FB / Bursać o Quo vadis, Aida: Trebao bi biti obavezan za svako ljudsko biće na Balkanu

10. 02. 2021. u 10:02:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Novinar i kolumnista Dragan Bursać na svom Facebook profilu komentarisao je i posljednju vijest o tome da je film bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić Quo vadis, Aida? zvanično u utrci za Oscara.

Quo vadis, Aida? tako se nalazi među 15 filmova koji su još u utrci za najbolji film van engleskog govornog područja.

"Bravo za Jasmilu, bravo za ekipu.

Film “Quo vadis, Aida?” u užem izboru za Oskara!

Ovaj film treba biti obavezan za svako ljudsko biće na Balkanu! Ovo jeste priča o genocidu, ali ovo je priča o iskonskom zlu, o neempatiji, o razdoru unutar kolektiviteta i o birokratskom mehanizmu smrti.

Pa ipak, najviše, ovo je intimna priča o porodici, priča o Majci koja ide s onu stranu mogućeg ne bi li spasilla djecu.

Na koncu, ovo je transcedentna priča o praštanju i životu u Srebrenici inficiranoj zlom i smrću.

Qou vadis, Aida-naša dužnost da te vidimo!

Hiljadu puta BRAVO", napisao je Bursać.

Radnja filma “Quo Vadis, Aida?” događa se u Bosni u julu 1995. Aida je prevoditeljica za Ujedinjene nacije u malom gradu Srebrenici. Kada srpska vojska zauzme grad, njena porodica je među hiljadama građana koji zaštitu traže u bazi UN-a. Kao osoba upućena u pregovore, Aida ima pristup ključnim informacijama koje prevodi. Šta će biti sa njenom porodicom i drugima – spas ili smrt? Koji bi korak trebala poduzeti?

Glavne uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Edita Malovčić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)