Sanela Jenkins o Quo vadis, Aida: Genocid u Srebrenici mrlja je krvi na licu svijeta

1
Radiosarajevo.ba
Sanela Jenkins o Quo vadis, Aida: Genocid u Srebrenici mrlja je krvi na licu svijeta
Foto: Dianajenkins.om / Sanela Jenkins

Poznata Bosanka Sanela Jenkins, biznismenka i humanitarka, te jedna od najutjecajnijih žena iz regiona, dala je podršku na društvenim mrežama filmu "Quo Vadis, Aida", bh. režiserke Jasmile Žbanić, koji je nomirana za ovogodišnjeg Oscara.

"Genocid u Srebrenici mrlja je krvi na licu čitavog svijeta. Usred Evrope napadnuta je mirna i multietnička Bosna. Rat je odnio 200.000 života, hiljade žena je silovano, a 1,3 miliona ljudi protjerano iz svojih domova.

Bosanska filmska režiserka, gospođa Jasmila Žbanić, snimila je film o genocidu u Srebrenici "Quo Vadis, Aida?" koji je ove godine nominovan za Oscara.

Podržavam nominaciju za Oskara i preporučujem film svim svojim prijateljima širom svijeta. Posebno mojim dragim prijateljima u Hollywoodu. Molim vas za pomoć. Istina se mora reći! Nikad ne zaboravi Srebrenicu", napisala je ona.

Radnja filma “Quo Vadis, Aida?” događa se u Bosni u julu 1995. Aida je prevoditeljica za Ujedinjene nacije u malom gradu Srebrenici. Kada srpska vojska zauzme grad, njena porodica je među hiljadama građana koji zaštitu traže u bazi UN-a. Kao osoba upućena u pregovore, Aida ima pristup ključnim informacijama koje prevodi. Šta će biti sa njenom porodicom i drugima – spas ili smrt? Koji bi korak trebala poduzeti?

Glavne uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Edita Malovčić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije