Goethe-Institut organizuje besplatan koncert za Jazzorkestrom mladih iz Njemačke

Radiosarajevo.ba
Goethe-Institut organizuje besplatan koncert za Jazzorkestrom mladih iz Njemačke
Foto: Promo / Koncert Jazz orkestra mladih Savezne Republike Njemačke

Goethe-Institut Sarajevo organizuje besplatan koncert za Jazzorkestrom mladih iz Njemačke.

13. oktobra 2019. godine od 19.00 sati Bundesjazzorkestar premijerno nastupa pod rukovodstom renomiranog tromboniste i band leadera Jiggs Whighama u Brew Imperial Society (bivši Kino Imperijal). Mladi jazz talenti se posvećuju muzičkom stvaralištvu Kenny Clarke-Francy Boland Big Banda, koji je godinama postavljao visoke standarde u Jazz muzici na međunardnom nivou.

Uvod za ovu zanosnu večer jazz muzike će napraviti Sarajevo Big Band. Srdačno Vas pozivamo na ovaj događaj. Ulaz je slobodan.

Ove godine Bundesjazzorchester se posvećuje muzičkom stvaranju Kenny Clarke-Francy Boland Big Banda.

Ovaj ansambl koji se okupio oko američkog bubnjara Kenny Clarke-a sa belgijskim pianistom i aranžerom Francy Bolandom osnovan je 1961. godine u Koln-u na iniciativu Pierluigi “Gigi” Campija iz Italije. Campi je poticao i producirao Kenny Clarke-Francy Boland Big Band, koji je godinama postavljao visoke standarde u Jazz muzici u Evropi i cijelom svijetu sa svojim nezamjenjivim distinktivnim stilom.

Više od 240 ručno napisanih originalnih aranžmana ovog Big Banda od 2018. su vlasništvo Bundesjazzorchestra. Iz ovog neprocjenjivog fonda veliki broj numera je lično izabran od Jiggs Whigham-a. One su dodatno obogaćene ekskluzivnim aranžmanima za njihov vokalni ansambl. Između ostalog, Darmon Meader, član „New York Voices“ ansambla, aranžirao je dvije pjesme eksklusivno za BuJazzo.

Već 30 godina BuJazzo funkcioniše kao orkestar za obuku talentovanih mladih muzičara njemačkog Jazz-a. Osnovan je 1988. godine od Peter Herbolzheimera, i smatra se kao spona između obuke i zanimanja, te kao “kovačnica” za buduće Jazz muzičare. Poznati jazz muzičari poput Till Bronnera, Roger Cicera, Michael Wollnya, Julia Hulsmanna i Tom Gaebela započeli su svoje karijere upravo u ovom orkestru. Sponzori projekta su: Ministarstvo za porodice, seniore, žene i mlade Savezne Republike Njemačke, Agencija za zaštitu autorskih prava i muzičara (GVL) kao i Daimler AG i javni emiter Nordrheinwestfalena (WDR).

Jiggs Whigham (rođen 1943. godine) je međunarodni trombonist, bandleader i učitelj. Bio je solist i prvi trombonist u Glenn Miller Orkestru pod rukovodstvom Ray McKinley-a i solo trombonist u legendarnom big bandu Kurta Edelhagen-a. 1965. godine dolazi u Njemačku i postaje solist jazz orkestra Edelhagen-a. Od 1976 do 1980. godine bio je član plesnog orkestra WDR-a pod rukovodstvom Werner Muller-a. Kao profesor i šef odsjeka za muziku i ples na Visokom Obrazovanom Institutu u Koln-u. Whigham je od 1979.godine dao veliki doprinos za ovu ustanovu. Od 1995. do 2000. godine bio je dirigent i umjetnički direktor RIAS-Bigband-a u Berlinu. Trenutno Jiggs Whigham radi kao međunardoni solist i gostujući profesor. Također bio je dirigent BBC Big Band-a. Trenutno je umjetnički direktor Jazz Orkestra u Berlinu i Jazz Orkestra mladih u pokrajini Brandenburg.

BuJazzo je projekat Njemačkog vijeća muzike (DMR), glavnog saveza za muziku u Njemačkoj. Ovaj savez zastupa interese od oko 14 milliona muzičara i stoji pod pokroviteljstvom Predsjednika Njemačke Frank-Walter Steinmeier-a. Organizacija se sastoji od dva odjela, jednog u Berlinu, drugog u Bonnu i potiče sljedeće projekte: BuJazzo, natjecaj njemačkih horova, natjecaj njemačkih orkestra, forum dirigenata, poticaj savremene muzike, mladi sviraju, PopCamp i mladi sviraju Jazz.

www.bundesjazzorchester.de

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije