Dragan Bursać: Banjalučka dekanesa lažima kroji četničku istoriju

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Banjalučka dekanesa lažima kroji četničku istoriju
Foto: novosti.rs / Ranka Perić Romić

Pročetnička dekanesa Ranka ne mora se nikome pravdati, makar u Banjaluci u kojoj je, povijest prekrojena spektakularno, a ovaj njen gaf informatičke nepismenosti i nacionalističke zaslijepljenosti, pa to joj samo može dati stranački forsaž i pojačati uticaj u ionako zaostaloj sredini.

„Svi vi koji žalite za onim sistemom... pored otvorenih očiju niste vidjeli... Nemojte bar nas ubjeđivati kako je nekad bilo lijepo... koja cijena je plaćena za taj mir... jeste li ikad bili mirni“, piše drhtave ruke na svom FB zidu Ranka Perić Romić, dekaneska Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Ranka je u posjedu jednog dokumenta koji će svima začepiti usta, koji će najzad staviti istoriju na pravi, onaj desni kolosijek, dokumenta koji će pokazati krvnu sliku monstruma Josipa Broza Tita, najvećeg srbomrsca u povijesti. Ranka još ne može da vjeruje kako niko do sada nije pronašao i iskoristio ovo istorijsko blago. I dokument od neprocjenjive vrijednosti.

Dekanesa in fabula

Ali eto, prst sudbine je tapnuo Ranku po čelu i rekao joj, dekaneso na tebe je red, iznesi ga, da prostiš!

Za one koji ne znaju, dokument, sastavljen februara 1944. godine koji je potpisao Josip Broz Tito lično, striktno naređuje ubijanje srpskih industrijalca, domaćina, trgovaca, Srba uopšte što da se zajebavamo, a naročito rodbine oslobodilaca, koja bude savijala na socijalizam. I da, dokument ima Titov potpis i pečat Vrhovog štaba. Jebo dokument bez pečata.

Drhti Ranka u osvetoljubivoj i slatkoj agoniji. Majku vam partizansku, došlo je vrijeme da vas konačno brišem iz istorije. Vama i vašima je mjesto u zatvorima, paklu i u mraku zaborava, misli se dekanesa. Jer, odista Ranka nije bilo ko, ona je komandant Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, dakle državnog fakulteta, dakle osoba koja ima poziciju da mijenja čak i kurs istorije ako bude dovoljno uporna. A velika upornost joj niti ne treba, jer Banjaluka odavno prekraja povijest onako kako joj se ćefne, u Banjaluci su moguća najnevjerovatnija revizionistička čudesa koja je svijet ikada vidio, samo ako ste barem malo četnik, a slabo ko je malo četnik - većina je uberčetnička, toliko da bi im i Kalabić i pop Đujić pozavidjeli i rekli da mogu, odvadite malo braćo serbska.

No, proći će to vrijeme, duma Ranka, dekanesa naša. Sa ovim dokumentom konačno ćemo zabiti čavao u vampirski Brozov sarkofag! Dosta je crvena banda lagala i nas i našu djecu kako je bilo lijepo u Jugoslaviji, kad nama Srbima nikada nisu dali da budemo Srbi, vrpolji se Ranka, pa samozadovljno pogleda onaj svoj FB status i nakačen foto dokument.

Idi, leti sad u atačirani svijet, otvaraj oči, a meni daj pažnju i sve zasluge! Jedan enter i povijest se mijenja!

Kad ono PRC!

”Drugarice, ti si Dekan Fakulteta političkih nauka, molim te, ukloni ovaj falisfikat. Hvala!“

U potpisu Srđan Mazalica.

Srđan Mazalica, sunce ti poljubim! Stranački kolega, ksenofobni idol, eugeničar hobista, rasista i ulranacionalista mi za 16 minuta saopštava da je ovo laž i prevara, urla Ranka u sebi. Zar je moguće, majku im komunističku??? Opet su pobijedili, podvalili su mi lažni dokument, pa sad moram nekakve demantije, zajebancije i ostala sranja gurati pod nos onim soroševskim žbirovima!

Četnički zeitgeist

Istina jeste, da se pročetnička dekanesa Ranka ne mora nikome živom pravdati, makar u Banjaluci u kojoj je, velim, povijest prekrojena spektakularno i to poodavno, a ovaj njen mini gaf informatičke nepismenoti i nacionalističe zaslijepljenosti, pa to joj samo može dati stranački forsaž i pojačati uticaj u ionako usranoj sredini.

Jer, znanje je ovdje protjerano još tamo 1992. godine u organizovanom urbicidu. Od tada, Banjaluka marionetski igra na sajli kojekavog ološa - od Karadžića i Plavšićke do Dodika i današnjih mladih nastavljača četništva u vidu tzv. opozicije sve sa Jelenom Trivić na čelu.

Nije dekanesa ništa pogriješila, ona je samo dobro situirana u nekakvom lokalnom zeitgeistu, u duhu četničkih vremena u kojima ulice u Banjaluci ponosno nose imena četničkih vojvoda, a potomci partizana za tri oktave niže saopštavaju komšijama svoje prijeklo.

Fakultet, striptiz i rokenrol

Neki naivni dušebrižnik će se možda zapitati, a šta je s djecom, šta je sa studentima, šta je s visokim obrazovanjem, kad dekanesa ovako bremza, udesno tjera i lupeta sve u 16? Nije ništa, dušebrižniče, diplome se štancaju kao inflatorni dinari onomad, kao na traci, nije važno gdje kad i kako. Asortiman je poprilično velik i može se i srednja škola i fakulet završti, pardon kupiti, za manje od mjesec dana. Ionako se ne školuje zbog znanja, nego zbog papira, koji uz stranačku knjižicu valja priložiti za tzv. radno mjesto.

Eno, kilometar od radnog mjesta dekanese Ranke imate Univerzitet za poslovne studije (UPS), na kome pored nekakvih predavanja u prizemlju, možete da se opustite na trećem spratu uz ples na šipki, a onda svi đuture u rentirane apartmane na četvrtom spratu.

Ako ovo nije zajednička definicija unosnog, edukativnog i korisnog, onda ja ne znam šta jeste. Kao što velim diplomu je lakše kupiti nego novu zimsku gumu za auto, jer ovo drugo je ipak daleko ozbiljnija i odgvornija nauka.

A opet će taj dušebrižnik, hoće li biti kazni?

Hoće govno!

Ujeo vuk školsko magare

Sjećate li se one afere od prije bezmalo dvije godine, kada je portal Žurnal objavio priču o kupovini diploma u BiH? Da vas podsjetim, tada je novinarka Žurnala za samo 17 dana dobila diplomu srednje medicinske škole. Predaju diplome zabilježena je na video snimku.

I znate li šta je na koncu bilo?

Evo, baš ovih dana Tužilaštvo je reklo “da ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo“.

Ne postoje osnovi sumnje za počinjeno krivično djelo prema osobi koja je glasom, stasom, slikom i zvukom snimljena kako čini krvično djelo?! Ko nas je kleo nije, dabome, dangubio!

Pa se mi za dekanesku Ranku ne trebamo mnogo brinuti. Naći će ona na ovaj ili onaj način, sasvim sigurno, metode kako da formira i na životni put izvede generacije novih mladih četnika, u to budite uvjereni.

Možda Tito nije dao naredbu za ubijanje srpskog stanovništva, i možda sve to nije istina, misli se Ranka, ali tim gore po istinu, osmjehuje se, dok joj negdje dole na FB vremenskoj crti osmjehom uzvraćaju na fotografiji ustaša, četnik, SS-ovac iz banjalučkog hotela “Bosna” za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Vidite ta fotografija, tih ustaša, četnika i nacista kako veselo nazdravljaju za razliku od Titove nepostojeće naredbe da se pobiju Srbi, ta fotografija nije falsifikat. Ranki, dekanesi i stotinama kvaziintelektulaca ta fotografija ne smeta, jer oni i jesu zajedno sa ustašama i četnicima na istoj strani povijesti.

Tita tu nema!

Četnici, ustaše i SS - undefined

Foto: Arhiv: Četnici, ustaše i SS

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije