Bursać: Jesu li Schmidtu prvi predsjednik Izetbegović i ratni zločinac Mladić isti?

Radiosarajevo.ba
Bursać: Jesu li Schmidtu prvi predsjednik Izetbegović i ratni zločinac Mladić isti?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

“Veliki i neko će kazati jedini pravi visoki predstavnik Paddy Ashdown o velikom čovjeku Aliji Izetbegoviću govorio ja kao o osobi sa najvišim moralni načelima koji je uspravno hodao pod zvijezdama i ispravan otišao pred Tvorca. A njegov nasljednik, generički njemački birokrata, Christian Schmidt, Aliju državotvorca, smješta u isti koš s Mladićem, zlotvorom i zločincem. Na obraz mu!"

Piše: Dragan Bursać za portal Radiosarajevo.ba

“Zaista sam uvjeren da su slike Mladića i Kovačevića… Izvinjavam se, mislio sam na Mladića, koji je također imenovan na isti način kao… Ne Kovačević… Ne možemo imati takvu razliku… ako vidimo Mladića i Aliju Izetbegovića… neprihvatljiv način. Zašto stavljate slike? Dajte, omogućite ovoj djeci da uče i donose vlastite odluke”, kazao je prije neki dan očito izgubljeni visoki predstavnik Christian Schmidt.

Poznata kompanija iz Bosne i Hercegovine ide u likvidaciju

Poznata kompanija iz Bosne i Hercegovine ide u likvidaciju

Ako je zaista izgubljen!

In Kovačević veritas

Ali hajde da krenemo redom, kroz malu psihoanalizu šefa kancelarije OHR-a, čovjeka koji je odavno izgubio politički i moralni kompas, a kojem je Balkan prouzrokovao opasne deluzije pa izjednačava Aliju Izetbegovića i ratnog zločinca Ratka Mladića.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

Prvo, vidimo da podsvijest izbija iz svake Schmidtove riječi, pa mu je Slaven Kovačević uskočio između neurona i dendrita jer Visoki predstavnik azbija glavu smišljajući kako da razbije građansku BiH. a presuda Kovačeviću u Strazburu upravo potvrđuje da je jedini normalni i moralni koncept za ovu zemlju – građanski. Zbog toga je Slaven Kovačević postao smrtni arhineprijatelj za visokog predstavnika koji se svim snagama bori da BiH ostane etnonacionalna tvorevina. In Kovačević veritas.

Ali idemo dalje.

Bursać: Hoće li Schmidt ubiti ideju građanske BiH?

Bursać: Hoće li Schmidt ubiti ideju građanske BiH?

Bizarni Schmidt

Porediti prvog predsjednika Republike BiH Aliju Izetbegovića s ratnim zločincem Ratkom Mladićem je, u najmanju ruku, sramotno, jadno, ogavno i bizarno. U najmanju ruku!

Sinoć sam napisao i ovo – Alija Izetbegović je bio prvi i jedini predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine od 1992. do 1996. godine, dok je Ratko Mladić bio – i ostao – ratni zločinac. E sad, neka se zapitaju svi oni koji su posjetili Izetbegovićev mezar – je li to isto? Jer, ako jeste, onda slobodno mogu posjetiti i zločinca Ratka iza rešetaka.

Ratko Mladić
Foto: EPA-EFE: Ratko Mladić

Da budem još jasniji, dodao bih da je Alija Izetbegović bio borac za JEDINSTVENU DRŽAVU, ma koliko se mi slagali ili ne slagali s njegovim ideološkim stavovima. A Mladić? Izvršitelj i jedan od arhitekata genocida, ubica u pokušaju brisanja Sarajeva, kasapin i životna kukavica. Malo li je? A to je samo dio užasavajuće slagalice zločina koje je počinio kalinovički zlotvor.

Rekao sam i to – svi oni koji su bili na Alijinom mezaru trebali bi reagovati na ovu Šmitovu sramotu.

Ima li glasa od političara?

Podsjetit ću vas.

"U mnogo čemu nisam politički istomišljenik s pokojnim predsjednikom Alijom Izetbegovićem, ali svake godine na 1. mart odem na njegov mezar, jer ga izuzetno poštujem zbog dvije stvari. Prvo, jer je ostao s nama u napadnutoj zemlji i opkoljenom gradu, i drugo, jer nije dozvolio etničko čišćenje Sarajeva tokom rata i žrtvovao je svoje borce da kazni ratne zločince u redovima vlastite vojske", izjavio je onomad Peđa Kojović.

Otvorena izložba "Sjećanja“ u povodu 99 godina od rođenja Alije Izetbegovića
Foto: Anadolija: Otvorena izložba "Sjećanja“ u povodu 99 godina od rođenja Alije Izetbegovića

Hoće li sada prvi čovjek Naše stranke reagovati na ovu Šmitovu sramotu? Hoće li se Dino Konaković, koji sigurno negdje u kabinetu ima sliku predsjednika Alije Izetbegovića, oglasiti?

Trebali bi, i jedan i drugi, za početak.

Nego, fascinira me ta URA-ška, centristička uravnilovka kojom se izjednačavaju Alija Izetbegović i zločinac Ratko Mladić. To je predominatan narativ neoustaša i nečetnika, svih onih latentnih koji (još)ne izgovaraju rečenicu "isti su i oni koji su napadali, palili, silovali, klali, i oni koji su se branili". Ne izgovaraju je, ali im fali samo jedan mikron i pola suglasnika da je konačno izreknu.

Uravnilovka je to kojom Šmit kao da poručuje: "Neću dirati udžbenike u RS-u u kojima su zločinci heroji, ali kad ih budem dirao, po sistemu narečene uravnilovke, iz udžbenika u Federaciji letjet će i Alija Izetbegović."

Sjetimo se šta je za Aliju na dženazi govorio Paddy Ashdown

Ovdje se treba prisjetiti Paddyja Ashdowna, najboljeg i jedinog pravog visokog predstavnika, i njegovog govora na dženazi Aliji Izetbegoviću pred gotovo sto hiljada ljudi.

Tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Paddy Ashdown, izjavio je: "Način na koji svako od nas reagira na okolnosti u našim životima Božiji je dar. Alija Izetbegović je reagirao odlučno i principijelno. Kao mnogi njegovi sunarodnjaci, crpio je snagu i iz islamskog naslijeđa i evropskog porijekla; oboje ga je obogaćivalo i za nijedno se nije izvinjavao."

Tako je, dakle, govorio veliki Paddy Ashdown o velikom čovjeku Aliji Izetbegoviću koji je uspravno hodao pod zvijezdama i ispravan otišao pred Tvorca.

A njegov nasljednik, generički njemački birokrata, Aliju, državotvorca, smješta u isti koš s Ratkom, zlotvorom i zločincem.

Svakome svoje, kaže naš narod, i dodaje – svakome na obraz.

Nego, šta mislite, čiju bi sliku na zidu volio vidjeti Christian Schmidt?

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije