Vanja Solaković - VAX najavljuje umjetnički performans "Street Art Ritual"

0
Radiosarajevo.ba
Vanja Solaković - VAX najavljuje umjetnički performans "Street Art Ritual"
Foto: Privatni album / Vanja Solaković

Umjetnički performans "Street Art Ritual" će se održati u subotu, 10.09.2022. godine, ispred Vječne vatre u Sarajevu, sa početkom u 20 sati.

Ovaj jedinstveni performans se sastoji od kombinacije muzičke izvedbe, performansa i izložbe skulpture "Totem" magistra kiparstva Vanje Solakovića – VAX (Vanja Art X), poznatijeg u javnosti i kao frontmena alternativnog sarajevskog rok benda Činčila, sa kojim također kombinuje vizualnu umjetnost i zvuk.

Ideja ovog konceptualnog performansa je aktivno umjetničko djelovanje na ulicama grada Sarajeva, tačnije umjetnik teži da svoj rad iznese u javni prostor, da djeluje izvan klasičnog koncepta izlaganja unutar galerijskih prostorija.

Hit na TikToku: Pjevao od Sarajeva do Beča, suputnici u autobusu ga slušati 14 sati

Hit na TikToku: Pjevao od Sarajeva do Beča, suputnici u autobusu ga slušati 14 sati

Otvorena izložba Vanje Solakovića u galeriji Zvono

Otvorena izložba Vanje Solakovića u galeriji Zvono

Cilj je pored izlaganja i predstavljanja umjetničkog rada publici i educiranje građana u oblasti umjetnosti, budući da se rad iznošenjem na ulice približava i onoj publici čije interesovanje nije bazirano na umjetnosti.

"Street Art Ritual" je jedinstveni izražaj i tema koju VAX istražuje već duži period, glavni koncept je tema rituala, i važnost ritualnog čina unutar umjetničkog izražaja, a i izvan njega.

Vanja Solakvić je na temu rituala odbranio i svoj magistarski rad na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2017. godine.

Vanja Solaković
Foto: Privatni album: Vanja Solaković

"Street Art Ritual" je nastavak njegove studije, samo ovaj put umjesto djelovanja u galeriji Vanja djeluje u javnom prostoru.

Ovaj projekat je financijski podržan od strane Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Dosadašnji rad Vanje Solakovića - VAX (Vanja Art X) možete pogledati na ovim linkovima:

https://www.instagram.com/vax_vanja_art_x/

https://www.facebook.com/VanjaVaxArt

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije