'Imam pravo jesti zdravo': Amra Džeko otvorila osmi Dječiji sajam u Sarajevu

1
Radiosarajevo.ba
'Imam pravo jesti zdravo': Amra Džeko otvorila osmi Dječiji sajam u Sarajevu
Foto: FENA / Amra Džeko, Dječji sajam u Skenderiji

Dječiji sajam, osmi po redu, u čijim programima sudjeluje više od 1.000 mališana otvoren je danas u dvorani 'Mirza Delibašić' KSC Skenderija u Sarajevu. Fokus ovogodišnjeg izdanja najvećeg festivala za djecu i porodicu u Bosni i Hercegovini, koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, jeste pravilna ishrana djece.

Tradicionalno novembarsko okupljanje najmlađih iz cijele BiH, koji se ove godine održava pod sloganom 'Imam pravo jesti zdravo', svečano su otvorili direktorica Dječijeg sajma Maja Graholski, ovogodišnja ambasadorica Sajma Amra Džeko i Samir Avdić, dogradonačelnik Sarajeva.

Obraćajući se sudionicima svečanog čina otvaranja, a što je propraćeno nastupom škole 'Basics', mališana JU 'Djeca Sarajeva' i dječijeg hora 'Superar' te mažoretkinja iz Novog Travnika, najavili su dvodnevno druženje djece i roditelja, kao i mnoštvo zanimljivih sadržaja zabavnog, edukativnog, savjetodavnog i humanitarnog karaktera.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Kako su kazali, uz radionice o zdravoj i uravnoteženoj prehrani i nutricionističko savjetovalište, na Dječijem sajmu će se predstaviti 60 izlagača, a bit će i prilika za sudjelovanje djece i njihovih roditelja u različitim radionicama, nagradnim igrama, sportskim školama…   

Ocijenili su kako je Sajam, istovremeno, i prilika za širenje pozitivne i kreativne energije, te animiranje djece i roditelja o najvažnijim temama usmjerenim na poboljšanje kvaliteta života u ranoj životnoj dobi.

Najveći festival za djecu i porodicu u BiH: 'Imam pravo jesti zdravo'

Najveći festival za djecu i porodicu u BiH: 'Imam pravo jesti zdravo'

Dječiji sajam svojim sadržajima uspješno promovira zdravlje i doborobit djece, a ove godine fokus je na usvajanju zdravih prehrambenih navika u kontekstu savremenih izazova koje nameće digitalno doba i pojava pretilosti koja je u porastu kod najmlađe populacije.

Prema raspoloživim podacima iz 2020. godine, čak 17,7 posto djece u dobi do pet godina u Federaciji BiH imalo je prekomjernu tjelesnu masu.

Naime, u publikaciji 'Pretilost djece osnovnih škola Kantona Sarajevo' iz 2017. godine sumirani su rezultati istraživanja provedenog na uzorku od oko 32.000 učenika, koje je pokazalo da oko 50 posto djece ima prekomjernu tjelesnu masu, a o učestalosti te pojave svjedoče i pokazatelji iz drugih sredina diljem BiH.

Stoga su, prema ocjeni organizatora, nutricionističko savjetovalište i radionice o balansiranoj prehrani, pun pogodak, posebno kada se ima u vidu da su to ključni faktori u očuvanju zdravlja i zdravog rasta i razvoja sadašnjih i budućih generacija.

Osim toga, na Sajmu će mališani učiti i o važnosti higijene zuba, te o pružanju prve pomoći, a za roditelje je, u saradnji sa Zavodom za transfuziologiju FBiH, organizirano dobrovoljno davanje krvi.

📄 PROGRAM RADIONICA za subotu i nedjelju 📄 Radno vrijeme sajma: 10h - 17h Pridružite nam se! 🩷

Posted by Dječji sajam Kids Fair on Saturday, November 11, 2023

Usto, najmlađi posjetitelji bit će u prilici družiti se i fotografirati sa saobraćajnim policajcima i specijalcima te se upoznati s opremom i naučiti zanimljive stvari iz kulture življenja.

Više informacija o svim partnerima i prijateljima Sajma i sajamskim sadržajima dostupno je na Facebook i Instagram stranici Dječijeg sajma – Kids Fair. Ulaz na Sajam je slobodan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije