Dragan Bursać: Sarajevska katastrofa od sastanka sa EU zvaničnicima!

16
Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Sarajevska katastrofa od sastanka sa EU zvaničnicima!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Bursać i visoka delegacija EU sa Borjanom Krišto

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

“I dok se Plenković sprdao sa državnim institucijama BiH, Ursula Von der Leyen je indirektno zagovarala Otvoreni Balkan, a nesretni Mark Rutte se pitao, šta ja radim ovdje? Za to vrijeme Trojka je statirala u političkim kukuruzima, čekajući da ih EU delegacija pomiluje po glavi. Ni to nisu dobili. Kako nam Plenki pomaže, biće sreća ako ne završimo u nekom afričkom savezu!“ 

BiH je u utorak pohodila EU delegacija predvođena Ursulom Von der Leyen, Andrejem Plenkovićem i nizozemskim premijerom Markom Rutteom.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Kako se čini, bolje da nisu ni dolazili.

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

Prvo je hrvatski premijer Andrej Plenković odbio da se sastane sa članovima Predsjedništva BiH jer je, možete misliti, na prijemu bio prisutan predsjedavajući Željko Komšić. Možete li zamisliti da dođete nekom u kuću i ne sastanete se sa domaćinom, koji je došao da vas pozdravi?

Ne dao ti Bog da ti Plenković pomaže

Ne možete naravno, ali u BiH u kojoj se ne zna ko pije, a ko plaća - može sve.

Najbolje je to u jednoj rečenici opisala Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor koja je javno upitala Plenkovića i EU ekipu: "Kako mislite da BiH počne pregovore s EU kad ne poštujete njene institucije???"

I zaista, u jednoj rečenici je kazano sve.

Milorad Dodik nakon sastanka u Banjoj Luci najavio paradu i prijeti: 'RS će proslaviti 9. januar'

Milorad Dodik nakon sastanka u Banjoj Luci najavio paradu i prijeti: 'RS će proslaviti 9. januar'

Ali pazite ovog apsurda, u naručenoj predstavi “dobrog i lošeg policajca”, Plenković je navodno trebao biti “dobar policajac“ koji morao da uvjeri “lošeg policajca” Ruttea kako je BiH mjesto u EU. I kako je to radio? Tako što je urinirao po institucijama BiH!

Naravno, to nije bilo sve jer je Plenkovićev kabinet debelo obmanuo javnost da se Plenki “principijelno“ nikad ne sastaje sa Komšićem iako svi vrlo dobro znamo da to nije istina, da ne kažem laž. Tako se prvi čovjek HDZ-a i hrvatski premijer zadnji put sastao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem u španskoj Granadi krajem prošle godine.

Kome treba neprijatelj pored “prijatelja“ Plenkija?

Ali ni to nije najveća bruka koju je priredio Plenković tokom jučerašnjeg dana. Na koncu je hinjski kazao misleći na svoje odbijanje da se sastane sa članovima Predsjedništva, pazite sad, kako je dobro je da se ovo danas dogodilo u Sarajevu, te je dodao da je sve ovo dodatno “osvijestilo” Von der Leyen i Ruttea. Ovo može pokazati samo i jedino da premijer Hrvatske ne priznaje legalno, ustavno i zakonski izabranog člana Predsjedništva susjedne države.

Pa se svi zajedno možemo zapitati, ko nam pomaže na EU putu, kukala nam majka! Bit će dobro ako uz Plenkovićevu pomoć ne završimo u kakvoj ruskoj guberniji ili u trajnoj izolaciji.

Mada to ništa nije čudno od prvog čovjeka HDZ-a, koji poput srbijanskih kolega dijelove BiH smatra ratnom stečevinom, komadom “svoje“ zemlje i tako se i ponaša.

Dragan Bursać: Prigožinovo ubistvo je Putinova opomena svim ruskim pudlicama na Balkanu!

Dragan Bursać: Prigožinovo ubistvo je Putinova opomena svim ruskim pudlicama na Balkanu!

Ućete u EU, ali nikad, sve preko Otvorenog Balkana

Ursuli Von der Leyen je ostalo nakon svega da doduše indirektno ponovi staru priču o Otvorenom Balkanu, po kojoj će nas “zajedničko regionalno tržište približiti EU, a usvojene izmjene tri reformska zakona će biti tek osnova za otpočinjanje pregovora sa EU.”

Da vam pojasnim - Ursula nam suptilno poručuje sljedeće: Ući ćete u EU samo preko “otvorenog Balkana“ kad i Srbija. Dakle nikad, pošto većinska Srbija ne želi u EU.

Jednom riječju, ono što je vidjela bilo joj je dovoljno da vrati priču pet mjeseci unazad i smjesti nas u magareću klupu sa Srbijom.

Aferim.

A onaj nesretni nizozemski premijer Rutte, njemu je ostalo da se u sebi krsti i lijevom i desnom i da razmišlja - šta ću ja u BiH u ulozi “lošeg policajca” pored Plenkovića živog?

Dragan Bursać: Vučićev privatni grobovlasnik Kolja Pejaković!

Dragan Bursać: Vučićev privatni grobovlasnik Kolja Pejaković!

Domaći političari izgubljeni u prevodu statiraju u kukuruzu

I možda će se neko upitati, a gdje su vajni domaći političari? Uglavnom su statirali u političkim kukuruzima i nisu se petljali u svoj posao, čak ni kada je Plenković našao da se sprda sa državom Bosnom i Hercegovinom. I kao da ni to nije bilo dovoljno, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović pozdravio je dogovor iz Laktaša i optužio Amerikance za opstrukciju reforme Izbornog zakona.

Zamislite to? Amerikanci su “krivi“ jer su napomenuli Dragana Čovića da ne može stvarati Herceg-Bosnu vol. 2. i prekrajati Ustav i odluke suda iz Strazbura.

Pa smo došli u suludu situaciju da Amerika brani građansku BiH od združenog djelovanja Trojke, Dodika i Čovića.

A prvi ljudi Trojke umjesto da pokažu makar malo dostojanstva i da kažu NE Plenkoviću i današnjoj sprdnji, više su bili ljuti na Željka Komšića što se usudio da se pojavi na svom radnom mjestu. Čini se da bi njima, opijenim sujetom i sitnim mahalanjem najviše odgovaralo da Dragan Čović postane doživotni član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda po cijenu stvaranja trećeg entiteta i dodjele titule Nedodirljivog Miloradu Dodiku.

I eto dokle smo došli.

Nego, hoćemo li dobiti vizu za taj EU put?

Nego, hoće li BiH dobiti zeleno svjetlo na famoznom EU putu tamo negdje oko Prvog aprila, dana šege, šale i pošalice?

Hoće malo prekosutra ako se po jutru dan poznaje!

Jedino se trebamo nadati da će Amerika zavrnuti ruku Evropi i kazati joj, puštajte ih makar zbog ove Trojke!

Ali ima jedan zajeb da prostite, ova nesretna Trojka se u svom sljepilu udovoljavajući Dodiku i Čoviću uspjela zamjeriti čak i Americi.

Nije mala stvar biti toliko ili nesposoban ili ciljano maliciozan.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije