Dragan Bursać: Država Srba, ustaša i balija

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Država Srba, ustaša i balija
Foto: Velija Hasanbegović/Radiosarajevo.ba / Zastava BiH

Jer, zaboga u Kozarcu ne žive nikakvi Bošnjaci, to su uvijek i jedino balije, eventualno Turci - zavisi kojoj dominantnoj srpskoj partiji pripadate.

Naletim juče na tvit uvaženog prijedorskog novinara i aktiviste Refika Hodžića u kome on kaže:

“Prođe dan, ni jedne jedine jebene riječi. Potpuna normalizacija govora mržnje u NSRS prolazi kao da se nije ni desila. Čekamo da termini 'balije' i 'ustaše' zamijene Bošnjake i Hrvate i u zvaničnim dokumentima. Svaka čast, majstori.“

Povod za ovaj tvit bilo je još jedno sramno obraćanje člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorada Dodika u Skupštini RS-a, a koji je mrtav hladan Bošnjake i Hrvate nazvao ustašama i balijama u kontekstu podizanja zajedničkog spomenika miru.

I šta je na stvari?

Nema tu Bošnjaka i Hrvata, samo ustaše i balije

Na stvari je to što su riječi ”Hrvat” i ”Bošnjak” postali puki eufemizmi za izraze “ustaša“ i “balija“ i što su se ovi potonji toliko odomaćili na političkoj (i ne samo političkoj) sceni manjeg BiH entiteta da prolaze kao potpuni i trajni mejnstrim. O tome, kako se osjećaju oni malobrojni Bošnjaci i Hrvati, povratnici, koji dijele sunce republikosrbijanskog neba s većinski srpskim narodom, apsolutno niko i ne priča. Niti u Banjaluci, niti u Sarajevu, niti u Mostaru.

A ti ljudi se osjećaju u najmanju ruku geotoizirano. I to upravo zbog ovakvih ispada Milorada Dodika i njemu sličnih, koji su profašističkim odrednicama etiketirali cijeli jedan narod. Ili dva naroda.

Ne, nemojte se zavaravati, nije ovo samo i jedino predizborna utrka u kojoj se ne biraju retorička sredstva pljuvačine majoriziranih, ne bi li se ubrao koji nacionalitički glas u Srba. To je stalni diskurs, to je znamenje, to je frazeologija, izašla iz srbijanskih rijalitija, koja će ući u udžbenike školske još malo, vidjećete i sami. Jer, zaboga u Kozarcu ne žive nikakvi Bošnjaci, to su uvijek i jedino balije, eventualno Turci - zavisi kojoj dominantnoj srpskoj partiji pripadate. Npr. ako ste Dodikovac, Kozarčani su za vas balije, ako ste SDS-ovac ili kakav drugi opozicionar, to su Turci. Isti je slučaj sa Hrvatima u...u, baš se teško sjetiti gdje u RS-u, recimo u selu Jablan nadomak Banjaluke. Oni su ustaše i to je to!

Shvatili ste, i ono malo čemernih povratnika treba biti institucionalno dehumanizovano, do te mjere da im ionako nelagodan život bude posve nemoguć i neodrživ.

"Banjaluka mora da zna da on ovdje hoće da digne spomenik ustašama i balijama. Je li mi treba da šutimo tebi zato što misliš da si dovoljno lajao da bi se neko tebe nešto bojao? Kakvim ustašama dizati spomenik ovdje, čovječe? Šta je s tobom? Ustašama dizati spomenik! Jadna je Banjaluka koja bi glasala za ovakvog šarlatana. Ići ćemo na izbore pa ćeš vidjeti da ćeš biti luzer, kao što si bio i do sada", vrišti sa skupštinske govornice Dodik dok napada mlađahnog Stanivukovića, koji je valjda negdje izjavio kako bi trebalo podići i u Banjaluci zajednički spomenik mira svim zaraćenim stranama.

Četnik s mirovnog spomenika

Ali, Stanivuković nije ostao dužan Dodiku u napljuvavanju ostala dva naorda, koji su postali minorne manjine.

Doduše sačekalo se s pojašnjenjem, ali ga je itekako bilo. Draško Stanivuković veli kako to nije nikakav spomenik svim učesnicima rata, nego spomenik djedu, ocu i sinu -srpskim borcima u Prvom svjetskom ratu, srpskim borcima u Drugom svjetskom ratu (ne navodi se kojim, pretpostavka je i četnicima i partizanima) i srpskim borcima u “otadžbinskom ratu“.

Pa je tako Dodikova izjava o balijama i ustašama, makar okamenjenim u Banjaluci, zapravo kamilica, kakve su Stanivukovićeve namjere. A Draško, ne da ne priznaje druge i drugačije, nego bolduje velikosrpsku politiku kroz decenije i vijekove.

Zamislite samo spomenik nekakvom miru s kojeg vas gledaju Solunac, četnik i vojnik vojske Republike Srpske, sa Mladićevom šapkom na glavi? Naravno da ćete to sa radošću zamisliti ukoliko ste indoktrinirani rob banjalučke politike.

Ostali?

Koji crni ostali? Ostali i jesu ostali jer ih nema ili ih ima u tragovima. A četnik, Solunac i vojnik Vojske Republike Srpske iz bronze poručuju da je sve ovo njihovo. I ničije više.

Pa naslov - Država Srba, balija i ustaša i odgovara nakanama i Dodika, ali i vascijele srpske opozicije u RS-u, jer cilj i jeste ne samo dehumanizovati nešto Bošnjaka i Hrvata, cilj jeste napraviti unisoni srpski dominion, državu koja jasno i glasno kaže, da ovo je naše! Neko će reći, zar nije odavno napravljena? Nije do kraja ili nije do sada-jer se ipak ustaše i balije nisu (još uvijek) toliko odomaćile u rijaliti slengu političara iz RS-a.

Sada, bez bilo kakve reakcije, institucionalne, vaninstitucionalne, NGO, bez bilo koga, sada kad je tzv. “javno mnjenje“ toliko sedativizirano, čeka se taj zadnji korak, uvođenja ustaša i balija u udžbenike i javna dokumenta namjesto Hrvata i Bošnjaka. Jer su Hrvati i Bošnjaci odavno protjerani.

Refik nije čovjek nego balija

Završiće se i Dodikove igrice oko novog prijateljstva Vučića s američkim vlastima. Završiće se i ovaj predizborni ciklus i cirkus. Završiće se jednodnevni kvarljivi politički jelovnici… Sve će se završiti i znate šta će ostati?

Ostaće posve normalna stvar, posve prihvatljiva i jedina nomena po kojoj je npr. eto baš taj novinar, aktivista i sjajan čovjek, Prijedorčanin Refik Hodžić balija. Ne, neće on biti ni novinar, ni aktivista ni povratnik, ni sjajan čovjek. Neće bogme biti ni Prijedorčanin, nego tek jedan obični balija, po čijem identitetu se može iživljavati kako ko hoće, jer zašto se ne bi iživljavao, kad to rade i oficijelne istitucije entiteta Republika Srpska.

A da u tome nisu same, pa jasno je svakom ko je pročitao promtnu reakciju bilo kojeg političkog subjekta iz Sarajeva. A šta, nije bilo rekacija, ili su bile toliko rijetke da su nevidljive? Eto, taman toliko je stalo političkoj raji iz glavnog grada za povratnike negdje gore u Krajini ili bilo gdje.

Eto tako će entitet Republika Srpska, (p)ostati entitet, u najavi i država srpskog naroda i ostalih. A ostali su, kako kažu - ustaše i balije.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije