Zabilježite datume: Stiže nam 24. SVEM

Radiosarajevo.ba
Zabilježite datume: Stiže nam 24. SVEM
SVEM / Aljoša Jurinić

Čak sedam vrhunskih koncerata očekuje nas na predstojećem SVEM-u koji će i ove godine  početkom mjeseca maja, Sarajevo obojiti bojama muzičke umjeetnosti,

Zabilježite datume: od 9. do 18. maja 2018. godine u Sarajevu će se održati 24. Sarajevske večeri muzike.  u organizaciji Fondacije za muzičke umjetnosti. 

Koncerti svečanog otvaranja i zatvaranja Festivala održat će se u Narodnom pozorištu, dok će preostali muzički događaji biti rezervisani za jedinstvene ambijente Bošnjačkog instituta i Crkve sv. Josipa na Marijin Dvoru. Ulaznice za sve koncerte Festivala moći će se nabaviti na blagajni Narodnog pozorišta, a već su u prodaji ulaznice za ekskluzivne koncerte Sergeja Krylova i Aljošu Jurinića .

U nastavku vas upoznajemo s ovogodišnjim programom: 

U susret 24. SVEM-u

Tradicionalni program festivala Sarajevske večeri muzike posvećen mladim muzičarima, studentima muzike, ove godine premijerno donosi vrlo zanimljiv koncept. Koncert koji će 9. maja biti održan u sali Bošnjačkog instituta predstavit će dvoje mladih umjetnika rođenih i odraslih u Sloveniji koji nižu velike uspjehe na međunarodnoj muzičkoj sceni. Njihova veza sa Muzičkom akademijom u Sarajevu ostvarena je preko roditelja, također muzičara, koji su svoje akademsko obrazovanje stekli upravo na ovoj sarajevskoj muzičkoj instituciji. Violončelistica Sara Čano i violinista Nikola Pajanović samo su neki od predstavnika nove generacije evropskih i svjetskih muzičara čiji su roditelji svoje najznačajnije muzičke korake napravili upravo u Sarajevu. Ova dva mlada umjetnika će na koncertu u Sarajevu nastupiti uz pijanisticu Teu Andrijić. Ulaz za ovaj koncert je slobodan!

Pijanista Aljoša Jurinić otvara 24.  SVEM

U okviru 24. izdanja festivala Sarajevske muzičke večeri  čast da otvori Festival pripala je mladom hrvatskom pijanisti Aljoši Juriniću. Uz orkestar Sarajevske filharmonije i maestra Ivu Lipanovića, uspješni pijanista će se sarajevskoj publici predstaviti na koncertu 10. maja u 20 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Ovaj mladić posebnog senzibiliteta na jedinstven način interpretirat će Koncert za klavir i orkestar br. 2 Sergeja Prokofjeva, izuzetno zahtjevno djelo koje mnogi pijanisti izbjegavaju. No, odvažnost, a pritom i muzičke sposobnosti i spretnost na nivou zadatka obećavaju jedinstvenu muzičku večer. Pored pred sarajevskom publikom rijetko izvođenog ostvarenja Prokofjeva, koncert će donijeti i izvedbu Simfonije br. 4 Petra Iljiča Čajkovskog. Ulaznice za ovu posebnu “rusku” večer su od 21. februara u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu.

SVEM i DoReMi&Vi: Kamerna muzika za nestandardni sastav – usna harmonika i klavir

U okviru koncertnog ciklusa DoReMi&Vi koji je ove godine inkorporiran u program 24. SVEM-a, Fondacija za muzičke umjetnosti predstavit će zanimljiv koncert kamerne muzike. U petak, 11. maja u 20:00 u Bošnjačkom institutu publiku očekuje večer muzike španskih i argentinskih kompozitora u izvedbi nestandardnog dua: Antonio Serrano, usna harmonika i Constanza Lechner, klavir. Serrano je svestrani muzičar koji svoj muzički stil opisuje kao sintezu različitih žanrova u kojima se podjednako dobro snalazi. Ovaj umjetnik koji je tokom svoje bogate karijere između ostalih sarađivao sa Larry Adlerom i Paco de Luciom, nastupit će u pratnji pijanistice Constanze Lechner, a na programu će se naći djela Tarrege, De Falle, Granadosa, Sarasatea, Gustavina i Piazzolle. Ulaznice za ovaj koncert moći će se nabaviti na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu!

 Vokalni kolaž Beogradskog kamernog hora

Kao nastavak vokalne tradicije u okviru SVEM-a, 24. festivalsko izdanje donosi posebnu poslasticu za ljubitelje horske muzike. U subotu, 12. maja 2018. u 20 sati prostor Crkve sv. Josipa na Marijin Dvoru bit će rezervisan za koncert Beogradskog kamernog hora pod dirigentskom palicom maestra Vladimira Markovića. Hor koji je ostvario impresivne uspjehe kako u Srbiji tako i izvan njenih granica, poznat je po izuzetnoj izražajnosti i besprijekornom zajedničkom muziciranju posebno u izvedbama pravoslavne duhovne muzike. Izvanredna saradnja sa dirigentom Markovićem koja traje više od 20 godina, od samog osnivanja hora, u njihovim izvedbama kreira jedinstvenu atmosferu. Na koncertu u Sarajevu predstavit će neka od fundamentalnih djela njihovog repertoara koja su trajno ostala obilježena njihovim izvedbama. Ulaznice za ovaj koncert moći će se nabaviti na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu!

Boštjan Lipovšek & prijatelji

Drugi koncert kamerne muzike posebno je posvećen gostu iz Slovenije, hornisti Boštjanu Lipovšeku. Ovaj dragi sarajevski gost za ovu priliku posebno je okupio svoje kolege i prijatelje za jedno posebno muzičko putovanje koje će se u srijedu, 16. maja u 20 sati održati u Bošnjačkom institutu. Lipovšeku će se na pozornici pridružiti njegova supruga, uspješna flautistica Milena Lipovšek, te gudački kvartet kojeg čine članovi Simfonijskog orkestra RTV Slovenije: Kana Matsui, Gea Pantner Volfand, Jožef Bisak i Maruša Bogataj. Sarajevsku publiku očekuju izvedbe djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, Leona Sinigaglie i Erica Ewazena. Ulaznice za ovaj koncert moći će se nabaviti na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu!ž

Gitaristička večer Petrita Çekua

Fondacija za muzičke umjetnosti pripremila je i jedan gitaristički recital. Riječ je o koncertu mladog i uspješnog gitariste Petrita Çekua koji će se u četvrtak 17. maja u 20 sati održati u Crkvi sv. Josipa na Marijin Dvoru. Ovaj umjetnik koji je svoju karijeru gradio od rodnog Kosova, preko Hrvatske do SAD-a, koncertira širom svijeta izvodeći neka od najznačajnijih djela gitarističkog repertoara. Sarajevsku publiku na koncertu očekuju dinamične izvedbe djela Johanna Sebastiana Bacha, Franza Schuberta, Dionisia Aguada i Francisca Tarrege. Ulaznice za ovaj koncert moći će se nabaviti na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu!

 Ruski violinista Sergej Krylov za Festivalsku završnicu

Svečano zatvaranje 24. izdanja festivala Sarajevske večeri muzike bit će upriličeno u petak 18. maja 2018. godine  u 20 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu uz vrhunskog ruskog violinistu Sergeja Krylova. Krylov će premijerno nastupiti sa Sarajevskom filharmonijom i maestricom Samrom Gulamović izvedbom čuvenog Koncerta za violinu i orkestar u D-duru ruskog majstora Petra Iljiča Čajkovskog. Ovaj umjetnik nastupa u najvećim koncertnim dvoranama svijeta uz velike svjetske orkestre poput Dresden Staatskapelle, Sanktpeterburške filharmonije, Londonske filharmonije, Ruskog nacionalnog orkestra, Orkestra Mariinsky teatra, Filarmonica della Scala, Accademia di Santa Cecilia, Orchestre Philharmonique de Radio France, DSO Berlin, Konzerthaus Orchester Berlin, te sa dirigentima kao što su Dmitri Kitayenko, Mikhail Pletnev, Valery Gergiev, Vasily Petrenko, Fabio Luisi, Roberto Abbado, Vladimir Ashkenazy, Yuri Bashmet i drugi. Njegov prvi nastup u Sarajevu bit će upotpunjen orkestarskim izvedbama djela Georgesa Bizeta i Mauricea Ravela. Ulaznice za koncert zatvaranja 24. SVEM-a su u prodaji od 21. februara na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu!

SVEM: Radionica za studente muzike

Pored niza koncerata Fondacija za muzičke umjetnosti pripremila je i muzičku radionicu za studente muzike. Riječ je o radionici za studente horne koju će voditi Boštjan Lipovšek, a koja će se održati u četvrtak, 17. maja u 13 sati u prostorijama Narodnog pozorišta u Sarajevu. Ulaz na radionicu je slobodan!

 Više informacija na oficijelnoj stranici MAF

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije