Dragan Bursać: Nož, žica, zahvalnica!

Dragan Bursać
Dragan Bursać: Nož, žica, zahvalnica!
Foto: Radiosarajevo.ba / Dragan Bursać: Nož, žica, zahvalnica!
Na čemu je to Srebrenica Vučiću i njegovim ideološkim očevima zahvalna? Na genocidu? Na organizovanom i sistematskom ubijanju bezmalo 9000 ljudi? Na razorenom gradu? Na zatrtoj mladosti i životu? Na masovnim grobnicama?

U Srebrenici se zbio neviđen skandal ovaj vikend. Bolje reći, napravljen je skandal. Primjerenije je. U gradu u kojem je počinjen genocid osvanuo je bilbord sa slikom srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, ispod koje je pisalo-Zahvala Srebrenica (sic!). 

Piše: Dragan Bursać za Radiosarajevo.ba

A šta je skandal?

Prigovori zdravog razuma 

Zdrav razum bi rekao, pa skandal je sam plakat koji je u najmanju ruku provokacija. Jer, na čemu je to Srebrenica Vučiću i njegovim ideološkim očevima zahvalna? Na genocidu? Na organizovanom i sistematskom ubijanju bezmalo 9000 ljudi? Na razorenom gradu? Na zatrtoj mladosti i životu? Na masovnim grobnicama? Na kolektivnom etničkom čišćenju preživjelih? Na transgeneracijskoj traumi, koja će kao radijacija trovati i uništavati preživjelo potomstvo srebreničko decenijama u budućnosti? Na najvećoj evropskoj sramoti, koju je priredio Ratko Mladić sa svojim kurjacima, dok mu je mladi Vučić lijepio tablu sa imenom bulevara u Beogradu?

Jesu li to stvari zbog kojih je Srebrenica "zahvalna Vučiću" e da bi se ovaj kezio sa bilborda u naselju Učina Bašča??? Je li zahvalnost ekstenzija noža i žice i Srebernice u zahvalnicu bilbordsku? Kako li su to stanovnici Srebrenice mazohistički zahvalni čovjeku čije ime je usko, najuže vezano za srBske tiranine i njihovu zločinačku vlast u Srbiji i entitetu Republika Srpska u devedesetim godinama prošlog vijeka?

Tako bi, velim, rezonovao zdrav razum, kada bi se pitao i upitao otkuda ovakva sramna bilbord provokacija u Srebrenici.

I još bi zdrav razum, onako slabašan i pogubljen uputio kakav apendix, kakvo slijepo crijevce amandmansko u kojem bi se pitao, kako to majku mu da se politička predizborna kampanja u Srbiji, doslovno svaki put mora prelomiti preko BiH ili najkonretninje preko mjesta najvećeg bola u zemlji? Zar baš toliko treba besramnim režimlijama i u Srbiji i u Republici Srpskoj, e da bi postavljali Vučića kvaziktitora da se kezi sa u Srebrenici sa bilborda? 

Naravski, zdrav razum se brzo povlači sa pozornice i prepušta stejdž besramnicima, lupežima i svakojakom ološu, koji druzgačije interpretira stvarnost. 

Zahvalni Vučiću i u provokaciji 

Tako načelnik Srebrenice Mladen Grujičić kaže: 

Mi smo ispred opštinske uprave postavili plakat, s obzirom da imamo obavezu da se zahvalimo predsjedniku Vučiću koji je donacijom mnogo doprinjeo da život Srebreničana bude bolji. To je jedan mali gest kojim smo htjeli da izrazimo zahvalnost. Međutim, neko je to pocijepao i pokazao da ne želi zajednički život i ispruženu ruku Srbije“.

Eto ga!

Iz izjave saznajemo nekoliko bitnih stvari: 

1. Opštinsko rukovodstvo je postavljanjem plakata direktno odgovorno za bruku i sramotu prvo prema pobijenim sugrađanima, a onda i prema ono nešto živih Bošnjaka povratnika u grad duhova

2. Saznajemo i da je Vučić Pantokrator posjedovni vlasnik ogromne količine novca kojim zasipa sve i svakoga. Ne, ne, nije donaciju uručila država Srbija i njeni poreski obveznici nego Vučić, urliče ova izjava.

3. Donacija je, čini se, obaveza da se sramnim bilbordom izreklamira isti taj Vučić i njegov SNS baš u Srebrenici i to baš uoči srbijanskih izbora. Nije mogao načelnik Grujičić postaviti bilbord na kojem stoji eksplicitna vrsta, novčani iznos i namjena donacije građana Srbije-šta falilo slova i mjesta na deset kvadratnih metara papira?! Umjesto toga, tutnuo je Vučića sve sa provokativnim ćiriličnim napisom - ЗАХВАЛНА СРЕБРEНИЦА?!

4. Najbitnije, hrabri ljudi koji su skinuli bilbord, ad hoc su proglašeni kriminalcima i huliganima?!

Vučić-profesionalna "žrtva" 

I to je tako u paralelnom univerzumu sa one strane realnost koji je pobijedio zdrav razum. Ne vjerujete? Otvorite Google pretraživač i kucajte "Srebrenica, bilbord, Vučić". Na prve dvije strane dobiće rezultate sa linkovima na kojima stoji isključivo "pocijepan plakat". A zašto je plakat tu, sa kojim ciljem je postavljen, jebem li ga, toga nema, to ne postoji. 

Jer, niko nije znao, smio ili htio da se dovoljno zainteresuje pa da zdravorazumski objasni kako je riječ o mučkoj provokaciji. Namjesto toga problem je u cijepanju te provokacije (sic!) i stvaranju žrtve od srbijanskog predsjednika na pravdi Boga i na sramotu normalnih ljudi. A po tome je srbijanski predsjednik najuspješniji na svijetu-u tom mučnom perpetumobilskom stvaranju od sebe žrtve. I sad je najednom postao žrtva! Naravno pomogli su mu načelnik sreberničke opštine i logisitičari na terenu. Sad je "žrtva" jer mu je skinut sramni bilbord. Jednako je tako "žrtva" i kad mu zabrane polupedofilski politički spot u Srbiji. Uvijek je nekako žrtva, pa se svi zajedno zapitamo, ne proizvodi li taj režim njega u žrtvu? A proizvodi i to besramno radi sve ove godine.

Pa ćete zato i naći urličuće naslove srbijanskih režimskih tabloida u kojima samo što ne stoji još da je neko pokušao ubiti Predsjenika Vučića skidanjem bilborda. Zašto sramni provokativni bilbord-e to nećete naći!

Tako su kosti 8372 ubijena čovjeka, nakon smrti, nakon silnih izmiještanja, nakon posthumnog rastavljanja kostiju jednog tijela, nakon zloupotreba, podmetačina i laži od strane srbijanskog režima, još jednom iskorištene u gnusnoj provokaciji od strane istog tog režima. I to čine se uspješno-dakako po taj režim, koji ne preza od provociranja preživjele rodbine i svih onih mrtvih vlasnika kostiju u sreberničkom genocidu.

I znate šta, razumijem ja taj morbidni politički marketing Vučića i njegovih poslušnika na terenu. Nastran je ali ga razumijem. Ono što ne razumijem su vlasti BIH, koje niti jednim jedinim činom ne osudiše sreberničku bilbord-provokaciju. Kao da se nije ni desila! A ovo je, na žalost, vidjećete tek početak. Dolaze nam lokalni izbori u BIH, o majko majčice, od Mladića, Karadžića, od promotora njihovih knjiških bljuvotina, do opskurnih filmova i četničkih koračnica, svega ćemo se mi nagledati ponad mezarja u Potočarima.

I dok se diljem svijeta sakupljaju potpisi i peticije za uvođenje Zakona o zabrani negiranja zločina i genocida, prava vijet u regiji, a bogme i u nas je skidanje sramnog bilborda i pozivanje na odgovornost onih koji su ga skinuli. Pazite, ne postavljanje, nego skidanje. 

Na sramotu svih nas!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije