Amer Obradović: Sanja Vulić čita Dantea

Radiosarajevo.ba
Amer Obradović: Sanja Vulić čita Dantea
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sanja Vulić

Svako društvo ima svoje poltrone. I socijalizam ih je, dakako, imao, ali je u tom društvu Picasso radio plakat za ''Neretvu'', a Andy Warhole za Olimpijadu u Sarajevu 1984. godine. E sad smo spali na notornu Sanju Vulić. Praktično smo stigli do Danteovog ''Pakla''. Što i nije loša vijest, jer slijedi – čistilište!

Piše: Amer Obradović za Tačno.net

Poltroni su dobar plastelin za svaki režim. Uvijek ih je bilo, o njima su pisali Šekspir, Onore de Balzak ili Meša Selimović, a Dante ih je smjestio u osmi krug pakla, i to u drugi rov. Tamo su laskavci i ulizice (poltroni – kako ih zovu Francuzi od kojih smo posudili tu riječ) simbolično uronjeni u ljudsku nečistost, odnosno otpadne vode, jer njihove isprazne fraze i uvlačenje njihovim šefovima u Danteovom ”Paklu” ništa drugo ne zaslužuju nego da trunu u ljudskim izlučevinama.

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Poltronstvo je i u socijalističkoj Jugoslaviji bilo, naravno, prisutno, a Brešanova groteskna tragedija ”Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” pravi je bukvar kako vlast indoktrinira sve, pa i siromašne stanovnike izmišljenog sela. U tom djelu, kada lokalna ulizica Mačak predloži da se u selu odigra predstava, a koja treba pobjedonosno potvrditi potpuni društveni napredak, seljani to odbiju.

Ali kada drug Mate Bukarica Bukara, glavni partijski baja u selu, skonta Mačkovu nabačenu loptu, prelomi i odluči da se mora odigrati predstava. Jasno, niko se od seljana ne suprotstavlja, jer jednostavno – ko želi postati protunarodni elemenat?! I dakako da se odluče igrati najznamenitiju od svih predstava, čuvenog Šekspirovog Hamleta.

/ Anketa

Smatrate li da je Sanja Vulić zaslužila veću kaznu od one koju je dobila od MUP-a KS, 200 do 600 KM
Rezultati

Pošto je to djelo intelektualno nedostižno neobrazovanim mještanima, seoski učitelj (kojeg u filmu igra velikan eks jugoslovenskog i hrvatskog glumišta, Fabijan Šovagović) dobio je zadatak ”prilagoditi” čuvenu dramu i kreće čitava komedija koja se pretvara u tragediju.

A tek koliko Brešanovih ”Mačaka” i ”Bukara” ima u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini… Pa to je pravi sabirni centar takvih likova. Milorad Dodik recimo, klasični je Bukara, a poltroni su njegov krvotok. U posljednje je vrijeme najglasniji eritrocit u tom Dodikovom krvotoku Sanja Vulić, zastupnica u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Vulićeva je rijaliti za vlastitog boga (kako ga je jednom titulirala) odigrala pred Sudom Bosne i Hercegovine. Psovala je američkog ambasadora Marfija, sudinicu Senu Uzunović nazvala ”isfrustriranom kujom”, a valjda će svima nama ”jeb*** mamu”, a sve kako bi se dodvorila Dodiku kome se sudi za kršenje zakona ove zemlje.

Sanja Vulić ponovo psuje ispred Suda BiH: 'Oni će nas sve pobiti'

Sanja Vulić ponovo psuje ispred Suda BiH: 'Oni će nas sve pobiti'

Sumnjam da je Sanja Vulić čitala Dantea, da zna gdje završavaju poltroni poput nje, ali sam uvjeren da razumije da živi u vremenu gdje su ulizice tražene, da su poltroni ugrađeni u političko-društvni poredak dejtonske Bosne i Hercegovine te da ih put do vrha, do vođe, vodi kroz stražnji izlaz.

Veliki Onore de Balzak opisivao je kako ti likovi pronađu put da uđu u životni krug osobe kojoj teže, te da poltroni za razliku od buntovnika koje samo u borbi možeš progutati, dolaze neprimjetno upravo kroz stražnji izlaz. Vulićeva je pred Sudom Bosne i Hercegovine toliko pala da joj je čak i bizarni Ramo Isak držao lekcije iz ponašanja.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije