Bursać: Rulja koja urla nema veze sa Bogom i Božićem nego je đavolji poziv na genocid!

Radiosarajevo.ba
Bursać: Rulja koja urla nema veze sa Bogom i Božićem nego je đavolji poziv na genocid!
Foto: Privatni album / Dragan Bursać

“Poslušajte krezavu, pijanu četničku rulju, koja na Badnje veče umjesto ljubavi, samilosti i dobrih riječi urla na komšije Bošnjake, ustajte balije?? Ne, nema to veze sa Bogom, niti sa vjerom. To je djelo odrođenih od vjere, kojima je đavo odavno oduzeo i srce, i dušu, i pamet! Sramota me je za one koji srama nemaju niti na božićni dan!“

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

"Ustajte balije", uzvikuje četnička krezuba rulja iz kolone automobila koja je jučer prošla kroz povratničko naselje Drum u Vlasenici gdje žive Bošnjaci. Na videosnimku se jasno čuje kako neko iz mase urla, poprilično ono što je prije tri decenije ledilo krv u žilama svakom normalnom ljudskom biću.

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Sat otkucava 16:42, a vlasenički povratnici u noći koja okiva javu čuju iste one riječi uz koje su njihovi najbliži odlazili u smrt.

"Ustajte balije", "ooo balije", "balije ima li vas", "gdje su balije" samo su neke od silnih iteracija koje mržnjom zadojena rulja, a koja ima hrabrosti sebe nazivati vjernicima, zaziva nova klanja i ništenja drugih i drugačiji.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

A sad zamislite kako je bošnjačkim povratnicima od kojih nema niti jedne porodice, to se smijem u život kladiti, kojoj neko nije ubijen u zadnjoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu?

Pogotovo u istočnoj Bosni, pogotovo u krvlju natopljenoj Vlasenici, koja još pamti strašni logor Sušicu, koja još pamti masovna strijeljanja, koja još pamti grobove bošnjačke djece, i koja još traži neznane humke sa posmrtnim ostacima svojih najmilijih.

I to da se čuje u Badnjoj noći?

Tako samo zvijeri, ne zvijeri, malo je reći- tako samo đavolu naklonjeni vide najradosniji hrišćanski praznik. A prijetiti drugim, slabijim, nejakim, onim bez zaštite u noći kad im treba pružiti ruku, e to je đavolje djelo. I nije li ovo vrijeme praštanja, mirenja, vrijeme radosti i Božijeg mira na zemlji, kako kažu svete knjige?

Novi incident u manjem bh. entitetu: Pogledajte kako provociraju povratnike u Vlasenici

Novi incident u manjem bh. entitetu: Pogledajte kako provociraju povratnike u Vlasenici

A kakvo je mirenje i kakva je radost u riječima "ustajte balije" dok se razbija ionako labav i neurotičan san povučenih Bošnjaka istočne Bosne? Kakav je naum do li puste želje za novom prolivenom krvlju u najbližoj budućnosti? Kakva se poruka šalje, kakva se nakana emituje komšijama u smutnim vremenima, kad umjesto prijateljskog zagrljaja slušaju pokliče sa kojima su četnici klali i ubijali u prvoj polovini devedesetih???

I ne dao Bog da zna kako ga "slave" oni koji navodno vjeruju u tog Boga, pa najradosniji hrišćanski praznik, umjesto sa porodicom i dragim ljudima, nakaze provode prijeteći svojim neartikulisanim, poganim glasovima, plašeći komšije.

E to je sramota od zemlje do neba, do istog onog neba na kome valjda stoluje Bog.

A ovo sa Bogom nema veze!

Dragan Bursać: Vučićev privatni grobovlasnik Kolja Pejaković!

Dragan Bursać: Vučićev privatni grobovlasnik Kolja Pejaković!

Upravo suprotno, ovo je đavolja rabota polupagana, koji su odavno svoju vjeru, nadu i ljubav, trampili za jednu lažu svetosavske sekte, za ideologiju krvi i tla i u ime te ideologije samo čekaju povod ili još gore, prave povod za nova klanja.

I nije njihov Bog, Bog ovih iz kolone zla ni Isus ni njegov otac. Ne, njihov Bog je bog tame i zlodjela, Azazel koji im je odavno preuzeo dušu, popio pamet i sasušio emocije.

A biti čovjek, biti u vjeri tako ta pružiš ruku drugom i drugačijem, posebno drugom i drugačijem tamo gdje je u manjini i gdje je ugrožen-ne bi li shvatio da smo svi isti- e to je ultimativna osobina ljudskih bića kojih nema u mračnoj koloni ponad Vlasenice.

Zamislite samo da su ljudi iz automobila umjesto "ustajte balije" govorili, kako ste komšije? Zamislite da su umjesto prezrenih, životinjskih urlika donijeli hranu najpotrebitijim stanovnicima Druma u Vlasenici? Zamislite da su podijelili ogrjev onima kojima je hladno, da su udijelili lijepu riječ starijim, da su razgalili srca tužnim? E to, to bi bilo hrišćanski, po Božjim nakanama, onako kako knjige kažu.

A ovako, ovako su tek rulja namjesnička, vjerovjesnici zla koje opet može doći, pobješnjeli zombiji kojima je malo smrti po Bosni i koji ištu još i još!

Aleksa Šantić će u pjesmi, onoj divnoj badnjoj poemi “Pretprazničko veče“ kazati između ostalog:

“…U to bi halka zakucala. ¬ "Petar!" ¬

Usklikne otac ¬ "On je zacijelo!

On vazda voli govor i sijelo ¬

Otvorite mu!"... ¬ I mi svi, kô vjetar,

Trči i vratâ prijevor izvuci.

I stari susjed, visok kao brijeg,

Tresući s ruha napanuli snijeg,

Javio bi se s fenjerom u ruci..."

Gdje je sad Aleksa, gdje je sad Petar da uđe i ulije dobrotu po djeci i oko djece, gdje je običaj koji drugom i drugačijem nudi ljubav, simpatiju, saosjećanje i razlog za zajedništvo?

Sve se pretvorilo u jednu sivu, četničku masu, izmanipulisanu, karikaturalnu svjetinu željnu krvi, koja se sprda prvo sa religijom, vjerom i svojim običajima i koja zagorčava život svakom drugom i drugačijem.

Na sramotu vam bilo, vi niste moji, niti sam ja vaš, vi sa Bogom veze nemate!

A mir, ljubav, blagostanje i dobre želje neka budu rezervisane za one koji imaju srce umjesto hladne tame i mozak umjesto đavoljeg igrališta.

Mir Božji, Hristos se rodi!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije