Dejan Ilić: Region iz sve snage ljulja upravo režim iz Beograda!

Radiosarajevo.ba
Dejan Ilić: Region iz sve snage ljulja upravo režim iz Beograda!
Foto: Arhiv / Aleksandar Vučić

Nije bilo potrebno mnogo, ni nepunih deset godina od 2012, a u susednim zemljama samo što nisu buknuli novi ratni požari.

Piše Dejan Ilić za Peščanik

Ako je suditi prema vestima, Crna Gora se trese i cepa po donedavno nezamislivoj etničkoj liniji razdvajanja između "Srba" i "Crnogoraca". Bosna i Hercegovina samo što se ne raspadne najavljenim izlaskom jednog entiteta iz nje. A na vlasti u Srbiji su novoradikali, dakle isti oni koji su bez ijednog dobrog razloga brutalno i zločinački razbili prethodnu saveznu državu.

Stvarno treba živeti na Marsu ili biti mamlaz iz Evropske unije ili Sjedinjenih Država pa davati podršku piromanima u Srbiji da se predstavljaju kao vatrogasci. Region gori, a Vučićevom režimu i dalje stiže podrška pod izgovorom besmislene koncepcije stabilokratije. "Samo da rata ne bude", ponavlja naivno refren dečji hor u nekada popularnoj Balaševićevoj pesmi, u koji su se sada nepozvani ugurali i nedozreli političari opsednuti iluzijom "stabilnosti regiona".

A region iz sve snage ljulja upravo režim iz Beograda. Dok se tobože rešava pitanje Kosova, a izvesno je da ga ovakav "Beograd" (navodnici stoje za metonimiju režima, kao što, recimo, "Priština" stoji umesto Kosova) nikada neće rešiti, slaže se lomača u Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini. Pozivati se sad na nedavnu prošlost, objašnjavati koliko je ljudi izginulo, koliko ih je bilo proterano da se nikada ne vrate – kome? Onima koji su ih ubijali i pokrali njihovu imovinu? Onima koji za to nisu kažnjeni?

Ostatak teksta objavljenog na Peščaniku pročitajte ovdje.

O Dejanu Iliću

Dejan Ilić (1965, Zemun), urednik izdavačke kuće FABRIKA KNJIGA i časopisa REČ. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirao na Programu za studije roda i kulture na Centralnoeuropskom univerzitetu u Budimpešti i doktorirao na istom univerzitetu na Odsjeku za rodne studije. Objavio je zbirke eseja Osam i po ogleda iz razumevanja (2008), Tranziciona pravda i tumačenje književnosti: srpski primer (2011), Škola za "petparačke" priče: predlozi za drugačiji kurikulum (2016) i Dva lica patriotizma (2016), navodi Peščanik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije