Dragan Bursać: Dodik je za neutralnost u Ukrajini, ali da Rusija ostvari veliku pobjedu!

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Dodik je za neutralnost u Ukrajini, ali da Rusija ostvari veliku pobjedu!
Foto: Privatni album / Dragan Bursać i Milorad Dodik

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

“Isključivo me zanima da Rusija iz ovog sukoba izađe ne malom pobjedom, već velikom, uzvikuje Dodik dok u isto vrijeme zagovara navodnu neutralnost BiH po pitanju agresije Rusije na Ukrajinu. Dakle u maniru seoske varalice na stočnom sajmu!“

Milorad Dodik je još jednom u maniru seoske varalice na stočnom sajmu demonstrirao svoju licemjernu politiku koja se bazira na klasičnim prevarama i manipulacijama.

Počinje isplata uvećanih penzija u Federaciji BiH

Počinje isplata uvećanih penzija u Federaciji BiH

Neutralnost po sistemu-jači tlači!

Tako je, između ostalog, u intervju u petak, 26. januara, za ruski, proputinovski Russia Today (RT), kazao, citiram:

“…Na ovim sastancima (sa ruskim zvaničnicima) želim da dobijem dodatne informacije o razvoju situacije (u Ukrajini ) i isključivo me zanima da Rusija iz ovog sukoba izađe ne malom pobjedom, već velikom!“

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

I to je ta Dodikova politika “neutralnosti“ po kojoj se neutralnost manifestuje kad strana osvajačka sila zbriše sa lica zemlje jedan narod i jednu državu i to ne malom, nego “velikom pobjedom“. Znači, mi smo neutralni, ali da jači koji tlači pobijedi.

Dobro, neko će kazati, a kakve veze ima Dodik sa neutralnošću kad je on otvoreni proruski igrač na Balkanu zadužen za stvaranje haosa i budućih nemira koji odgovaraju i Putinu i Ruskoj Federaciji? Kakva je to priča o “neutralnosti“ dok “Noćni vukovi“ kao teroristička organizacija paradiraju Banjalukom? I na koncu, ko uopšte govori o “neutralnosti“ kada je u pitanju otvorena vojna agresija na Ukrajinu?

Četnička doktrina u Rusiji-Gde je ruski narod, tu je ruska zemlja

Pa govori baš Milorad Dodik i koristi svaki trenutak i svaku priliku u pregovorima ili sa Trojkom ili sa međunarodnim zvaničnicima da postulira kako je zadatak Bosne i Hercegovine da “ostane neutralna“ i da “ne zauzima stranu“ u ovom ratu ili kako joj tepa u skladu sa ruskom doktrinom u ovoj “vojnoj intervenciji“. 

Tako je prije godinu dana još u funkciji člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dodik govorio:

Mi ćemo u RS ostati i dalje neutralni u želji da se rat završi, a kako će stvari izgledati, šta će biti, niti se nas tiče, niti mi možemo uticati na to“.

Milorad Dodik nakon sastanka u Banjoj Luci najavio paradu i prijeti: 'RS će proslaviti 9. januar'

Milorad Dodik nakon sastanka u Banjoj Luci najavio paradu i prijeti: 'RS će proslaviti 9. januar'

A u realnosti je u isto to isto vrijeme priznao referendume u secesionističkim oblastima Donjecku i Luhansku kao i u Zaporiškoj i Hersonskoj oblasti, riječima:

“Koliko ja znam, ruski narod živi na toj teritoriji i ima pravo da odlučuje i donese odluku. Tu odluku jednostavno treba poštovati i ništa više!“

Dodik se ovdje suštinski drži stare četničke doktrine, gdje su Srbi i srpski narod -tu je i srpska zemlja, samo ju je prenio na ruske okupacione pretenzije i uslove na terenu u Ukrajini.

Ono što srpski svet misli, Dodik govori

I naravski, Dodiku ne da nema ko da se suprotstavi u manjem BiH entitetu, nego i u cijelom srpskom svetu. A zašto je to tako? Pa zato što je vascijeli srpski svet na strani ruskih okupatora. Izbori u Srbiji su nam to pokazali i empirijski: pokret Srbija na zapadu koji se zalaže za jasnu osudu Putinovog režima i put Srbije prema euroatlantskim integracijama dobio je mizernih 0,2% glasova, što tačno definiše broj slobodnomislećih ljudi, ali i anamnezu vaskolikog srpskog društva.

Pa suštinski, Dodik samo govori ono za šta ima i prešutan i javan konsenzus sa obje strane Drine, a to je povijesna OBMANA. To je referentna priča u kojoj se kaže - Hoćemo EU (zarad donacija, kredita i investicija), a suštinski se svim silama borimo za Rusiju i ruski svet.

Dragan Bursać: Prigožinovo ubistvo je Putinova opomena svim ruskim pudlicama na Balkanu!

Dragan Bursać: Prigožinovo ubistvo je Putinova opomena svim ruskim pudlicama na Balkanu!

Tako se laktaški vožd u pomenutom intervjuu za medijsku kuću čije je emitovanje banovao u EU sit nahvalio diktatora Putina opisujući ga kao “zagovornika humanog političkog pristupa“ i dodavši , pazite sad, kako je agresija Rusije na Ukrajinu “opravdana“.

Ovo vam je kao da hvalite Hitlera 1943. što “humano preseljava Jevreje“ na istok u konc-logore i da odajete priznanje nacističkoj Njemačkoj govoreći kako je njena invazija na Poljsku, SSSR i ostale zemlje opravdana. Doduše, prisjetićemo se da je i sam vladika Crkve Srbije Nikolaj Velimirović onomad uoči Drugog svjetskog rata i sam hvalio Hitlera dok nije dopao jednog njegovog logora.

I opet kažem, ništa to nije čudno za Dodika-nečovjeka koji redovno ide u Moskvu, u vučje gnijezdo da se prima direktive i od Putina i od njegovog FSB-a.

Strategija prevrtljive lasice

I na koncu konaca, čak ni sve ovo nije to najveći problem, jer Dodik od početka svoje političke karijere jedno misli, drugo govori, treće obećava, a oko četvrtog se dogovara, a peto radi. I da nije te njegove strategije prevrtljive lasice, ne bi bio tu gdje jeste.

Nego, nije sve do Dodika: svako onaj ko se sa njim dogovora i ko mu vjeruje, a ko želi u EU morao je do sada znati da ovaj čovjek radi sve što radi kako Bosna i Hercegovina prvo ne bi postojala, a drugo, i ako bude postojala, da nikad ne prismrdi EU. Dogovarati sa njim uz izliku da nemamo sa kim drugim oko EU puta jednako je dogovoru sa piromanom o protupožarnim mjerama. Piroman će vas u sve uvjeriti samo da mu date priliku i šibice da zapali vatru.

Dragan Bursać: Vučićev privatni grobovlasnik Kolja Pejaković!

Dragan Bursać: Vučićev privatni grobovlasnik Kolja Pejaković!

Na kraju krajeva, dovoljan je bio posljednji rat, preciznije agresija na BiH, i velikosrpski narativ po kome je JNA “samo štitila suverenitet“ države koja ne postoji i “ugroženi srpski narod“. A kako ga je štitila? Razarajući Sarajevo, Mostar, Bihać, Goražde, Srebrenicu…nastavi niz.

Isto to danas radi ruska vojska od Mariupolja do Harkiva. I Dodik retorički tu četničku doktrinu primjenjuje pravdajući rusku agresiju. 

Ništa više i ništa manje od toga, pa ko voli nek' izvoli!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije