17. maja / Predstava Andraša Urbana „Ibi Veliki“ u Narodnom pozorištu Sarajevo

16. 05. 2022. u 13:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Autorsku predstavu Andraša Urbana „Ibi Veliki“, u produkciji Narodnog pozorišta Sombor, rađenu po drami Alfreda Žrija „Kralj Ibi“ sarajevska publika imat će priliku pogledati u utorak, 17. maja sa početkom u 19:30 sati.

Režiju i scenografiju potpisuje Andraš Urban, dramaturg je Vedrana Božinović, kompozitorica Irena Popović Dragović.

U predstavi igraju: Nemanja Bakić, Danica Grubački, Nikola Knežević, Srđan Aleksić i Biljana Keskenović.

„Kao što je svjestan činjenice da se veličanstveno infantilna predstava Radmilovićevog Ibije iz naših "sretnih sedamdesetih" ne može nadoknaditi sličnom interpretativnom figurom, tako i Andraš Urban, u svom somborskom setu Zarijevog remek-djela, pokazuje da je svjestan Ibijevog remek-djela. individualni, anarhistički i konspirativni Danas se "smetlište" pretvorilo u opću septičku jamu po kojoj svi rado hodamo. No, to ne znači da je Urban "zaboravio" na glumca. Naprotiv: njegova mračno luda predstava Ibi Veliki u Narodnom pozorištu Sombor divlje i istovremeno mudro raste oko osovine "glumac-publika-kazalište", neprestano prelivajući (uostalom, za nas gotovo izbrisane) granice takozvana kazališna iluzija“, ističe Svetislav Jovanov.

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti, online: www.nps.ba ili putem e-maila: [email protected]

Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati.
Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA