Dragan Bursać: Handke, legitimna meta za golubiji izmet

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Handke, legitimna meta za golubiji izmet
FOTO: Facebook / Peter Handke dobija spomenik

Da je do ljudi, dolje pod golubijim krilima i guzicama, odavno bi Ratko Mladić od pedeset metara pozdravljao svijet. A ne recite dva puta da neće!

Čuli ste to, vjerovatno, Peter Handke dobija svoj spomenik u Banjaluci. Pridružiće se ovaj sramni povijesni lik tako ratnom zločincu Nikoli Koljeviću, ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, četničkim zločincima iz Drugog svjetskog rata, pa da svi zajedno ruže nebo i kaljaju obraz Krajišnicima.  

Ova gnusoba u bronzi, negator genocida, Miloševićevo kuče i prijatelj ratnih zločinaca osvanuće uskoro u Banjaluci. Sve pobrojano i još mnogo više od toga ga je još poodavno kvalifikovalo za spomenik u RS-u, jer da je bilo do njegovog pisanja i piskaranja za Handkea ne bi čulo 99% stanovnika ovog tužnog entiteta. Slabo se čita, a prijateljstvo sa zločincima je ipak vječno. 

Zločinačkim stazama kontrarevlucije 

Velim, isto tako Nikola Koljević ruži nebo, ne zbog svog znanja iz anglistike i šekspirologije, nego zbog intelektualne aramture utkane u zločinačku DNK entiteta. Ili Karadžić, znate to, ne krasi ponosno imenom studentski dom na Palama zbog psihijatrijskih vještina, nego zbog vještina ništenja i uništavanja svega nesrpskog. 

Ista ili blago rečeno slična stvar je sa Handkeom, koji je simbol relativizacije rata u BiH, koji je tipičan human safari turista željan krvave egzotike balkanske iz devedesetih godina prošlog vijeka. Samo, Handke je morao glumiti "avangardu", pa je pri dolasku u ove naše gudure potpuno jasno i neskriveno izabrao zločinačku stranu. Šta je avangardno u zločinu? Ništa osim prisilne dijabolizacije vlastitog uma, što je Handke sebi  i uradio. 

No, Handke je tek puzzla, tek jedan mali kamičak na plaži užasa u manjem BiH entitetu u kojem jedan po jedan, vamipri prošlosti vaskrsavaju na tablama, na bilbordima, na plakatima ili u bronzi. Handke se samo uklapa u kulturno-istorijsko- turističku ponudu ovog entiteta, koja se sastoji...

Pa.. 

Arhipelag zločina 

Čitam ovih dana kako je tzv. turistička ponuda u RS-u “proširena” ljetovanjem u višegradskom hotelu "Vilina vlas". To je mjesto masovnih silovanja i mnogih egzekucija u kojem je, pogodili ste, odsijedao pajac Handke za vrijeme rata. Valjda je inspiraciju nalazio u krvnicima Lukićima i ostaloj monstruoznoj menažeriji, vrag će ga njegov znati. Kako god, od sada svaki pravi republiksrbijanac može iz prve ruke osjetiti mirise, boje i ukuse, da ne kažem okuse ovog zdanja u čijim zidovima se talože višedecenija stari krici silovanih žena. Takoreć, može dobri republikosrbijanac, koji je odlučio da vaučer-ponudom spasi ekonomiju RS-a ćuti silovanje u zraku.  

Pa me ovaj retro-human-safari, skoro tri decenije nakon originalnog Handkeovog nagna na razmišljanje-osim inata, zbog čega se entitet Republika Srpska toliko veže za turističko reklamiranje zločinačkih toponima poput, pazite sad- ljetovanja na Manjači?! 

Dobro ste pročitali-to je najnovija ponuda iz Banjaluke. Možete šetati, roštiljati, provoditi se do mile volje na terenima gdje je ranih devedesetih nesrpsko stanovništvo Krajine odvaljivano od bubrega, jetre i života na koncu. Možete, ako hoćete, jer vam Grad Banjaluka to omogućava. 

Nego, pravo je pitanje, zašto je to tako, osim pukog inata i ništenja prošlosti? Nije đavo da su zle glave u RS-u sve ovo smislile samo da se inatom puni budžet i da se kulturno vazdiže zločin i sramota? 

Pa vidite, slabo da ima koji toponim ili koji “bronzani čovjek”  da je vezan za kratku, krvavu i sramnu ratnu povijest RS-a, a da ne vonja na ratni zločin ili genocid. Preciznije-teško ćete bilo šta, ili bilo koga iz ovog entiteta u vezi sa prošlim ratom iznijeti na svjetlost dana, a da na sebi nema mrak i tamu zločina. 

Dakle- i da ste pleonastički rečeno, dobroćudni apolitčni idiot, gdje god zagrebete, od Vlašića, Grmeča, Potkozarja, do Drine i Podrinja naći ćete na kakvu masovnu grobnicu ili barem neko lokalno ubistvo izazvano nacionalnom i vjerskom mržnjom. Ili ćete umjesto kakvih odistinskih kulturno-povijesnih spomenika naići na mjesta posrbljenih imena i prezimena i zgarišta nekadašnjih islamskih ili katoličkih vjerskih objekata. Nije mala stvar bila npr. porušiti preko 1100 džamija, dakle gotovo sve u nekoliko godina rata. Pa je tako gledano, a kako bi i moglo drugačije teško, stvarno teško staviti prst na globus Republike Srpske, jer se ovaj entitet sam od sebe hoće tretirati globusom, dakle nije mala stvar satviti prst i nešto napraviti ili obilježiti, a da ne naletite na pokoju bošnjačku ili hrvatsku kost. 

Sve prednosti golubijeg izmeta 

Na koncu, golubije govno na Handkeovoj glavi će biti jedini dostojanstven pokušaj da se sakrije bruka i sramota jednog strašnog režima od očiju svijeta. Očigledno, nema niko u tom rukovodstvu tog entiteta da zaustavi ludilo veličanja nakarada, a Bogme ni ostatak zemlje se zakonski ne češe na ovom gnojnom mjestu. 

Golubovi mogu šta mogu, svaka im čast, neka rade. 

Da nam poživi dugo i slavno porbavni trakt ovoh ptica. To su najiskreniji borci protiv zla u ovom monetu. Jer da je do ljudi, dolje pod golubijim krilima i guzicama, odavno bi Ratko Mladić od pedesetak metara, veći od falusoudnog skopskog Aleksandra Makedonskog svojom sramotom pozdravljao svijet. 

A ne recite dva puta da neće.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije