Film: The Yes Men are Revolting - 26. maj

Radiosarajevo.ba
Film: The Yes Men are Revolting - 26. maj
Art kino Kriterion, 26. maj, 19:00 h

U četvrtak 26. maja ovogodišnja POINT 5.0 konferencija donosi nam projekciju dokumentarnog filma „The Yes Men are Revolting“ sa Mike Bonannom i Andyem Bichlbaumom u glavnim ulogama. Projekcija će se održati u Art kinu Kriterion u 19:00h, a ulaz je besplatan.

Ovaj film režirala je Laura Nix zajedno sa „The Yes Men“, a film je predstavljen i na prestižnim festivalima kao što su Toronto International film festival, DOC NYC, Berlinale

Posljednjih 20 godina, zloglasni aktivisti Yes man iscenirali su urnebesne prevare kako bi privukli pažnju javnosti na zločine velikih korporacija, koje beskrupulozno ugrožavaju životnu sredinu. Naoružani samo polovnim odelima i nedostatkom srama, ovi ikonoborački revolucionari se laganjem infiltriraju u svijet poslovnih ljudi i državnih institucija, u cilju razotkrivanja stvarne opasnosti svijeta vođenog pohlepom.

Gost na projekciji filma će biti organizator snimanja Sean Devlin, dok će razgovor sa njim moderirati Vanja Lazić, direktorica Art kina Kriterion.

Lora Niks je nezavisna rediteljka posvećena proučavanju ekscentričnih i provokativnih likova i tema. Njeni filmovi su predstavljeni na prestižnim svetskim festivalima, poput američkog Sundance-a i najvećeg svetskog festivala dokumentarnog filma koji se održava u Holandiji, IDFA. Pored dokumentarnih filmova, Lora Niks potpisuje i igrani film, Politika krzna koji je 2002. napravio zavidnu festivalsku karijeru, cirkulišući na preko 70 festivala širom svijeta. Njeni dokumentarci su prikazivani u sklopu programa HBO, Planet Green i History kanala. Njeno poslednje dokumentarno ostvarenje, je završni film trilogije o Yes man aktivističkom dvojcu.

Istovremeno sa projekcijom filma u baru Art kina Kriterion, 26. maja u 19:00 h bit će održana i promocija zbirke kratkih priča Feb je čekao olovku crnogorskog autora Brane Mandića. Promociju će moderirati novinar i publicista Senad Pečanin, osnivač i dugogodišnji urednik bh. magazina Dani. Kroz brojne prezentacije, panel diskusije i radionice u kojima će učestvovati blizu 200 učesnika iz regije i cijelog svijeta, POINT 5.0 konferencija će se i ove godine baviti aktuelnim temama iz oblasti upotrebe novih tehnologija u zagovaranju odgovornog društva i transparentne vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije