Ćamil Duraković: Sve dok opozicija u RS ne prizna genocid u Srebrenici, neće postojati

Radiosarajevo.ba
Ćamil Duraković: Sve dok opozicija u RS ne prizna genocid u Srebrenici, neće postojati
Foto: Privatni album / Ćamil Duraković

Prije dva dana u Srbiji su održani vanredni izbori a predsjednik Milorad Dodik je, doduše, kršeći sva izborna pravila, ponosno ali i javno, pred članovima biračkog odbora i novinarima, glasao „za snage koje Srbiju čine stabilnom“. Par sati kasnije, predsjednik Dodik se, zajedno sa kolegom mu, ali i ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenadom Nešićem, ukazao u štabu SNS-a u Beogradu, gdje je zajedno sa Aleksandrom Vučićem proslavio izbornu pobjedu.

Piše: Ćamil Duraković*, za portal Radiosarajevo.ba

Ni velika nada opozicije iz entiteta Republika Srpska Jelena Trivić, nije ostala imuna na čari dvojnog državljanstva te je ponosno, iz Zemuna poručila za koga je glasala - a ako je vjerovati opzicionarima iz Srbije, pored političkih predstavnika, na desetine hiljada građana Bosne i Hercegovine su glasale na izborima u Srbiji.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

I sve to meni ne bi bio problem, da oni od toga nisu napravili problem. Jer znate, za opoziciju iz Srbije je sasvim u redu da građani Srbije biraju načelnika u Srebrenici, ali nipošno nije u redu, da građani entiteta Republika Srpska, zaboga, biraju gradonačelnika Beograda. A zašto? Šta je to Beograd drugačiji, ili ne daj Bože, važniji od Srebrenice? Kako to da građani Srbije, organizovano, autobusima, mogu doći u Srebrenicu i brojčano nadglasati Bošnjaka kako bi pobijedio Srbin (jer je to u Srebrenici jedina borba koja se vodi) a građani entiteta Republika Srpska ne mogu otići u, kako je opoziciona nada Jelena Trivić naziva „majčicu Srbiju“ i pobijediti opoziciju?

I opet, sve to ne bi bio problem, da se jučer nije oglasio poznati demokrata i opozicionar nad opozicionarima, Nebojša Vukanović koji „nije pružio podršku ni Vučiću ali ni opoziciji“ jer svi oni podržavaju Milorada Dodika, ali je ogorčen činjenicom da je na hiljade građana Republike Srpske, ogranizovano, autobusima otišlo da glasa u Srbiju. Kako opozicionar Vukanović veli: „Sutra može Vučić poslati 35.000 ljudi, mnogo lakše nego mi s ove stane Drine da glasaju za Dodika“.

Dakle, i demokrati Vukanoviću je u redu kada organizovano, autobusima dođu glasači iz Srbije da umjesto Alije Tabakovića na načelničko mjesto u gradu u kojem je počinjen genocid dođe Mladen Gujičić koji takoreći transparentno veliča idejnog tvorca genocida Ratka Mladića, ali nije u redu kada ti isti glasači umjesto za opoziciju glasaju za Milorada Dodika!

I opet, po ko zna koji put, dolazimo do činjenice da opozicija u entitetu Republika Srpska NE POSTOJI – nema je. Možda postoji opozicija Miloradu Dodiku, ali opozicija ideologijama koje su dovele do genocida i koje na koncu i danas, samo bez oružja, čine sve da unište državu Bosnu i Hercegovinu, ne postoji!

Sve dok opozicionari, ne skupe hrabrosti pa čak i ako to znači da će izgubiti glasače, i ne priznaju javno da su pripadnici VRS i MUP-a RS potpomognuti vojnim i državnim političkim vrhom Srbije, počinili genocid u Srebrenici i brojne zločine na prostoru Bosne i Hercegovine, te se ograde od takvih ideologija – OPOZICIJA U REPUBLICI SRPSKOJ NEĆE POSTOJATI!

*Autor je bivši načelnik Općine Srebrenica

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije