Dragan Bursać: Kad četnici vijećaju o antifašizmu

Dragan Bursać
Dragan Bursać: Kad četnici vijećaju o antifašizmu
Foto: Srpskainfo / Cvijanović i Dodik u NSRS

Pitam ja vas, kako nazvati ljude, koji odbacuju Rezoluciju o poštivanju žrtava fašističkih režima? Ima samo jedan odgovor, sadržan u jednoj jedinoj riječi. Fašisti.

U Banjaluci je juče održana Vanredna sjednica entiteta Republika Srpska na kojoj se raspravljalo o nedavnoj Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, a koju je Predstavanički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatio 20. maja.

Piše: Dragan Bursać za Radiosarajevo.ba

Kakva je bila ta sjednica?

Četnički rijaliti sa čitanjem i naguravanjem

Bio je to amaterski komad sa svađom, seoskim čarkama, doskočicama, hopcupicama, čitanjem povijesne i polupovijesne litereture, jednim naguravanjem, četnicima i partizanima, a sve zajedno uvijeno u velikosprsku oblandu. Što će reći - uvijek ista priča koja dolikuje "Zadruzi" i ostalim rijaliti derivatima iz susjedne Srbije. I da se razumijemo, ovo poređenje sa rijaliti zvijezdama, većini skupštinske bratije u RS-u godi i laska. Ipak, učesnik "Zadruge" je mnogo eminentnije i poznatije biće u sazvježđu Srba od tamo nekog poslanika u Banjaluci.

Pa su se poslanici, sve s ministrima, predsjednicima stranaka, pod komandnom palicom gruntovnog gazde Republike Srpske Milorada Dodika svojski potrudili da narodu nadomjeste gledanje nekog treš-rijalitija.

Kako god, ova infantilno-četnička zabava protekla je u očekivanom nacionalističkom tonu, pod Dodikovom mantrom - neće oni nas iz političkog Sarajeva zajebati, šta god to značilo.

A to u paralelnom svijetu u kome je entitet Republika Srpska nekakva država znači- nećemo usvojiti nikakvu rezoluciju, pa makar se ona ticala i žrtava fašizma.

Dodik je tako u Banjaluci pravdao svoje dupeuvlakačke odnose i dilove prema prijatelju Draganu Čoviću faktom da je Rezolucija protiv fašizma, pogađate, rezolucija protiv srpskog naroda. Opozicija, na čelu sa Jelenom Trivić, nije ni glasala za rezoluciju, ali se ista dotakla, opet pogađate, svoje mantre da se u nekoj jaako bliskoj budućnosti četnici uvrste i zvanično u antifašističke pokrete (sic!)

I uz nekakvo opskurno naguravanje političkih mladaca to bi bilo to.

Ali.

Ako osporiš antifašističku Rezoluciju, ti si - šta?

Ali, istinu govoreći, na sramnoj Vanrednoj sjednici entiteta Republika Srpska, ostaće zapisano - odbačena je Rezolucija o žrtvama fašizma.

Što bi značilo - šta?

Na sramotu svijeta osporen antifašitički karakter drugog svjetskog rata. Po ko zna koji put. Tako se, još više entitet RS, sam od sebe, opet po ko zna koji put svrstao na pogrešnu stranu istorije. Jer, pitam ja vas, kako nazvati ljude, koji odbacuju Rezoluciju o poštivanju žrtava fašističkih režima? Ima samo jedan odgovor, sadržan u jednoj jedinoj riječi. Fašisti.

No to je najmanji problem. Vjerovali ili ne.

Na ovoj sjednici, doduše nezvanično, udareni su temelji nakaradnoj interpretaciji povijesti po kojoj su četnici antifašistički pokret. Ravnogorci će vrlo skoro kao i u Srbiji -na silu i sramotu postati “antifašisti”. Dovoljno je bilo poslušati random, bilo koje izlaganje političara na vlasti , predvođenih SNSD-om ili opozicionara iz redova PDP-a ili notornog SDS-a i jasno je svima- četnici su "oslobodilačka vojska" i "prvi gerilci porobljene Evrope". Doduše, nečiji djedovi su se borili i u partizanima, ali, hajde de...Nećemo o njihovoj mračnoj prošlosti (sic!).

Mislim, podavno je RS spala na to ili preciznije i jeste sve to, ali ovo su najgrlatiji i najkonretniji prijedlozi i pokušaji da četnici kroz zakone postanu oslobodilačka vojska.

A znate li šta to znači, osim običnog povraćanja na taj nesrećni falskifkat? Pa to znači da će postrojavanje opskurnjaka i đuturuma sa kokaradama u Višegradu ili Foči, jako brzo biti zakonski potpuno legalan postupak. I ne samo to, svi oni odistinski antifašisti koji se suprotstave ovom suludom činu, biće pazite sad, posve legalno i zakonski procesuirani za opstruisanje djelovanja jednog antifašisitičkog pokreta. I ne treba sad tupiti zube niti tastaruru, pa navoditi sve "antifašističke podvige" četničke od Knina do Beograda, pod Manom Rokvićem, popom Đujićem, popom Macom i ostalim... Tek da se zna- oni su zatrli sve one koji su i pomislili biti antifašisiti, biti drugačiji li se odazvati na drugo ime i prezime.

Neka se spremi Srebrenica, stižu četnici

Ne, naravno ni to nije najveći problem, pogodili ste.

Ono najvažnije, a to je sa sjednice u Banjaluci ispotiha odaslano u svijet - RS će vrlo brzo sklepati nekakvu svoju platformu kojom neće dozvoliti usvajanje Zakona o zabrani genocida. Biće to "crvena linija" ispod koje srpski narod neće ići, najavljuje se iz skupštine Rs-a u Banjaluci.

Što će reći, napraviće se konstrukt po kojem se (s pravom) osuđuje genocid nad srbima u NDH, ali će ista stvar, kad su u pitanju Srebrenica, genocid na Bošnjacima i srpski zločini biti odbačena.

I da se razumijemo, za takav sramni čin su svi - i vlast i opozicija ne računajući onu šaku jada bošnjačkih i hrvatskih (da li?) delegata.

I zato upamtite ovaj datum i ovo skupštinsko zasjedanje. RS je voljom baš svojih parlamentaraca i podizanjem njihovih ruku postala zvanična profašistička zona, a svaka iskrena misao o nekakvom zajedničkom životu, pežorativno nazvanom suživot-rukama ovih ljudi iskreno je skršena.

Pa će tako entitet RS, na čijem terotoriju je počinjen genocid i u čije ime je počinjen genocid i zvanično - rukama svojih parlamentaraca postati sve ono za šta ga civilizovani dio svijeta optužuje.

Neko će reći, ovo je banalno i nebitno jer je jučerašnja skupština bila farsa, zabava za narod i odavno je prekoračila svoja ovlaštenja, ali se varaju svi oni koji tako misle.

Dok se država Bosna i Hercegovina femka, nećka i traži ruke koje će izglasati Zakon o zabrani negiranja zločina i genocida, makar sad, četvrt vijeka nakon Srebrenice i počinjenja istog, entitet koji baštini tradiciju direrktnih počionioca genocida izglasaće svoj zakon po kojem je ništenje genocida jedino zakonsko pravilo.

Živi bili pa vidjeli.

Hoće li vam se onda Dodik, Čavić, Stevandić, Trivićeva... činiti kao kamarila nebitnih likova ili kao dobro uigrana menažerija koja odokativno i po ličnom nahođenju prepravlja povijest svih naroda Bosne i Hercegovine, koja žrtve gura pod virtuelne kame zločinaca u udžbenicima povijeti i koja sa i zvanično, zakonski sprda sa genocidom?!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije