Sa Huma pogledat je lijepo / Novi Garden of Dreams na egzotičnoj lokaciji

21. 06. 2018. u 10:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

Zasigurno jedan od najprepoznatljivijih simbola Sarajevo jeste brdo Hum sa TV tornjem na njegovom samom vrhu. Gotovo da nema razglednice, slike, filma, suvenira u obliku šoljice, tacne ili cekera na kojem se ne nalazi njegov motiv.

Park šuma Hum nalazi se sjevero-zapadno od centra Sarajeva, iznad gradskog naselja Pofalići. Najveći dio brda Hum proglašen je parkovsko-rekreativnom zonom u kojoj je u budućnosti planirana izgradnja niza sportsko-rekreativnih sadržaja u okviru integrirane strategije razvoja koje Općina Novo Sarajevo planira realizirati do 2023. godine.

Sa vrha Huma pruža se fascinantan pogled na Sarajevo i planine Trebević, Igman i Bjelašnicu. Do Huma se može doći pješice ili taksijem, a vožnja od centra grada traje desetak minuta.

Hum je prepoznatljiv po TV repetitoru koji se nalazi na samom vrhu brda, na nadmorskoj visini od 816 metara, a koji je najznačajniji komunikacijski objekat u Bosni i Hercegovini. Sam toranje je visine 78.5m. Početak izgradnje Huma počeo je još 60-tih godina, a završen je oko 1980 godine.  Hum se sastoji od glavnog tornja sa pomoćnim objektima u kojima je smješteno osoblje i oprema BHRT-a. Ovaj objekat primarno služi za emitovanje svih državnih tv i radio kanala, ali i drugih emitera u BiH.

Brdo Hum u cjelosti obiluje zelenim površinama i drvećem a u planu je I obogaćivanje kompletne flore I faune, cestovnih prilaza, kao i sportsko-rekerativnih sadržaja.

U subotu 23. juna sa početkom u 12 sati, Garden of Dreams ekipa, u saradnji sa BHRT-om, pobrinula se da po prvi put u bogatoj istoriji TV tornja održi event na toj lokaciji, a više informacija o ovom eventu možete pronaći ovdje - https://www.facebook.com/events/1234594946676864/

Na samom početku rata 1992. godine toranj je višestruko bombardovan i zapaljen, skoro do potpunog uništenja, a zahvaljujući velikim naporima BHRT-a nakon rata je značajno obnovljen, iako ne u potpunosti. Ono što je najpotrebnije za kompletnu renovaciju jednog od najpoznatijih simbola grada Sarajeva jesu značajna finansijska sredstva, a stalnim razgovorima između Općine Novo Sarajevo i BHRT-a u planu je realizacija i ovog segmenta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA