Dodik sprema Srbima "Oluju 2"

Radiosarajevo.ba
Dodik sprema Srbima "Oluju 2"
FOTO: Arhiv / Dodik u Jasenovcu

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je u utorak, na otvaranju Međunarodne konferencije o Jasenovcu, ustvrdio da se on ne boji da kaže kako je "srpska nacionalna ideja ovog vijeka državno jedinstvo RS-a i Srbije.

Pazite dobro, Dodik postulira: "Ne smijemo da oklijavamo da kažemo da je jedna od stvari koje treba da ostvarimo državno jedinstvo RS-a i Srbije. Koliko god se to nekome ne sviđalo ili nekoga vrijeđalo, to je srpska nacionalna ideja ovog vijeka, ne ove ili sljedeće godine. Mnogima se na ovo diže kosa na glavi, ali mi na to imamo istorijsko pravo."

Piše: Dragan Bursać za Al Jazeeru

Osim što je neustavna, protivzakonita i antidržavna, ova "ideja" je, predsjedniče Dodik, baš Srbe desetkovala, raselila, sablaznila svijet, a pojedince iz redova srpskog naroda učinila genocidnim monstrumima, kojih se Srbi trebaju sramiti za vijek vijekova. Osim što je "ideja" potpuna nebuloza, ratno huškanje, osim što je protivustavni akt, ovo je direktno spremanje "Oluje 2" za Srbe.

Ne treba biti puno pametan pa sagledati povijesnu situaciju od Ilije Garašanina, preko Dobrice Ćosića, Radovana Karadžića, Ratka Mladića, do Milana Martića pa vidjeti kako je "ideja" o jedinstvu Srba u jednoj državi samo u 20. vijeku izazvala doslovno pomor Srba. Baš Srba. Ne treba veliko istorijsko znanje pa da se čovjeku zavrti u glavi šta je srpski narod preživio zbog ove "ideje" od svojih "očeva".

Pa samo u zadnje tri decenije nestalo je Srba iz Hrvatske, koji su nošeni monstruoznim SANU-ovskim nakanama, pravili državu u državi. Isto je bilo i sa Kosovom, koje odavno nema nikakve veze sa realnim životom prosječnog Srbina. I to sve zato što su oligarhije srBske zahtijevale implementaciju "ideje": "Gdje su Srbi - tu je srbska zemlja."

A danas Dodik zaziva "ideju" o ujedinjenju RS-a i Srbije. Valjda je vidio od člana bh. Predsjedništva i lidera Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da niko ne kažnjava protivustavno djelovanje u Bosni i Hercegovini, pa je i on podigao glas. A Drina sve jednako teče sa svojom granicom između Bosne i Srbije, dvije suverene države. I da, dabome da Dodik vrlo dobro zna kako je priznanje Bosne i Hercegovine od Srba, kao njihove zemlje, uslov opstanka srpskog naroda zapadno od Drine. Samo on nije za to. Prvo, neće on svoju djecu slati u nekakve buduće isforsirane sukobe, a drugo, stanovniku Dedinja je ionako svejedno ko će gubiti glavu za njegovu, a navijek staru i opasnu "ideju".

Nego, Srbi u Bosni i Hercegovini moraju shvatiti da su državljani Bosne i Hercegovine. Jer, jednom za svagda, RS nije nikakva država, a ponajmanje republika, to je tek ustavno-pravni konstrukt iz Dejtona, jedan entitet. Svaki Srbin iz Bosne i Hercegovne može se prošetati ulicama Beograda ili Novog Sada pa da se uvjeri svojim očima i ušima šta je on ustvari. A on je Bosanac ili Hercegovac. Taman koliko i neki Anto, Ivo, Haris ili Muharem. U uncu toliko. Pa je onda besprizorno glupo, jadno i otrcano služiti se izmišljenim konceptima o "unitarnoj velikoj Srbiji". Pogotovo u kontekstu srpske nesreće, koju je indukovala zadnja dva vijeka ta opsesivna "ideja".

Ostatak teksta pročitajte na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije