GRANICA POSTOJI". Nažalost, velikim dijelom su u pravu - granica postoji, pa je nedavno dječak u teškom stanju iz Bijeljine transportovan dva i po sata u Banja Luku da bi nedugo nakon dolaska umro, a možda je mogao biti spašen da je prebačen u Kliniku u Tuzli do koje je mogao stići za manje od sata. Granica postoji pa teži pacijenti iz Istočnog Sarajeva isto idu u Banja Luku umjesto na KCUS, a teži pacijenti iz Bihaća umjesto u bližu Banja Luku idu u Zenicu ili u Sarajevo.

Postoji granica u zatucanim glavama u 21. vijeku kad normalan svijet briše granice gdje god može, kad lik iz Županje sjedne u auto pa zapuca u Minhen bez da ga igdje iko zaustavi i pregleda, mi imamo granicu između Doboja i Jelaha kad političar kaže da se postavi granica, a onda ostalih 360 dana uredno ide trgovina, jedni drugima prodaju, jedni kod drugih kupuju, jedni kod drugih rade...

Kome ovakvi tokmaci u 21. vijeku postave granicu, taj i jeste za granice - jer dalje od balkona ne vidi!

Jebem i vas i granicu!“

I to vam je tako, dobri moji. Izmišljena granica na terenu će odnositi živote, granica u glavama će stvarati mentalnu i ekonomsku bijedu. A manji BiH entitet radi predano sa svojim kadrovima i Dodikom na čelu da napravi mentalnu bijedu, koja umire od gladi i koja će od dijela zemlje stvoriti nekakvu rusku guberniju, dok isti ti stanovnici tog entiteta bježe glavom bez obzira kao ekonomski migranti, ne put Rusije, nego u EU.

I opet je loptica i na institucijama BiH i na međunarodnoj zajednici, koja ako hoće, može zaustaviti aktivne pripreme za balvan-revoluciju, a koja se kroz proces auto-litijaških okupljanja na fiktivnoj entitetskoj liniji već dešava.

Hoće li, pravo je pitanje?

Da to formulišem  ovako: ako se ne spriječi Dodikovo divljanje i put u secesionizam, opasno se približavamo 1992, a ne 2024, sa svim reperkusijama koje donosi ta godina, a znamo šta nam je donijela. Bojim se da pojedini krugovi u međunarodnoj zajednici jasno vide čitavu ovu sliku i namjerno ne čine ništa, a to je već suučesništvo,a ne neznanje.

Onda smo prepušteni sami sebi, a kad smo ostavljeni sami sebi sa “prijateljima“ koji su nas izdali, e tek onda smo svi zajedno u problemu. Samo mislim da to ne vide lokalni političari, nedorasli da vode mjesnu zajednicu, a kamo li državu, koji žive u nekakvom svom mikrobablu, pa im je balvan-revolucija egzotika. Sve dok prvi balvan ne padne ispred njihovog penthausa ili vile.

E onda je već kasno.

A vi dobro pogledajte bilborde i sami ocijenite šta vidite. Ja vidim 1992. godinu sa primjesama Martićeve 1991.

Ne ponovila se!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije