Besplatna projekcija njemačkog filma Auerhaus u organizaciji Goethe instituta

0
Radiosarajevo.ba
Besplatna projekcija njemačkog filma Auerhaus u organizaciji Goethe instituta
Foto: Goethe Institut / Besplatna projekcija njemačkog filma

EU Info centar u saradnji sa evropskim kulturnim institucijama organizuje Dane evropskog filma 2022. Ove godine Dani EU filma održaće se od 12. do 22.5.2022 u Kinu Meeting Point. Neki od filmova biće dostupni i online.

Goethe-Institut Bosne i Hercegovine, zajedno sa Njemačkom ambasadom u Sarajevu kao njemački doprinos 19.5.2022. u 19:30 sati u Kinu Meeting Point prikazuje nježnu i srdačnu dramu o odrastanju "Auerhaus".

Film Neele Leane Vollmar govori o četvero mladih ljudi, Höppneru, Friederu, Veri i Cäcilii, koji su pod skeptičnim očima svojih komšija iz sela uselili u zajednički studentski stan.

Potpisan sporazum između BiH i Srbije: Jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u obje zemlje

Potpisan sporazum između BiH i Srbije: Jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u obje zemlje

Njih četvero misle kako je strašno što se njihovi životi čine tako isplanirani. Žele pomoći Friederu, koji razmišlja o samoubistvu. Nakon kratkog vremena, Pauline se pridružuje grupi.

Ona je piromanka koja je, kao i Frider, nedavno bila u domu za mlade. Od sada, njih petero vode život o kojem sami odlučuju, mogu da rade šta god žele i time sebe i svoje porodice bacaju u pravi emotivni haos.

Ali, samo je pitanje vremena kada ih bedemi Auerhausa više neće moći štititi...

RECENZIJA FILMA:

Redateljica se ovim radom uspijeva staviti u kožu mladih, sa školskim stresom, socijalnom isključenošću i psihičkim problemima.

Auerhaus je film vrijedan gledanja, topao, ponekad smiješan, šarmantan, potkrijepljen nizom snažnih glumačkih izvedbi.

Vollmar pristuoa temami odrastanja sa jednakim razumijevanjem koje pokazuje u filmovima za djecu, čak iako je ovdje uskraćen poticaj koji potvrđuje život. Umjesto toga, drama je ambivalentna do kraja, sreća i nesreća su blizu, priča je o odrastanju i prepuštanju, portret jedne ere kao i uzrasta, koji želi otići, negdje drugdje, negdje svejedno, a ipak mu je teško staviti jednu nogu ispred druge.

Izvor filmske kritike: Oliver Armknecht

Njemačka / 2019 / 1h 44min

Režija: Neele Leana Vollmar

Uloge: Max von der Groeben, Damian Hardung, Luna Wedler

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije