Akademik Duraković: Al Jazeera – otok istine na pučini našega svijeta

4
Radiosarajevo.ba
Akademik Duraković: Al Jazeera – otok istine na pučini našega svijeta
Foto: Anadolija / Gaza

Palestinski novinari koji izvještavaju o ratu u Gazi dobili su nagradu kojom se slavi sloboda medija, objavila je jučer Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO). Svjetska nagrada za slobodu medija UNESCO / Guillermo Cano za 2024. godinu palestinskim novinarima je dodijeljena je u Čileu.

Ovim povodom objavljujemo tekst akademika Esada Durakovića, filologa, orijentaliste, arabiste, prevoditelja, književnog kritičara, člana Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH), člana Arapske akademije nauka u Damasku i člana Arapske akademije nauka u Kairu.

Akademik Duraković decenijama prati i piše o palestinskom pitanju.

Ovo će vam popraviti dan: Majka Sara ispratila na maturu bliznakinje sa Downovim sindromom

Ovo će vam popraviti dan: Majka Sara ispratila na maturu bliznakinje sa Downovim sindromom

Piše: Akademik Esad Duraković

Povodom UNESCO-va priznanja  palestinskim novinarima za slobodu medija, valja posebno progovoriti o zaslugama Al Jazeere.

Akademik Esad Duraković: Besjeda s dušom Sidranovom

Akademik Esad Duraković: Besjeda s dušom Sidranovom

Ako je uopće moguće, onda je vrlo teško pobrojati i obrazložiti sve moćne pozitivitete kojima se odlikuje medijski i moralni gigant al Jazeera, kontrastirajući se – uvijek pozitivno! – s najvećim dijelom svoga regionalnog okruženja i najvećim dijelom našega svijeta općenito. Srećom, UNESCO je to prepoznao i svojim priznanjem je upravo osvijetlio dio toga pozitiviteta.

Kada želimo valorizirati neku vrijednost, pojmiti neku dragocjenost, možda je najpouzdaniji način da pokušamo zamisliti kako bi izgledao naš svijet bez te vrijednosti.

Dakle, zamislimo šta bi bilo s kolektivnom žrtvom (šehadetom) palestinskog naroda bez te titanske medijske borbe Al Jazeere da zahvati i u svijet odašilje istinu o gotovo mitskoj borbi Dobra i Zla na području Gazze, gdje je nevino, nedužno Dobro oličeno u pobijenoj (palestinskoj) djeci, u stotinama pobijenih profesora, razorenih škola, bolnica, gdje je do sada u kolektivni šehadet svoje živote ugradilo više od 140 novinara...

Akademik Duraković: Muslimanski svijet je zanijemio, u Gazzi izvršava kukavno samoubistvo

Akademik Duraković: Muslimanski svijet je zanijemio, u Gazzi izvršava kukavno samoubistvo

Je li moguće uopće opisati čudovišnost zločina u kome moćna armija pobije na hiljade djece, ali istovremeno razori njihove domove, zavičaj, njihove škole, bolnice… Ne, svijet, do sada tako nešto, takvu izopačenost nije vidio!

Odnos većine drugih medija svijeta je takav da prešućuju i/ili prikrivaju, krivotvore istinu o tome masakru koji vrši jedna od najmoćnijih armija svijeta nad nedužnim i napuštenim civilima.

Da, u tome je jedna od najvažnijih poenti Al Jazeerine humanosti i profesionalizma: ona čudesnom snagom i uvjerljivošću svjedoči o etičkoj izgubljenosti našega svijeta i medija za koje smo vjerovali da su simboli, bastioni etičnosti, istinoljubivosti, o čemu svjedoči al Jazeera svojom neizrecivom borbom za Istinu, za moralno spašavanje našega posrnulog svijeta.

U kataklizmično vrijeme, kada je većina arapskih vlada i onih na Zapadu pod dominacijom cionizma prepustila bespomoćnu žrtvu pomahnitalome dželatu, al Jazeera ne dopušta da se svako svjetlo utrne već medijski moćno osvjetljava patnje nedužne djece, moralnu dezorijentaciju našega svijeta, čak trajno uništavanje i samoga palestinskoga tla.

Al Jazeera je najveća vrijednost arapskoga svijeta, i ne samo njega: ona je otok („al jazeera“ znači „otok“) na opustjeloj pučini na kojoj se namnožilo toliko  krvožedna zvjerinja. Sada svjedočimo a tek će budućnost zabilježiti – bude li uopće budućnosti – koliko je dragocjena svjetlost Al Jazeerina.

Akademik Duraković: Prokletstvo granice

Akademik Duraković: Prokletstvo granice

Čestitam palestinskim novinarima i Al Jazeeri koja je tu neuporedivo najaktivnija na priznanju UNESCO, a s obzirom na pomračeno stvarnost koju živimo – čestitam i UNESCO-u na odvažnosti i sposobnosti da tako veličanstvenu misiju zapazi i javno je prizna.

Eto još jednog razloga i za dostojanstvo arapskoga jezika!

OKVIR  - ‘Počast hrabrosti’

Predsjednik žirija UNESCO-ove nagrade Mauricio Weibel ocijenio je da “u ovim vremenima tame i beznađa, želimo podijeliti snažnu poruku solidarnosti i priznanja onim palestinskim novinarima koji prate ovu krizu u tako dramatičnim okolnostima“.

Akademik Esad Duraković: Avlija

Akademik Esad Duraković: Avlija

"Kao čovječanstvo imamo veliki dug prema njihovoj hrabrosti i predanosti slobodi izražavanja”, rekao je.

Prema Odboru za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedištem u New Yorku, među više od 35.000 ubijenih Palestinaca od početka rata 7. oktobra je najmanje 97 novinara i medijskih djelatnika, od kojih su 92 Palestinci.

Od 1. maja prijavljeno je još 16 ranjenih novinara, četiri su nestala, a 25 je uhapšeno, rekao je CPJ. Svjetski dan slobode medija obilježava se 3. maja u cilju podizanja svijesti o značaju slobode i nezavisnosti medija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije