Dva koncerta pijaniste Bartolomeja Stankovića u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Dva koncerta pijaniste Bartolomeja Stankovića u Sarajevu
Foto: Bartolomej Stanković / Bartolomej Stanković

Povodom Svjetskog dana muzike, koji se održava 21. juna, bosanskohercegovački pijanist Bartolomej Stanković će na dva koncerta u Sarajevu izvesti djela za klavir 24 bosanskohercegovačka kompozitora.

Na programu prvog koncerta, koji će biti održan u petak, 21. juna 2019. u 11 sati u Gerontološkom centru u Sarajevu, naći će se djela deset bosanskohercegovačkih kompozitora kao što su: Milan Prebanda, Milan Jeličanin, Vlado Milošević, Vojin Komadina, Josip Magdić, Asim Horozić, Samir Fejzić, Dražan Kosorić, Armen Škobalj i David Mastikosa.

Djela navedenih kompozitora predstavljena su na preko 20 koncerata Balkan Madness BH edition u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Jajcu, Goraždu i drugim manjim gradovima Bosne i Hercegovine, ali i u Zagrebu (Glazbeni zavod i KD V.Lisinski) i Beču (Arnold Schonberg Center), a 2018. godine objavljena na CD albumu Balkan Madness BH edition u izdanju Nota Bene Records iz Zagreba.

Nakon koncerta koji je posvećen korisnicima Gerontološkog centra u Sarajevu, drugi koncert Balkan Madness BH edition 2 - Bartolomejevo putovanje - večer bosanskohercegovačkih kompozitora, bit će održan također u petak, 21. juna u 20 sati u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Bartolomej Stanković - undefined

Foto: Bartolomej Stanković: Bartolomej Stanković

Na programu drugog koncerta su djela za klavir 14 bosanskohercegovačkih kompozitora, a to su Milena Mrazović-Preindslberger, Julius Fučik, Mladen Pozajić, fra Nenad Dujić, Nada Ludvig Pečar, Dragoje Đenader, Ivan Čavlović, Senad Mehinović, Vojislav Ivanović, Ališer Sijarić, Dino Rešidbegović, Dario Vučić, Peđa Hart i Hanan Hadžajlić.

Koncert će obilježiti i dvije svjetske praizvedbe kompozicija koje su ove godine komponovali kompozitori Vojislav Ivanović i Hanan Hadžajlić, a premijerno u Sarajevu će biti izvedena i djela fra Nenada Dujića, Ivana Čavlovića i Peđe Harta. 

Ulaz na koncert je slobodan, a koncert su podržali ProfiLight (zlatni sponzor), VIns d.o.o. (srebrni sponzor), Asocijacija kompozitora/muzičkih stvaralaca, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i Matica hrvatska Sarajevo.

Stilska raznovrsnost, kompozicije nadahnute bosanskim folklorom, kompozicije nastale krajem 19. stoljeća ali i u 2019. godini, predstavljaju bogatstvo bosanskohercegovačkog umjetničkog stvaralaštva, koje će Bartolomej Stanković prikazati na koncertima u Sarajevu povodom Svjetskog dana muzike.

Posebnost koncerta Balkan Madness BH edition 2 u Domu Oružanih snaga je i prisustvo živućih bosanskohercegovačkih kompozitora čija djela će biti (pra)izvedena tu večer.

Svjetski dan muzike (World Music Day) se održava od 1982. godine, a ideja o Svjetskom danu muzike je začeta 1976. godine u Francuskoj. 

Američki muzičar Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radio stanice, predložio je cjelonoćnu muzičku proslavu prvog dana ljetnog solisticija.

Njegovu ideju je pet godina kasnije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival muzike) je održana 21. juna 1982. godine.

 

O Bartolomeju Stankoviću

Bartolomej Stanković je bosanskohercegovački pijanist i docent na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Muzičko obrazovanje započeo je 1997. godine u ŠOMO 'Avdo Smajlović' u Visokom, u klasi prof. Bahrije Šabanović.

U Sarajevu je, 2006. godine, završio Srednju muzičku školu Sarajevo, u klasi prof. Angeline Bojović-Pap.

Magistrirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, 2011. godine, u klasi prof. em. Pavice Gvozdić.

Završio je i postdiplomski studij na akademiji Steinway Academy u Veroni, u klasi pijaniste Federica Gianella.

Usavršavao se na seminarima kod eminentnih klavirskih pedagoga: Jan Jiracek von Armin, Andrej Pisarev, Grigory Gruzman, Naum Grubert, Arsen Čarkić, Danijel Detoni, Peter Eicher, Jelena Pavić, Gregor Vidović i Andrea Dindo.

Bartolomej Stanković - undefined

Foto: Bartolomej Stanković: Bartolomej Stanković

Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima, kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za projekt Klavir – kroz povijest i građu koji je kao koncertna prezentacija predstavljen u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

U aprilu, 2013. godine, predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na 27. muzičkom biennalu u Zagrebu.

Sarađivao je s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Sarajevskom filharmonijom i održao preko 60 solističkih koncerata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Italiji i Austriji.

U martu 2018. godine, izdavačka kuća Nota Bene Records (Zagreb) objavila je njegov prvi nosač zvuka – CD album Balkan Madness BH edition s djelima odabranih bosanskohercecgovačkih kompozitora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije