Bursać: Vučićeva sramna medijska mašinerija Hrvate naziva ustašama

Radiosarajevo.ba
Bursać: Vučićeva sramna medijska mašinerija Hrvate naziva ustašama
Foto: EPA-EFE / Aleksandar Vučić

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

"Da ponovimo Vučić, Pupovac, Dodik, Šešelj i tzv. Srbijanska opozicija sve sa Porfirijem rade na istoj ideji. Ta ideja se zove, Srpski svet, Velika Srbija, Otvoreni Balkan… uvijek je ideološki ista samo je prilagođena tržišnoj grupi."

Ako ste se danas probudili negdje u BiH, Hrvatskoj ili Srbiji i ako ste prespavali vikend, bez svake sumnje bi pomislili kako je rat između Srba i Hrvata u punom jeku, a kako “zli“ Hrvati na svaki način pokušavaju napakostiti “dobrom“ srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću

Bursać: Trojka guta baš veliku srpsko-hrvatsku žabu krastaču!

Bursać: Trojka guta baš veliku srpsko-hrvatsku žabu krastaču!

Skandal u režiji Vučićevih posilnih

I tako bi bilo, ako čitate srbijanske, pardon, Vučićeve tabloide, koji su samo nastavili kreirati žutilom obojanu histeriju, a koja je započela dan ranije.

A o čemu se zapravo radi?

Bursać: Moralni kepec Dritan, kaže da genocid nije počinjen nad Bošnjacima!

Bursać: Moralni kepec Dritan, kaže da genocid nije počinjen nad Bošnjacima!

U nedjelju je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, mimo svih diplomatskih protokola pokušao nenajavljeno ući kao civlino lice u Hrvatsku ne bi li posjetio Jasenovac, što mu je naravno pod takvim okolnostima zabranjeno. Vrlo dobro se zna i zakonski je izregulisano kako se posjećuju takva mjesta, pogotovo ako ste predsjednik jedne zemlje.

No, čini se da je i Vučić i režim mu sve ovo odlično znao i da je baš išao na skandal.

Odmah potom upalila se huškačka mašinerija, predvođena notornim ministrom policije u Srbiji, Aleksandrom Vulinom, koji je kazao da će hrvatski zvaničnici i političari imati “poseban tretman“ prilikom ulaska u Srbiju. Dabome, Vulin se pokazo ne samo kao ruski čovjek u Vučićevom kabinetu, nego kao priroman koji potpaljuje stare, ratne vatre, nazivajući hrvatsko rukovodstvo ustašama i poredei Hrvatsku sa NDH.

Kao da je zaboravio kako je samo dan ranije pozirao pored migranata, koji su sa rukama na glavi submisivno klečali ispod narečenog ministra Vulina. “Srbija nije parking za ološ iz Azije“, odape Vulin bez da je trepnuo. I to na dan kad se obilježava godišnica strijeljanja nevinih Srebreničana u Trnovu od strane srbijanskih Škorpiona. A Vulinova slika sa migrantima, neodoljivo podjeća na snimak strijaljanih ljudi. Prosudite sami.

Skandal u režiji Vučićevih tabloida-tvorba Hrvata u ustaše

Eto, to je Srbija danas, Srbija koja se političkim igrokazima sprda čak i sa pobijenim ljudima u Jasenovcu, ali joj treba pridodati i još jedno strašno i zlo oružje, koje čitavom ovom besmislu užasa daje iskrivljeni smisao. To su narečeni tabloidi, koji zapravo kroje pararealnost u toj i takvoj Srbiji. Hrvati odmah postaju ustaše, ustaše koje brane ulazak Vučiću u Hrvatsku, ustaše koje su se okomile na Vučića, ustaše koje dižu ruku na Vučića, ustaše koje napadaju Vučića...

Shvatili ste, ustaše svih boja-od ministra Vanjskih poslova Hrvatske, Gordana Grlića Radmana, do običnih ljudi koji žele “ugroziti“ najvećeg patetičara u Kosmosu, Aleksandra Vučića. U toj bizarnoj tabloidnoj režiji, Vučić se u nakaradnom rijalitiju od zemlje koju vodi, iznova i iznova pojavljuje kao žrtva i ona u beskonačnim pressicama sebi diže rejtnig dok opijeni narod gleda i upija “patnje“ Vučićeve.

To što je Vučić bio u Glini, u Hrvatskoj za vrijeme rata, na strani četničkih secesionista, pa onda iznad opkoljenog Sarajeva za vrijeme opsade, opet u četničkim redovima, to što je Vučić profesionalni, privatni, bukvalni i ideološki nosač gajbi Vojislavu Ratnom Zločnicu Šešelju i to što je isti poznat po rečenici “sto muslimana za jednog Srbina“, ne da ne interesuje tabloide nego mu pojačava moć u takvoj Srbiji. Sramotno i očevidno nema šta!

Kakve veze ima srušeni ukrajinski avion sa Vučićem?

Ali, šta ako se osim srama i sramote još nešto dešava glede Vučićevog patetičnog igrokaza sa očekivnaim zabranom ulaska u Hrvatsku?

Šta ako se radi o skretanju sa teme, a tema bi mogla biti ukrajinski transportni avion pun srbijanske municije, koja je navodno išla za Ukrajinu, a koji se srušio iznad Grčke? Jer se o ovom avionu kojim se prevozi ili prepordaje oružje ne priča u Srbiji, makar u vladajućim medijima. Pod krinkom “nije se desilo“, niko ne ispituje porijeklo firme koja dila oružje, a za koju u pojedinoim krugovima postoje smunje da je vodi Vučićev brat Andrej.

Šta, kažem, ako je igrokaz sa “zabranom ulaska“ u Hrvatsku samo rezervama opcija za skretanje sa teme, koja bi mogla glasiti sa upitnikom na kraju-Učestvuje li Vučićeva porodica u švercu oružja i to oružja koje ide Ukrajini, a za koju znamo da je putinovska i ultranacioalistička Srbija ne voli? Može li to biti tema ozbiljnih, istraživačkih medija?

Čini se da od kakofonije Vučića i njegovih telala, koji se utrkuju da naprave patetičnu žrtvu od autraha ne možemo čuti odgovor na ovo pitanje.

I na koncu, u opskurnu utrku u pretvaranju Vučića u žrtvu i sveca uključio se i Milorad Dodik i tzv. opozicija u RS-u, koji su naravski osudili potez hrvatskih vlasti. Uključio se se i prvi čovjek Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj, Milorad Pupovac, kome se Vučić privatno najavio, a koji nemušto pokušava da izvuče svog šefa iz gabule.

Dakle, cjelokupan sbijanski poltički vrh u Hrvatskoj, vlast i tzv. Opozicija u RS-u i u Srbiji dabome, stali su iza Vučića

Što je paradoksalno dobro, jer nakon ovog igrokaza treba biti jasno svima, da svi pomenuti igrači igraju jednu igru, a ta igra se zove velikiosrpski nacionalizam.

Dragan Bursać: Beograđani, novi gradonačelnik vam je ljubitelj Draže Mihajlovića

Dragan Bursać: Beograđani, novi gradonačelnik vam je ljubitelj Draže Mihajlovića

I zato, hajde da ponovimo Milorad Pupovac, Milorad Dodik, Vojsilav Šešelj, Aleksandar Vučić, imenjak Vulin i tzv. opozicija sve sa Porfirijem iz Crkve Srbije rade na istoj ideji. Ta ideja se zove, Srpski svet, Velika Srbija, Otvoreni Balkan… i uvijek je ideološki ista samo je imenom prilagođena tržišnoj ili ideološkoj grupi.

Na koncu, ako je to ikome i važno, Vučiću će biti, naravno pod diplomatski predviđenim uslovma, dozvoljen ulazak i u Hrvatsku kao i posjeta Jasenovačkom stratištu.

Ali, svakom normalnom čovjeku je očevidno da istom tom Vučiću i pratećim kerberima nije niti palo na pamet da idu u Jasenovac. Jer da jeste, otišli bi po protokolu i zakonski.

A onda se treba zapitati, treba li uopšte Vučić, kao takav i oići u Hrvatsku.

Ili kako najbolje zaključi u svojoj kolumni hrvatski novinar Goran Vojković za Index.hr:

“Kopno, more i zračni prostor Republike Hrvatske trebaju ostati trajno zatvoreni za Aleksandra Vučića, Šešeljevog potrčka. Previše je taj lik napravio zla i Hrvatima i Srbima i Bošnjacima."

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije