Pola vijeka Tigričeka u Pozorištu mladih Sarajevo

1
Radiosarajevo.ba
Pola vijeka Tigričeka u Pozorištu mladih Sarajevo
Foto: Pozorište mladih Sarajevo / Pola vijeka Tigričeka u Pozorištu mladih Sarajevo

Lutkarska predstava Tigriček, u režiji Jurislava Korenića, svoju premijeru je imala 1972. godine i od tada je na repertoaru Pozorišta mladih Sarajevo.

Uz promjene ansambla i obnove predstave, mladih tigrić Perica već 50 godina uči malu raju kako je ljubav jača od straha.

Autor teksta: Hana Januševska, adaptacija i prevod: Ivan Šterpin, Muzika i režija: Jurislav Korenić, Likovna rješenje i izrada lutaka: Vaclav Havlik, Scenografija: Ivica Bilek i Dobrivoje Samardžić.

'Black Tie 2': Tužilaštvo BiH od FMUP-a zatražilo poduzimanje mjera, stigao je oštar odgovor

'Black Tie 2': Tužilaštvo BiH od FMUP-a zatražilo poduzimanje mjera, stigao je oštar odgovor

U prvoj podjeli 1972. godine igrali su: Amalija Diklić, Ante Hrkač, Abdulah Kečo, Meša Mustafić, Ivo Brnadić, Safet Hadžimehanović, Marija Marijašević, Renata Baruh, Ismet Žoljić, Irena Mulamuhić, Vera Habulin, Darija Švarc, Milena Matković, Jasna Vugić, Sabiha Mušović.

Danas u predstavi igraju: Alma Merunka, Ajla Cabrera, Anita Kajasa Memović, Suada Ahmetašević, Mirza Tanović, Semir Krivić, Edin Avdagić.

"Kada predstava doživi 50 godina, ne može se ostati ravnodušan. Veliki i značajan dan za pozorište i za sve generacije koje su živjele zajedno sa našim Tigričekom. Pošto su sve generacije prije nas „održale“ Tigričeka, naša je želja, ali i iskrena obaveza da nastavimo prenositi tu poruku narednim generacijama. Kako nam je cilja zadnje dvije godine obnova lutkarstva i lutkarske scene, pa smo od Tobije do Male noćne priče vidjeli savremeno lutkarstvo, Tigričekova dodatna vrijednost jeste što i svojevrstan pogled u prošlost, te nam donosi direktan uvid u estetiku i maštu naših velikih učitelja i lutkara. Iako je premijera predstave bila u novembru, davne 1972.godine, odlučili smo se da Tigričekov rođendan simbolično proslavimo na svjetski dan lutkarstva 21. marta", direktor Ismir Fazlić.

Predstavu možete pogledati u nedjelju 20. marta u 11:00 sati, i u ponedjeljak 21. marta u 18:00 sati.

Sav prihod od ulaznica predstave u ponedjeljak 21. marta ide u KJU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“.

Rezervaciju ulaznica moguće je izvršiti na brojeve telefona 033 442 572 i 033 205 799 , kao i putem naše facebook stranice.

Blagajna Pozorišta mladih otvorena je svakim radnim danom od 12:00 do 14:00 sati i dva sata prije početka predstave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije