Gaudeamus Igitur - Magistri i doktori sviraju za novu generaciju studenata

Radiosarajevo.ba
Gaudeamus Igitur - Magistri i doktori sviraju za novu generaciju studenata
plakat / Gaudeamus Igitur

Kulturno-zabavna manifestacija za studente pod nazivom  „Gaudeamus igitur 2017“, održat će se u klubu „The Pub“ u Sarajevu, u četvrtak, 26. 10. 2017. godine, s početkom u 20.00 sati, povodom početka nove akademske 2017/2018. godine.

U okviru zabavnog programa ove manifestacije nastupit će magistri i doktori znanosti te univerzitetski profesori političkih znanosti, prava, ekonomije i prirodnih znanosti, koji muziku prakticiraju kao hobi te kulturni djelatnici, koji će se također predstaviti publici u ulozi muzičara.

U programu sudjeluju:

  • dr. Zlatan Sarić
  • „doktor za rock and roll“ Sretko Vujić
  • dr. Kasim Tatić
  • Ahmed Burić, književnik i publicist
  • Pedagoško-glazbena skupina „Pravo lice“: prof. dr. Besim Spahić, dr. sc. Marijo Pejić, prof. Enes Ibričević, prof. Dino Porović, prof. Ivana Krstanović i prof. Tamara Čapelj
  • Grupa STILL CRAZY: doc. dr. Saša Leskovac, prof. dr. Asim Mujkić, prof. dr. Haris Cerić i „doktor za bubanj“ Mirza Duran

„Na ovoj manifestaciji promotivnog karaktera, profesori i znanstveni djelatnici predstavit će se studentima u ulozi pjevača i instrumentalista, izvodeći kompozicije širokog žanrovskog spektra – od glam rocka, 'southern' rocka, bluesa, klasičnog soula, post-punka do šansona i domaćih muzičkih evergreena. U pitanju je, zapravo, glazbena vrsta kojom oni zajedno žele osigurati svoj intelektualni kredibilitet, naprosto vjerujući u ono što pjevaju i sviraju. Univerzitetski profesori i društveni djelatnici, koji godinama „iza scene“, svatko na svoj način, sudjeluju u kreiranju kvalitetne glazbene scene, odlučili su stati na binu pred mikrofon na ovoj manifestaciji. Mlađu publiku pokušavaju educirati o najvažnijim djelima na polju njegovanja popularne muzike te utjecati na razvoj estetičke svijesti mlade publike i estetičkog vrednovanja djela popularne muzike. Smatraju ovo jednom vrstom neformalnog pedagoškog rada, jer nisu profesionalni interpretatori i instrumentalisti.  Ciljevi ovoga projekta su: uključivanje studenata u kulturni život i njihov izvannastavni angažman; izvannastavna komunikacija studenata i profesora u skladu s europskim standardima; razbijanje stereotipa o 'ukočenim, nedodirljivim i strogim profesorima'; uspostavljanje neformalne i kvalitetne komunikacije između studenata i profesora izvan učionica i pasivnog nastavnog sistema, u kojem studenti  sve vrijeme moraju sjediti i slušati ono što im profesori govore itd.“, kazala je Ivana Krstanović, voditeljica i PR manifestacije.

Ulaz na manifestaciju je slobodan.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije