Dragan Bursać: Srce Karimovo prestalo je da kuca na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Srce Karimovo prestalo je da kuca na današnji dan

Kultni pisac i idol mlade generacije devedesetih ubijen je na današnji dan, 1995. godine.

Njegova mladost i njegovo ime ostalo je upisano u historiji bosanskohercegovačke književnosti i novinarstva.

Njegov mladi život nasilno je zaustavljen neprijateljskim gelerom u utorak, 1. augusta 1995. godine. Trinaest dana borio se za život, ali nažalost nije dobio tu bitku. Imao je samo 24 godine.

Dragan Bursać ugledni kolumnista, na svom Facebooku objavio je sjećanje na mladog Zaimovića.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

Zovem se Karim Zaimović. Imam 49 godina i za mene kažu da sam najbolji BiH pisac. Ja ne mislim tako. Pisanje nije takmičenje. Pisanje je pretvaranje ništavila u smisao. Ili besmisao. Svejedno je.”

Ovo je dio intervjua koji je Karim Zaimović dao nedjeljniku “Dani” u paralelnom univerzumu 13. avgusta 2020.

U ovom našem, pomračenom svijetu, srce Karimovo prestalo je da kuca na današnji dan u Sarajevu prije 25 godina. Jedna od posljednjih četničkih granata, jedan o zadnjih gelera u lancu eksplozije te granate, ubio je mladića od 24 godine.

Kada otvorite Karimovu “Tajnu džema od malina” shvatite da je taj čudesni spoj naracije na granici istine i fantastike, pisalo dijete. Dijete-genijalac. Karimov svijet-naš svijet Sarajeva, ruši se u ratu i za razliku od jeftine patetike ovovremenske, ta realnost otkriva jedno tajno, drugo Sarajevo, Sarajevo koje zaslužuje Karima i koje može ponuditi planeti milion tona čudesa.

Mi ne znamo šta bi u ovom našem vremenu radio, o čemu bi danas pisao Karim, jer i on nestaje u tom svijetu koji je stvorio.

Izgubili smo, bolje reći ubili su Karima, dječaka-genijalca. Sad samo možemo skršetnih ruku plakati nad "Džemom" znajući da nema više. Dabome, u ovom našem, trulom i preoba nesavršenom svijetu.

Sa druge strane, Karim nije to čudno, predvidio je čak i svoj odlazak iz ove dimenzije.

Što će reći-živ je da ne može biti življi u svim ostalim svemirima. U jednom od njih u nekim boljim sarajevskim “Danima” tako daje intervju dok cijela zemlja isčekuje nominaciju Karima i te srećne zemlje za Nobela. To je sigurno!

El-Fatiha, prinče slova i riječi-samo u ovom svijetu koji si ostavio nama da te izmaštavamo, dok si se iselio u neke veće, Božijim rukom adaptirane prostore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije