Šta je Dodik na sastanku u Predsjedništvu tražio od pet ambasadora

Radiosarajevo.ba
Šta je Dodik na sastanku u Predsjedništvu tražio od pet ambasadora
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sastanak Dodika i Čovića

Kada je u četvrtak popodne ušao u zgradu Predsjedništva BiH šef Delegacije Evropske unije Johan Satler nije znao šta da kaže svom domaćinu Miloradu Dodiku koji je pola sata ranije u Istočnom Sarajevu, u prisustvu Dragana Čovića, izvijestio javnost da će “blokirati sve” dok međunarodne sudije ne napuste Ustavni sud BiH. Sa Satlerom su tog dana na sastanku u Predsjedništvu bili ambasadori Kvinte, pet najutjecajnijih zapadnih zemalja.

Dodik im je, prenijet će izvori Žurnala, počeo nabrajati svoje želje. Imenovanje direktora SIPA-e, imenovanje ministra za ljudska prava, smjena direktora Obavještajno sigurnosne agencije, imenovanje dva člana u Odboru Centralne banke BiH … Tek pred kraj razgovora srpski član Predsjedništva BiH se dotakao Ustavnog suda. Potom je spakovao stvari i otišao na večeru sa ruskim ambasadorom Petrom Ivancovim. Lidera HDZ-a nije bilo na večeri. Čović je ruske upute dobio početkom sedmice tokom službene posjete Moskvi. Onda je, po povratku, održao zajednički press sa kolegom iz SNSD-a na kojem je “europeiziranim” jezikom odaslao poruke identične onima koje je poslao Dodik. Izborni zakon, Ustavni sud, imenovanja, ugroženost…

Ambasador SAD-a Nelson otkrio šta je rekao Dodiku zbog blokade institucija BiH

“Bilo nam je bitno da uđemo u vlast i sada ćemo sve blokirati”, ogolio je svoju i Čovićevu politiku Milorad Dodik.

Međunarodnoj zajednici ostalo je samo da “oštro osudi” i “izrazi zabrinutost” zbog “antidejtonskog djelovanja”, pa da, onda, kasnije u nekom intervjuu opet izrazi zabrinutost zbog “velikog uticaja Ruske Federacije koja želi destabilizirati region”.(...) Dodik i Čović su danas jači nego prije pola godine, a evo kako izgleda ta moć.

Osim Vijeća ministara i Doma naroda BiH, HDZ i SNSD kontrolišu i ključne institucije u BiH.

Kadrovi Dragana Čovića apsolutno kontrolišu promet ljudi i roba preko granica BiH. Direktor Granične policije BiH je kadar HDZ-a Zoran Galić. Sve njegove diplome su sporne, ali njegov ostanak u sigurnosnom sektoru niko ne problematizira.(...)Pored toga, carinsku politiku u Bosni i Hercegovini kontroliše Uprava za indirektno oporezivanje BiH. Direktor UIO je Miro Džakula, a i on je kadar HDZ-a BiH. U Upravnom odboru UIO sjedi šest članova. Tri člana UO imaju pravo veta, a to su ministar finansija BiH (HDZ), ministar finansija Federacije BiH (HDZ) i finansija Republike Srpske (SNSD).

Odbrana Ustavnog suda BiH kao ključ odbrane države BiH

Dodikovi i Čovićevi kadrovi kontrolišu i promet električne energije. Direktor Elektroprenosa BiH je kadar HDZ-a Matan Žarić i njegovu poziciju niko ne problematizira, mada je već godinama van mandata. Istovremeno, na čelu Nezavisnog operatora sistema BiH (NOS) koji uopravlja radom svih visokonaponskih prijenosnih uređaja u BiH nalazi se Milodrag Košarac, kadar SNSD-a.

Izbornim procesom upravlja Centralna izborna komisija BiH. U njoj sjede dva kadra SNSD-a i dva kadra HDZ-a BiH. CIK odlučuje prostom većinom, bez etničkog i entitetskog glasanja. Da bi prošla bilo koja odluka dovoljna su četiri glasa. Upravo koliko kontrolišu Dodik i Čović.

Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) trenutno upravlja vd direktora Đuro Knežević. I on je kadar HDZ-a BiH. Tužilaštvom BiH upravlja Gordana Tadić. Ona je kadar HDZ-a BiH. Prije nego je imenovana za glavnu tužiteljicu, obustavila je istragu protiv čelnika RS zbog provođenja zabranjenog referenduma o danu RS-a. 

U Ustavnom sudu BiH Dodik i Čović kontrolišu četvero sudija, što nije dovoljno za za donošenje bilo kakve odluke. Presudnu ulogu igra troje stranih sudija i upravo zbog toga Dodik i Čović insistiraju na njihovom uklanjanju...

Kompletan tekst čitajte na ovom LINKU

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije