Besima Borić: Protiv naknade za odvojen život političarima

Radiosarajevo.ba
Besima Borić: Protiv naknade za odvojen život političarima
/ Besima Borić
Poznata bh. političarka i članica predsjedništva SDP BiH javno se usprotivila odluci koju je donio Dom naroda Parlamenta FBIH o povećanju nadoknade za odvojeni život zastupnicima.

Na svojim društvenim mrežama objavila je kako uvođenje "naknade za odvojen život" parlamentarcima nema nikakvog smisla. Ponukani ovim statusom,  zamolili smo Besimu Borić da za portal Radiosarajevo.ba obrazloži svoj stav, koji, priznajmo, nije baš tipičan za bh. političare.

"Imam potrebu dati svoj komentar kao bivša parlamentarka, pogotovo što ima jedan manji broj parlamentaraca i parlamentarki koji se ne koriste 'ovim benefitom'. Najveći broj parlamentaraca su profesionalci, a to znači da primaju platu i paušal, imaju pravo na stan (400 KM), komunalije (100 KM) i odvojeni život (bio je 100 KM, a povećan je na 300 KM). To je ta cifra od 800 KM o kojoj se ovih dana govori. Ovome treba dodati i planirane putne troškove za četiri mjesečne posjete porodici.

Nadoknada za odvojeni život je zapravo nepotrebna i izmišljena nadoknada za parlamentarce i parlamentarke jer su oni vrlo rijetko odvojeni od svojih porodica, osim u dane zasjedanja Parlamenta i, eventualno, dan prije kad imaju sastanke radnih tijela, koje ne zakazuju sedam dana prije kako predviđa Poslovnik o radu, nego uglavnom dan uoči zasjedanja Parlamenta. U Parlamentu FBIH nema uvjeta, ni prostorija ni za rad klubova zastupnika ni za parlamentarce - profesionalce, tako da i oni koji bi se odlučili da zaista i borave i rade u Sarajevu, nemaju gdje. To je posebna priča. Šta bi bilo kad bi bilo?!

I zato je licemjerno i nemoralno povećavati bilo kakva primanja parlamentaraca, dapače.

I još nešto. Nedavno me žena u hemijskoj čistionici u blizini zgrade Parlamenta FBIH pitala da li sam parlamentarka jer onda imam popust na cijenu pošto oni imaju ugovor s Parlamentom. Ostala sam bez teksta. Ne znam da li je ovaj ugovor obnovljen, ali znam da je sramotan, kad god da je sklopljen. To otvara dalja pitanja koliko ovakvih i sličnih 'popusta' ima. Napominjem da je za plate i ostala pitanja i primanja parlamentaraca zadužena Administrativna komisija za svaki dom posebno.

Podsjetit ću da je Vlada Nermina Nikšića odmah po dolasku ukinula ministrima dodatak na odvojeni život, odnosno smanjila ga na 1 KM, a parlamentarcima je Komisija smanjila na 100 KM. U toku mandata, Komisija je iskoristila većinu u Komisiji kad je SDP BIH izgubio parlamentarnu većinu, te je snagom ruku izglasano povećanje na 300 KM.

Stav SDP-a BiH i tad i sad je da sva primanja parlamentaraca treba svesti na razumnu mjeru, primjerenu ukupnoj socioekonomskoj situaciju, a nikako povećavati", rekla je u za Radiosarajevo.ba Besima Borić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije