Damir Arnaut: 'Kako je Mesud Kazić, moj tetak, donio olimpijski plamen iz Atine u Jugoslaviju'

10
Radiosarajevo.ba
Damir Arnaut: 'Kako je Mesud Kazić, moj tetak, donio olimpijski plamen iz Atine u Jugoslaviju'
Foto: EX YU Aviation / Mesud Kazić i Damir Arnaut

U moru vijesti o stranim učesnicima Olimpijade u Sarajevu, neprimjetno je prošao tekst EX YU Aviation News o ulozi ex-Yu avijacije u organizaciji ZOI ‘84. U tekstu je objavljena i slika mog tetka, Mesuda Kazića, kako iznosi olimpijsku baklju na tlo Jugoslavije. Ovo je cijela priča o tom lijepom vremenu:

U vrijeme objave da je Sarajevo dobilo organizaciju ZOI’84, Mesud Kazić je obnašao dužnost zamjenika direktora JAT-a za BiH.

Piše: Damir Arnaut, ambasador BiH u Njemačkoj

Šest ljiljana u plavom štitu: Na današnji dan usvojeni zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine

Šest ljiljana u plavom štitu: Na današnji dan usvojeni zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine

U JAT-u Sarajevo, Mesud i kolege su organizaciju ZOI lokal-patriotski prihvatili kao svoju manifestaciju, te je na njihovu inicijativu u sjedištu firme u Beogradu pri kabinetu generalnog direktora formirano radno tijelo zaduženo za pripremu, praćenje i organizovanje svih aktivnosti na realizaciji avioprevoza putnika, prtljaga i robe iz svih krajeva svijeta prema Sarajevu prije, za vrijeme i poslije Olimpijade.

Mom tetku je povjerena funkcija koordinatora za aviosabraćaj sa kancelarijom u sjedištu Olimpijskog komiteta. Tada je obavio istraživanje i našao podatak da su prije ZOI’84 samo dvije civilne aviokompanije bile prevoznici olimpijskog plamena komercijalnim letovima, konkretno Austrian Airlines i Air France.

Mesud se sjeća da mu nije bilo teško ubijediti centralu JAT-a u Beogradu da JAT bude treća aviokompanija koja će u putničkoj kabini prevesti olimpijski plamen iz Atine, na dubrovački aerodrom Čilipi, odakle je plamen krenuo na drumski obilazak Jugoslavije prije dolaska na stadion Koševo.

U JAT-u Sarajevo su tako organizovali specijalni VIP let B-727 iz Sarajeva za Atinu sa preko 90 akreditovanih svjetskih i domaćih novinara, a preostala sjedišta su popunile delegacije i aranžmanski putnici.

Paola Magoni prije 40 godina osvojila zlato u Sarajevu: Ovo je moja poruka svim građanima BiH

Paola Magoni prije 40 godina osvojila zlato u Sarajevu: Ovo je moja poruka svim građanima BiH

Specijalnu rudarsku lampu, tačnije fenjer, su projektovali, izradili i poklonili inžinjeri Husinjskih rudara Tuzla.  

Mesudu je ukazana čast da preuzme plamen na aerodromu u Atini od grčkih sportista koji su stigli pred JAT-ov avion sa bakljom upaljenom na Olimpu. Plamen je prenesen na specijalni fenjer, a moj tetak ga je uz aplazuz brojne delegacije na čelu sa Antom Sučićem, Uglješom Uzelcom, putnicima i novinarima unio u putničku kabinu i postavio na specijalno urađeno postolje.

Avion je odmah poletio, a plamen je gorio svo vrijeme leta.

Po slijetanju na Čilipe, Mesud se prisjeća da je “iznio fenjer i crvenim tepihom prošetao do svečanog podijuma i plamen predao predsjedniku Saveznog izvršnog vijeća SFRJ (SIV) najzaslužnijoj osobi za našu olimpijadu Branku Mikuliću”.

Mesud je tada Mikuliću rekao: “Uspješno smo obavili našu dužnost i opravdali ukazano povjerenje, a sada uzvišeni plamen predajemo u Vašu nadležnost.”

Plamen je sa dubrovačkog aerodroma bakljama prenošen rukama sportista i omladine kao štafeta kroz sve krajeve Jugoslavije da bi 8. Februara završio na Koševu u rukama Sande Dubravčić na svečanom otvaranju ZOI’84.

Tomas Gustafson za Radiosarajevo.ba: 'Bilo bi lijepo vratiti se u Sarajevo'

Tomas Gustafson za Radiosarajevo.ba: 'Bilo bi lijepo vratiti se u Sarajevo'

Preuzimanjem baklje na aerodromu u Atini, Bosanac Mesud Kazić, moj tetak, je zvanično prvi nosilac olimpijskog plamena ZOI’84 iz bivše Jugoslavije, a po izlasku iz aviona i šetnjom crvenim tepihom na dubrovačkom aerodromu je postao prva osoba koja je olimpijski plamen donijela na tlo bivše države.

Imao sam tada nepunih 9 godina, kao moja kćerka sada, i sjećam se svih detalja tog veličanstvenog događaja za Sarajevo i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Ponosan sam što je moj tetak Mesud u tome igrao tako značajnu ulogu", napisao je Damir Arnaut, ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj, i zahvalio se EXYUAviationNews na fotografiji.

𝐊𝐚𝐤𝐨 𝐣𝐞 𝐌𝐞𝐬𝐮𝐝 𝐊𝐚𝐳𝐢𝐜́, 𝐦𝐨𝐣 𝐭𝐞𝐭𝐚𝐤, 𝐝𝐨𝐧𝐢𝐨 𝐨𝐥𝐢𝐦𝐩𝐢𝐣𝐬𝐤𝐢 𝐩𝐥𝐚𝐦𝐞𝐧 🔥 𝐢𝐳 𝐀𝐭𝐢𝐧𝐞 𝐮 𝐉𝐮𝐠𝐨𝐬𝐥𝐚𝐯𝐢𝐣𝐮 🛩️ U moru vijesti o stranim...

Posted by Damir Arnaut on Sunday, February 11, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije