Ne propustite: Premijera dokumentarnog filma 'Posljednja YU Dokumenta' Jasmina Durakovića

0
Radiosarajevo.ba
Ne propustite: Premijera dokumentarnog filma 'Posljednja YU Dokumenta' Jasmina Durakovića
Foto: Oficijelni vizual / YU dokumenta

Povodom 40 godina od početka najvećeg projekta u povijesti vizualne umjetnosti u BiH, YU dokumenta, Centar kulturnih aktivnosti Charlama, zajedno s partnerima, najavljuje BH premijeru dokumentarnog filma Posljednja YU Dokumenta Jasmina Durakovića i izložbu SubDokumenta Sarajevo pod kustoskom palicom Jusufa Hadžifejzovića.

Dugometražni dokumentarni film Posljednja YU dokumenta priznatog filmskog reditelja Jasmina Durakovića bavi se upravo pričom o YU dokumentima, projektu koji je iznikao na umjetničkoj sceni Sarajeva osamdesetih godina prošlog vijeka preko serije malih izložbi do velikog bijenala održavanog u sarajevskoj Skenderiji 1987. i 1989. godine. Film je nastao u produkciji CKA Charlama i DEPO-a, a svoju svjetsku premijeru imao je ove godine na Martovskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma u Beogradu. Bosansko-hercegovačka premijera filma bit će održana 27. maja u 18 sati u sarajevskoj Vijećnici, a ovaj događaj se realizira u suradnji s JP Sarajevo.

Istog dana, u 20 sati, u Klubu Collegium Artisticum otvara se izložba likovnih i vizualnih umjetnika Hamzalije Muhića, Bojana Stojčića, Kasje Jerlagić i Danila Krese. Kustos izložbe je Jusuf Hadžifejzović, jedan od osnivača YU dokumenta, dok je sam koncept izložbe isti kao i kada je prije 40 godina započet ovaj projekt. Tako će radovi izabranih umjetnika biti postavljeni na zid Kluba Collegium Artisticum i na taj način povezivati tradiciju i recentnu umjetničku scenu.

Jako nevrijeme u Tuzlanskom kantonu: Ogromna šteta na poljoprivredi, automobilima, krovovima

Jako nevrijeme u Tuzlanskom kantonu: Ogromna šteta na poljoprivredi, automobilima, krovovima

Istovremeno, sama izložba predstavlja i najavu serije programa u suradnji CKA Charlama i JU Collegium Artisticum koji bi trebali završiti na bijenalu vizualnih umjetnosti SubDokumenta Sarajevo u maju 2025. godine. Pod ovim nazivom, CKA Charlama je 2009. godine organizirala veliku izložbu u prostorima Skenderije. Time CKA Charlama, koja je kroz svoje djelovanje u posljednjih 15 godina, pored ostalih umjetničkih aktivnosti, održavala liniju kontinuiteta umjetničkih tradicija vizualne umjetnosti Sarajeva osamdesetih godina prošlog vijeka, želi zaokružiti svoj historijski proces i biti i dalje umjetnička platforma za budućnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije