Službeno je! Dvadeseti EXIT Festival održat će se od 13. do 16. augusta 2020.

Radiosarajevo.ba
Službeno je! Dvadeseti EXIT Festival održat će se od 13. do 16. augusta 2020.
Foto: Exit / Dvadeseti EXIT Festival od 13. do 16. augusta

Nakon što je epidemija završila u većini balkanskih zemalja srpska premijerka Ana Brnabić zamolila je EXIT Festival da se ne otkaže već pomakne na kasniji ljetni termin. Ova vijest postala je jedna od vodećih vijesti svjetske muzičke industrije prošle sedmice i donijela tako potrebnu nadu za povratak live događaja i vraćanja života u normalu. Sada, nakon dodatnih konzultacija, novi datumi 20. rođendanskog slavlja najvećeg festivala naše regije i jednog od vodećih festivala svijeta postavljeni su od 13. do 16. augusta ove godine!

Exit tim najavljuje i da će se cijeli događaj organizirati u bliskoj saradnji s Nacionalnim kriznim štabom Republike Srbije, a kao jedna od mjera će biti smanjen kapacitet festivala na pola od uobičajenih 55.000 posjetitelja po danu. Također, bit će zatvoreni pojedini rovovi i opkopi u kojima je inače smješteno oko 40 pozornica i zona. Ipak, najimpresivnija mjesta Petrovaradinske tvrđave koja čine EXIT legendarnim, kao što su kolosalna Dance Arena, Main Stage i ikonska No Sleep pozornica, kao i još neke pozornice, sjajit će i ovog ljeta punim sjajem!

Ponovno pokretanje prodaje ulaznica kreće 1. juna, dok više detalja o festivalu, mogućnostima refundacije i programu stiže u nadolazećim danima. Festivalski tim je potvrdio da je veliki broj izvođača izuzetno željan nastupiti ovog ljeta. Mnogi su bili u izolaciji mjesecima, odvojeni od fanova, pa EXIT vide kao mogućnost da se svi skupa ponovo ujedine.

Iz EXIT-a dodaju kako su dobili mnogo poruka i mailova podrške od umjetnika, agenata i drugih festivala, koji održavanje Exita vide kao šansu za oživljavanje kompletne svjetske event industrije. “Još važnije od oživljavanja muzičke industrije je signal nade i optimizma koji šaljemo cijelom društvu, a to je da je najgore iza nas. Između širenja panike, koje u prošlom razdoblju nije manjkalo i optimizma, mi uvijek biramo ovo drugo” – rekao je EXIT-ov osnivač Dušan Kovačević i dodao zanimljivu referencu na festivalsku revolucionarnu historiju: “Prije tačno 20 godina, nakon decenije izolacije i rata u 90-ima, našli smo izlaz i prihvatili ga kao svoje ime. Sada je vrijeme da pronađemo globalni izlaz iz pandemijske krize.”

Regionalnih turistički eksperti na nedavno održanoj tribini “Od otkazivanja do otkaza” u sklopu međunarodne konferencije EXIT Strategy, iznijeli su  procjenu kako je Srbija napravila jako pametan potez što je prva objavila ovakvu vijest, jer će mladi upravo biti prvi koji će putovati, te kako će se u državama koje to prepoznaju brže oporaviti turizam od drugih. O preporuci srpske premijerke da se Exit odgodi za august izvijestili su i brojni svjetski mediji. Slavni britanski list Guardian naveo je da je Srbija uspjela prevazići zdravstvenu krizu bez težih posljedica, dok britanski Telegraf ističe procjenu kako će do augusta epidemiološka situacija biti pod potpunom kontrolom u čitavoj Europi. I američki Pollstar piše o drastičnom poboljšanju zdravstvene situacije i prenosi kako primjer EXIT-a može pomoći ubrzanju oporavka cjelokupne svjetske muzičke industrije. 

Srbija, kao i mnoge europske države, ponovo će otvoriti svoje granice bez ikakvih limita ili PCR testova. Organizatori napominju da ukoliko slučajno dođe do novog vala epidemije u pojedinim državama, posjetitelji iz tih zemalja će morati proći PCR test koji će biti besplatan ili izuzetno jeftin.

Ipak, srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je kako epidemiolozi očekuju da će situacija u cijeloj Europi do augusta biti u potpunosti pod kontrolom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije