Dobrodošli na otvaranje Zumiraj prava film festivala za mlade!

Radiosarajevo.ba
Dobrodošli na otvaranje Zumiraj prava film festivala za mlade!
Pravo Ljudski / Silvana Imam

U sklopu Pravo ljudski film festivala, večeras se otvara Zumiraj prava film festival za mlade! Na Akademiji scenskih umjetnosti u 20:00 počinje projekcija filma Silvana, priče o Silvani Imam, hrabroj i nekonvencionalnoj reperici iz Švedske. Nastavljajući tragom programa iz prošle godine, film prati muziku i hrabrost da se bude drugačiji.

Point / Filmom "Ne radi (1968 - 2018)" otvoren Pravo Ljudski Film Festival

Selekcija savremenog dokumentarnog filma posvećenog mladim ljudima, Zumiraj dokumentarni film  spaja nekonvencionalan estetski pristup i intrigantnu, društveno važnu temu, naročito za mlade ljude danas. Ekscentrični tinejdžer, ambiciozna balerina, mladi borci za pravdu, ali i mladi koji ne znaju šta bi sa sobom, svi oni su junaci čija se borbu, ličnu ili društvenu, zumira u ovom programu.

Najbolji film odabrat će mladi žiri koji čine polaznici škole Re:Thinking films, a koji nakon Prizrena i Pančeva, borave i u Sarajevu i uče o filmu, ali i o životu – kroz film. Premijerno će se prikazati i filmovi Škole kreativnog dokumentarnog filma Ko je vidio video?!, radovi mladih sa DokuFesta, te prvi filmovi nastali u okviru projekta Hoćeš kod mene?, uz razgovor sa autorima.

Publika se poziva na specijalnu projekciju filma Svjetovi Ursule K. Le Guin, biografskog dokumentarnog filma o nedavno preminuloj američkog SF autorici, čije je promišljanje utopije, u svijetu gdje se dobro prodaje samo distopija, danas možda potrebnije nego ikad.

Sve informacije o 13. izdanju PLJFF i Zumiraj prava film festivalu za mlade možete pronaći u festivalskom programu i katalogu.

Ulaz na sve projekcije, razgovore i radionice na Zumiraj prava film festivalu za mlade kao i  13. Pravo Ljudski Film Festivala je slobodan. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije