Dean Džebić o nabavci oklopnih transportera Roshel Senator: Napokon sami sebi pomažemo

Radiosarajevo.ba
Dean Džebić o nabavci oklopnih transportera Roshel Senator: Napokon sami sebi pomažemo
Foto: Defense Express / Oklopno vozilo Senator

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Nema sumnje da će odluka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona (TK)  o nabavci oklopnih vozila Roshel Senator, pokrenuti  zamajac komentara o "borbenom vozilu pješadije" i ko zna čemu sve ne.

Piše: Dean Džebić, vojni analitičar, za portal Radiosarajevo.ba

Danas hitna sjednica Predstavničkog doma PS BiH: Samo jedna tačka na dnevnom redu

Danas hitna sjednica Predstavničkog doma PS BiH: Samo jedna tačka na dnevnom redu

Ipak, cjelokupan proces nabavke od stava premijera Irfana Halilagića do izjava ministra unutrašnjih poslova Hajrudina Mehanovića o modelu koji se nabavlja, predstavlja historijski uspješnu priču za BiH obzirom da prvi put kupujemo borbenu tehniku vojno-policijske namjene bez donacije.

Dean Džebić: Hibridni rat protiv BiH i Rusija u 2023. godini

Dean Džebić: Hibridni rat protiv BiH i Rusija u 2023. godini

"Borbeni taksi"

Prema tome treba imati na umu da je ovo prva složenija javna nabavka za potrebe kantonalnih MUP-ova, uz nabavku helikoptera Federalne uprave policije (FUP) te trenutni proces nastanka i nabavke Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo.

Za ove namjene tokom 2022. godine iz budžeta TK izdvojena su finansijska sredstva u iznosu od skoro 14,3 miliona KM, a određeni dio njih je dosad utrošen za nabavku uniformi i municije, zatim kupovinu automobila, dva presretača te obuku kadra…

Dean Džebić, vojni analitičar
Foto: Privatni album : Dean Džebić, vojni analitičar

Suštinski, uloga oklopnih trasportera za policijske poslove je uloga "borbenog taksija" koji doprema pripadnike specijalne policije u neposrednu blizinu upadne prostorije ili objekta te je naoružano daljinski upravljanom borbenom stanicom sa turelom 360 stepeni.

Oklopni transporter treba da obezbijedi mogućnost pristupa lokalitetu uz balističku zaštitu prema postojećem standardiziranom nivou koje ima to vozilo. Kada je riječ o naoružanju Senatora ali i drugih oklopnih vozila, tureli su modularni po konstrukciji tako da mogu biti montirani lakši mitraljezi, ali i teži kalibra 12.7 milimentara, kao i bacači granata.

Prema izjavi ministra Mehanovića "radi se o vozilu sa osam sjedišta", dakle ide se na sigurnu opciju sa šest mjesta u tovarnom prostoru, što dodatno aludira na policijsku namjenu.

U ovom dijelu BiH policija nabavlja šest transportera

U ovom dijelu BiH policija nabavlja šest transportera

Naravno, oko opremanja četiri modela koja je spremno kupiti Ministarstvo unutrašnjih poslova TK, možemo samo nagađati obzirom da kupac sam diktira verzije prema traženim sposobnostima.

Od toga zavisi i da li se radi o izvedbi sa određenim optoelektronskim uređajima, termovizijom, dimnim kutijama, CRBN sistemom ABH zaštite putnika, bacačem granata ili mitraljezom te u konačnici borbenim oklopnim vozilom ili vozilom za hitne evakuacije.

Od SAD-a i Ukrajine do BiH

Prije opštih specifikacija o samom Senatoru treba istaći da je kanadska vojna industrija višegodišnji proizvođač oklopnih vozila, kako vozila borbenih vozila pješadije tako i oklopnih transportera. U cjelokupnoj paleti proizvoda vojne industrije, kanadske kompanije su rijetko finalizatori i uglavnom kooperanti specificiranih sistema i podsistema, ali je primjena  tih podsistema i više nego brojna i tražena. Primjerice, optoelektronski sistem WESCAM MX-15 za izviđanje i akviziciju ciljeva na turskoj bespilotnoj letjelici Bayraktar TB-2 je kanadske proizvodnje.

Senator ima nezavisno vješanje točkova pri čemu su statički testovi pokazali dobru stabilnost na bočnom nagibu čak i sa istaliranim turelom za oružje, što dodatno povećava tačku težišta vozila. Na prednjem dijelu je u osnovnoj verziji instaliran i čekrk sa sajlom za potrebe eksploatacije u lošijim meteo uslovima ali i za druge potrebe. Iako je kompanija Roshel osnovana tek 2016. godine, a model Senator proizveden 2018.; kao glavnu pogodnost platforme Senator navode malu nosivost koja nije omogućena nauštrb balističke zaštite.

S obzirom na to da je nominalna kao i radna masa poslovna tajna kompanije, upotreba kompozitnih materijala u balističkoj zaštiti se nameće kao jedino rješenje. Mali obrtni radijus obezbjeđuje dobru prohodnost u uslovima radne eksploatacije u urbanim sredinama te bi uz dodatnu ugradnju sistema bočnih kamera dao dobitnu kombinaciju u urbanim uslovima.

Od ljeta prošle godine korisnici Senatora su specijalne snage ukrajinske armije Kraken, ali i specijalne američke, policijske snage SWAT. Dodatno, prethodnih dana Kanada je donirala 200 Senatora Ukrajini u prilično bogatom paketu pomoći, a s obzirom na najave proljetne ofanzive broj novo naručenih može samo porasti.

Sveukupno ova kapitalna investicija nabavke Senatora predstavlja urnek za druge kantonalne MUP-ove u pogledu ograničenog ali kvalitetnog rješenja operativnih sposobnosti u policijskim poslovima. Svakako da ostaju dodatni uslovi ugovora koji se odnose na održavanje, remont ali i rezervne dijelove pri čemu bi mogućnost remonta ili ograničene modernizacije prema offshore ugovoru bila puni pogodak.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba. Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije