Palimo svjetlo TIFBU festivala 2018. godine

Promotivni tekst
Palimo svjetlo TIFBU festivala 2018. godine
Foto: Tifbu / Teatarski internacionalni festival Bugojno

Teatarski internacionalni festival Bugojno – TIFBU 2018 počinje u četvrtak, 01.11. od 20 časova u Maloj sali KSC-a Bugojno. Sve one i svi oni koji se ne plaše pozorišta kroz novembar, decembar i januar moći će pogledati zanimljiv, provokativan, a i duhovit teatarski repertoar, kroz različite teatarske koncepte.

Prva predstava koja pali svjetlo ovogodišnjeg TIFBU festivala, jeste pobjednik prošlogodišnjeg festivala. Radi se o monodrami Teatra Kabare Tuzla „Rod i Dom“, u izvedbi Irfana Kasumovića, a u režiji Vlade Keroševića.

Ova sjajna predstava koju je publika ocijenila sa prosječnom ocjenom 4,95 (od mogućih 5), priča je o ljubavi Arslana Šipovičanina prema Saniji, kroz običaje i tradiciju koji su postali i komedija. Istu večer će Irfanu biti uručen TIFBU REFLEKTOR, grand prix nagrada za 2017. godinu i time ćemo otvoriti teatarsku kutiju za 2018. godinu.

Ovogodišnji TIFBU radimo pod sloganom „Pita li se mene, išta?“. Ove godine smo pokušali dovesti predstave inspirisane najviše čovjekom kao jedinkom društva koja traga za istinom, pravdom, egzistencijom, osjećanjima, okolinom, drugim ljudima, i u tome često zaboravi na sebe. ž

Kroz novembar publici donosimo različite teatarske koncepte, studentske predstave, forum predstave, a sve sa nadom da ćemo pokrenuti uspavano vrijeme i ponuditi različita sredstva traganja za odgovorom na pitanje „Pita li se mene, išta?.

Pored već spomenute „Rod i Dom“ TIFBU 2018 u Maloj Sali KSC-a u mjesecu novembru vam nudi predstave: „Ta ljubav“ Pozorišta „Đorđe Damjanović Đekša“ Jaša Tomić Srbija, zatim, u sklopu Evropske noći teatra, predstave „Crveno i bijelo“ i „Krugovi“, DP Eko Art iz Bugojno, potom „Status Veze“, Dis pozorišta mladih Banja Luka, Forum predstave BUJAMO 2, zanimljivu igru sa maskama „Pentimento“ autorski projekat koji potpisuje Lea Sekulić, i za kraj novembra „Ostajte“, Nezavisna scena NUBL.

Pošto je TIFBU festivalski koncept koji traje tri mjeseca, najvažnija stvar je da se dobro zabavimo, jer čovjek je biće spektakla i ne dozvolimo mu da spava. Pozivamo publiku da prati TIFBU, mi ćemo vam servirati dobre predstave, od nas je i dobra kafa, topao čaj i poneka kratka TIFBUOVAČA.

Pita li se mene, išta?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije