Nastupi vrhunskih umjetnika na Jazz Fest Sarajevo 2022

0
Radiosarajevo.ba
Nastupi vrhunskih umjetnika na Jazz Fest Sarajevo 2022
Foto: Jazz Fest / Kayhan Kalhor i Erdan Erzican

Ovogodišnji Jazz Fest Sarajevo predstavit će svoj program koncerima u Narodnom pozorištu, Pozorištu mladih, Ateljeu Figure i klubu Jazzbina.

Početak novembra i ove godine rezervisan je za sve ljubitelje jazz muzike, a program će kao i obično, biti na svjetskom nivou.

Čast da otvori festival imaće Mark Eliyahu, multi-instrumentalista iz Dagestana, sa Kavkaza, koji je kao dječak s porodicom odselio u Izrael, gdje stvara izuzetno uzbudljivu muziku.

Iste večeri, 9. novembra u 22 sata u Narodnom pozorištu nastupa Sarajevo Jazz Guerilla koji će imati priliku predstaviti svoj prvi album koji su objavili ovog ljeta, uz brojne goste s kojima su i snimali svoj debi.

Četvrtak, 10. novembar donosi čak tri koncerta. Prvo dvojac Kayhan Kalhor i Erdal Erzincan. Kalhor, iransko-kurdski virtuoz, nekoliko puta je nominovan i za Grammy nagradu u world music kategoriji, a jednu je i osvojio kao član Silkroad Ensemble za najbolji world music album. Već neko vrijeme sarađuje sa turskim pjevačem i instrumentalistom Erdalom Erzicanom, s kojim će se i predstaviti publici u Narodnom pozorištu.

A onda slijedi Mette Rasmussen, jedna od vodećih mladih žena na svjetskoj jazz impro sceni, energična danska saksofonistica, koja će sa svojim aktuelnim triom North nastupiti na sceni Pozorišta mladih.

Noć će zaključiti Yemen Blues, projekat koji predvodi Ravid Kahalani i koji pjeva na jemenskom dijalektu arapskog, sa dodacima hebrejskog, marokanskog i francuskog kreolskog jezika. Prateći muzičari su također vrhunski, spomenimo samo pijanistu Briana Marsellu, koji će dan poslije, 11. novembra, održati i samostalni koncert u 19 sati u Narodnom pozorištu
 
Slijedi jedan je od rijetkih nastupa legendarnog Arta Lindsaya u Evropi - Arto Lindsay & Melvin Gibbs nastupiće u Pozorištu mladih u 20:30. Američki kompozitor, pjevač i samouki gitarista, dobitnik Latin Grammyja za najbolji brazilski pop album, sarađivao je i sa Brianom Enom, Caetanom Velosom, Ryuichijem Sakamotom, te Johnom Zornom.

Scenu Narodnog pozorišta 11. novembra u 22 sata popuniće kvartet Wogram/Zulfikarpašić/Chevillon/Gyselinck, te pored povratka tri stara prijatelja Jazz Festa Sarajevo, zablježiti i novog člana, bubnjara Landera Gyselincka, uz Bojana Zulfikarpašića, Nilsa Wograma i Brune Chevillona.

Subota, 12. novembar, kao posljednji dan je ustvari festival sam za sebe - 5 koncerata, koji počinje već od 14 sati nastupom Sanela Marića Mare, uz Daria Lukića i Đanija Pervana u Pozorištu mladih.

Gitarista Boško Jović je u 17 sati u Figurama, a odmah nakon i sazlija i pjevač sevdaha Zanin Berbić, na istom mjestu u 18 sati za hard core ljubitelje sevdaha.

Vraća se u Sarajevo i Damir Avdić, koji će svoje stih-rifove ispaljivati u Pozorištu mladih u 20 sati, i još jednom bespoštedno izvesti svoj totalni performans.

Posljedni od ovh 5 koncerata 12. novembra biće i mali spektakl - L.U.M.E., što je skraćenica za Lisbon Underground Music Ensemble, 15-člani ansambl klasičnih i jazz muzičara koji je osnovao i vodi kompozitor i pijanista Marco Barroso.

Dodajmo ovome i klupski program u klubu Jazzbina za svaku večer trajanja festivala, kojeg će zaključiti Audio InFunktion uz Afro Jazz Madness DJ set, posljednje večeri Jazz Fest Sarajevo 2022.

Prodaja ulaznica po cijeni od 15 do 35 KM će trajati do 5. novembra na zvaničnoj web stranici festivala, dok je prodaja ulaznica u festivalskom Box Office-u počela 1. novembra.




Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije