"Baščarsijske noći 2018": Od Bajage do "Narodnog poslanika"

Radiosarajevo.ba
"Baščarsijske noći 2018": Od Bajage do "Narodnog poslanika"
Foto:Instagram / Bajaga: Jedan od gostiju ovogodišnjeg festivala "Baščaršijske noći 2018"
U nedjelju 1. jula 2018. godine biće otvoren 23. Festival "Baščaršijske noći 2018." koji je tokom više od 20 godina prerastao u jedan od najvećih ljetnih festivala kulture u BiH.

Svečano otvorenje festivala bit će upriličeno u Bosanskom kulturnom centru s početkom u 21 sat, tradicionalnim koncertom Sarajevske filharmonije.

Ovogodišnji koncert će biti u znaku saradnje sa umjetnicima iz Makedonije. Uz Sarajevsku filharmoniju, kao gosti će nastupiti: solisti, Nade Talevska- Spasovska, sopran i  Nikola Stojčeski, tenor, oboje  iz Makedonije. Orkestrom će dirigovati Ivan Eminović (Makedonija). Bosanskohercegovački  i umjetnici i vokalni solisti iz Makedonije, predstaviće se izborom popularnih valcera, opernih arija i kompozicija velikih  svjetskih autora.

Tokom Festivala "Baščaršijske noći 2018" građanima Sarajeva i turistima predstavit  će se izvođači iz velikog broja zemalja. Učestvovat će u zanimljivim kulturnim programima koji će biti realizirani u Velikoj dvorani i galeriji BKC-a, Trgu Oslobođenja, Platou ispred BBI centra (Trg djece Sarajeva), Domu Oružanih snaga BiH, Velikoj avlija Laure Papo Bohoreta (Muzej Jevreja) te još nekoliko trgova i ulica Sarajeva.

Bit će održano 18 programa na kojima će učestvovati izvođači i umjetnici iz BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Španije, Turske, Italije  i SAD-a.

Festival obuhvata većinu djelatnosti iz oblasti kulture i umjetnosti - klasična, pop, rock i jazz muzika, pozorišne predstave, savremeni ples i moderni balet, koncerti folklornih ansambala, te različiti muzičko-scenski programi za djecu .  Na ovaj način Festival doprinosi kulturnoj i turističkoj ponudi grada Sarajeva koju već punih 23 godine upotpunjuje. 

Muzički gosti ovogodišnjeg festivala su Bajaga i  "Instruktori" ,  Ahmet Erdogdular, Biljana Krstić,  "Barcelona Gipsy Balkan Orchestra", Marko Louis, jazz sastav iz Makedonije Goce Stevskovski septet,  Nina Kraljić, Sanel Marić Mara, Sonja Radojković performansi „Balkan Dance Project Vol 3“, „Veče folklora Bosne i Hercegovine“, ''Noć sefardske kuhinje i sefardske romanse''. 

Također, bit će izvedene i pozorišne predstave „Narodni poslanik”, „Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca“, „Lakonoga u čarobnoj šumi“, „Deportacija“.

Organizatori poručuju da će ulaz na sve programe, osim za predstavu „Narodni poslanik“, biti slobodan.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije