Dragan Bursać: Evropski pokušaj ubistva Bosne

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Evropski pokušaj ubistva Bosne
FOTO: Arhiv / Dragan Bursać

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Iza Dodika stoji kor najjačih evropskih populista i nacionalista, jednako kao što su stajali 1992. godine iza ratnog zločinca Radovana Karadžića. Sve ono što se dešavalo u Skupštini RS-a bilo je dirigovano zlo od strane visokih zvaničnika EU sa ciljem ubistva Bosne i Hercegovine.

Piše: Dragan Bursać za portal Radiosarajevo.ba

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Danas je to svima jasno, Milorad Dodik nije pucao iz prazne puške kad je govorio da će iza njega i njegovih radikalnih secesionističkih stavova stati “njegovi evropski prijatelji“.

Orkestrirano razbijanje BiH

Naime, kako piše portal istraga.ba, Komesar za proširenje Oliver Varhelyi krajem novembra ove godine dogovorio je sa Miloradom Dodikom održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj je razmatrano pitanje prijenosa nadležnosti s nivoa BiH na nivo entiteta.

I još k tome, ovaj zvaničnik Evropske unije usaglasio je sa tim istim Dodikom i da zaključci stupe na snagu šest mjeseci kasnije!

A ako nekome ni ovo nije dovoljno, u dokumentu šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera je navedeno da je glavni krivac za krizu – bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, i to zato što je uveo Zakon o zabrani negiranja genocida. (Sic!)

U prevodu, sve ono što se dešavalo prije desetak dana u Skupštini manjeg BiH bilo je orkestrirano secesionističko ludilo od strane visokih zvaničnika EU. Dakle, ne možemo govoriti samo o nekakvoj Rusiji, o nekakvoj desnici u Mađarskoj, o “Orbanovim ljudima“ niti se smijemo i dalje zavaravati kako “usamljeni neoprezni hazarderi iz Brisela“ zajedno sa Rusijom stoje iz Milorada Dodika.

Ne!

Iza Milorada Dodika stoji kor najjačih evropskih populista i nacionalista, jednako kao što su stajali 1992. godine iza ratnog zločinca Radovana Karadžića. Ako tome dodamo dvojicu lokalnih desperadosa Aleksandra Vučića i Zorana Milanovića, ako dodamo živući Vučićev projekat “Otvoreni Balkan“ koji je zajedno sa Edijem Ramom doveo do realizacije, onda je zapravo pravo čudo kako BiH još postoji u ovim gabaritima i u ovom pravnom i političkom opsegu.

Užasno je to reći, ali je otrježnjujuće!

Šta nam je činiti?

Zašto? Zato što je suočavanje sa istinom prvi korak na putu rješavanja problema. Zato što iskrene pristalice građanskog koncepta, kao i jednistvene i nedjeljive Bosne i Hercegovine, dakle svi normalni ljudi, konačno znaju koja su im vrata zatvorena i ko im radi o glavi. A to su vrata desnog, nacionalističkog, evropocentričnog, ksenofobnog krila.

I tačka! Jednostavno je!

Jednako tako BiH diplomatija (ukoliko je ima) i lobisti (kojih nema) trebaju se otvoreno okrenuti i obratiti Njemačkoj, njenom socijaldemokratskom vladajućem jezgru i Velikoj Britaniji i tražiti pomoć za opstanak i preživljavanje Bosne i Hercegovine.

Ne bih da dijelim savjete, ali neka lokalni rodoljub-političari posjete Berlin i porazgovaraju sa Josipom Juratovićem socijaldemokratskim parlamentarcem u moćnom Bundestagu, čovjekom koji je iskreni prijatelj Bosne i Hercegovine. Ako treba, ja ću im pomoći.

Jer, ako se ne traži pomoć za pravno i ustavno preživljavanje zemlje, sve se čini da će se s proljeća “pristupiti reviziji uobičajenih aktivnosti i stanja na terenu“. Čitaj: Orban, Vučić, Milanović i moćnici na Putinove novce su dogovorili su konačnu podjelu zemlje.

Ko ne vjeruje- ili se nije rodio 1992. godine ili se namjerno pravi lud.

A Dodik i sankcije?

Sad je valjda svima jasno da od sankcija oficijalnog Brisela nema ništa. Sad je već svima jasno da ono što EU desnica misli, to Milanović samo glasno govori. Sad je već svima jasno da je “Otvoreni Balkan“ EU za one sa jeftinijim kartama, malo predvorje nikad-članstva u kome će carovati srpski i albanski nacionalisti. I sad je već svima jasno da će Dodik, ako se oni pitaju, ne samo biti nekažnjen, nego će biti okrunisan kao rodonačelnik nove doktrine, koja ništi građansko u srži.

Jer, Milorad Dodik je upravo onakav kakvog su ga dragi Bog, američka administracija, Rusi i srpski nacionalizam dali: bahati ksenofob, rasista, seksista, populista, nacionalista, secesionista...dakle pravi čovjek na pravom mjestu-ako pitate EU zlotvore kojima BiH ne znači ništa.

Tako je bilo, kažem, 1992. tako je i danas.

Interes, jedina vrijednost

U svom sjajnom treksu, Evropska unija, izdaja Bosne“, urednik Faruk Vele kaže:

“Danas na kocki nije samo Bosna. Za nju će se, kao i stoljećima unazad, boriti Bosanci! Danas su na kocki istinske vrijednosti Evrope, Amerike i demokratskog svijeta. Nigdje to nije jasnije vidljivo da na primjeru Srebrenice.“

Bojim se da ćemo se- na stranu što bi se iskreni Bosanci i Hercegovci borili za BiH-svi zajedno morati pogledati u oči i kazati da velike svjetske sile odavno nemaju njuha za “istinske vrijednosti“. Tako je bilo i tako će ostati.

Imaju njuha za nešto drugo, a to je novac i interes.

To znači da nam je sa naše (BiH) strane potrebna armija edukovanih ljudi koji će lobirati u svijetu za normalnu zemlju. Uz dužno poštovanje dijapori koja to radi iz srca, mi moramo iz zemlje školovati i edukovati ljude za taj posao. A toga nemamo, najblaže rečeno.

Dodik je silu Boga naših para, obećenja i ustupaka skrcao u lobiranje za svoje secesionističke planove. I do sad mu ide dobro. Za to vrijeme u Sarajevu traju infantilne rasprave na fonu, čija je novogodišnja jelkica ljepša i ko govori engleski sa jačim akcentom. Potpuno ludilo i odsustvo smisla za realnost.

Na kraju će se pokazati, uostalom kao i uvijek da će istoriju oblikovati oni kojima je više stalno. Hoću da vjerujem kako su to iskrene progresivne, multetničke, antifašističke snage Bosne i Hercegovine.

Samo, od pustog vjerovanja se ne živi.

Nadam se da će ovo imati ko da pročita od onih koji se busaju u prsa patriotska a obnašaju određene funkcije.

Ako ne...ostajemo mi Bosanci i Hercegovci da branimo svoju zemlju. Sami pod svodom nebeskim!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije